10:40 | 23/12/14
Ακίνητα στην Πλάκα είχαν δοθεί σε υπαλλήλους
Ακίνητα που παραχωρήθηκαν σε σωματεία ή σε προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία με τη συνταξιοδότηση των ενοίκων τους ξεχάστηκαν… Η εξωφρενική περίπτωση ενός πρώην υπαλλήλου του ίδιου του υπουργείου στον οποίο παραχωρήθηκε κτίσμα στην Πλάκα πριν από 30 χρόνια και όταν συνταξιοδοτήθηκε το παραχώρησε στο παιδί του. Σύλλογοι-σφραγίδες που κατείχαν δημόσια κτίρια ή τα ενοικίαζαν, στην Πλάκα, στα Αναφιώτικα και στη Ρόδο, καταβάλλοντας μισθώματα της τάξεως των 100, 50 ή 15 ευρώ τον μήνα!Η κατάρτιση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», έφερε στο φως πολλές ανάλογες υποθέσεις όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές «φιλέτα» της χώρας, που αποδεικνύουν ότι το υπουργείο Πολιτισμού επί δεκαετίες δεν γνώριζε το μέγεθος της περιουσίας του.
Πολλά ακίνητα είναι κλειστά, άλλα καταρρέουν και κάποια άλλα έγιναν καταφύγιο για αστέγους, ενώ εντοπίστηκαν και ακίνητα που παραχωρήθηκαν σε σωματεία ή σε προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού και με τη συνταξιοδότηση των ενοίκων τους ξεχάστηκαν… Εντοπίστηκαν ακόμη και περιπτώσεις ακινήτων που ενώ απαλλοτριώθηκαν, οι παλιοί ιδιοκτήτες δεν έλεγαν να φύγουν.
Πρώην υπάλληλος του υπουργείου, στον οποίον παραχωρήθηκε κτίσμα στην Πλάκα τρεις δεκαετίες πριν, όταν συνταξιοδοτήθηκε το παραχώρησε στο παιδί του. Κάποιοι άλλοι διεκδικούσαν στρέμματα στον λόφο Φιλοπάππου, ενώ σημαντικά μνημεία, όπως το αρχαίο θέατρο της Μήλου, είχαν καταχωρηθεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Στη Μυτιλήνη το αρχαίο θέατρο της περιοχής εμφανίζεται να μην έχει απαλλοτριωθεί (αντίθετα απ’ ότι συνέβαινε με τις γύρω από αυτό ιδιοκτησίες), και στον αρκαδικό Ορχομενό ιδιώτες διεκδικούσαν ακόμη και την Ακρόπολη.
Σχετικές ετικέτες:Αρχαιολογικό ΚτηματολόγιοΕλλάδαΠλάκαυπουργείο Πολιτισμού
Σχετικά άρθρα