22:05 | 15/12/14
Στόχος η διασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης
Το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών- Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων «Κέντρο», Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης Σύρων προσφύγων, εξετάζει η Περιφέρεια Αττικής.Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «η Περιφέρεια Αττικής και το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν διαθέσει όλες τις υπηρεσίες τους, υπερβαίνοντας τις εκ του νόμου αρμοδιότητές τους, για να συνδράμουν στη στέγαση ενός μεγάλου αριθμού Σύρων προσφύγων, προσφέροντας τη βοήθειά τους στις αρμόδιες Αρχές».
Η Διοικούσα Επιτροπή του «Κέντρου» έχει ήδη επικυρώσει, από τις 4 Δεκεμβρίου, πρόταση συνεργασίας -ανοιχτή προς όλους τους φορείς της Πολιτείας- για συνέργεια στη στέγαση προσφύγων, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων πατήρ Χρυσόστομος Συμεωνίδης, «εμείς είμαστε σε στάση αναμονής».
Ο πατήρ Χρυσόστομος Συμεωνίδης εξηγεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο διατίθενται να παραχωρήσουν καταρχήν εξαώροφο κτίριο στην περιοχή της Κυψέλης, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 34 άτομα. Όμως, το κτίριο χρειάζεται κάποιες επισκευές -καθώς είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και τρία χρόνια-, επανασύνδεση νερού και ρεύματος, ασφαλιστική κάλυψη, αγορά στοιχειώδους εξοπλισμού για τους πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν, προσωπικά είδη υγιεινής. Τις συγκεκριμένες δαπάνες αδυνατεί να καλύψει η Εκκλησία της Ελλάδος και γι’ αυτό έχει από την προηγούμενη εβδομάδα απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για συνέργεια προς όλους τους φορείς.
Συγχρόνως, όπως εξηγεί ο πατήρ Χρυσόστομος Συμεωνίδης, υπάρχει ανάγκη ο φορέας που θα συνεργήσει, να αναλάβει το κόστος προκειμένου να πληρωθεί κοινωνικός λειτουργός, να υπάρξει νομική συνδρομή και διερμηνεία, με τις προδιαγραφές, τα κριτήρια ή και τους συνεργάτες τού Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων. Διότι -όπως επισημαίνει- το θέμα είναι να προσφερθούν οι αναγκαίες και απαιτούμενες υπηρεσίες στους πρόσφυγες και όχι να εγκαταλειφθούν σε μια προσωρινή στέγη χωρίς την απαραίτητη στήριξη. Επίσης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί καταγραφή των προσφύγων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πιο επείγουσες περιπτώσεις ανάλογα με την ευαλωσιμότητα.
Το κόστος για τις παραπάνω υπηρεσίες αποτιμάται σε 20.000- 25.000 ευρώ μηνιαίως. Από την πλευρά της, η Εκκλησία της Ελλάδος καλύπτει τις ανάγκες σε ρουχισμό, διατροφή (το μηνιαίο κόστος εκτιμάται σε 15.000 ευρώ) και φαρμακευτική αγωγή. Το «Κέντρο» δια του ειδικού γραφείου του, Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, προσφέρει τη μακρόχρονη εμπειρία του στη διαχείριση προσφύγων.
Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατήρ Χρυσόστομος Συμεωνίδης, εφόσον βρεθούν φορείς που θα προσχωρήσουν σε συνέργεια με το «Κέντρο» στη συνέχεια μπορεί να διατεθεί και άλλο κτίριο. Κομβικό σημείο, όμως, αποτελεί η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του χώρου, τόσο οικονομικά για τουλάχιστον 6 μήνες, όσο και με την προϋπόθεση ότι όσοι στεγασθούν θα διαθέτουν πιστοποιητικό από δημόσιο νοσοκομείο για μη μεταδιδόμενα νοσήματα.
Η προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ιδιαιτέρως σημαντική, εάν ληφθεί υπόψη ότι όλοι οι ξενώνες για αιτούντες άσυλο, χρηματοδοτούμενοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, που υπάγονται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), κλείνουν με το τέλος της χρηματοδότησης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ αφορούν μόνον τους αιτούντες άσυλο- δεν μπορούν να φιλοξενήσουν αναγνωρισμένους πρόσφυγες.
Και αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι Σύροι πρόσφυγες, που σύμφωνα με έγγραφο τής Υπηρεσίας Ασύλου θα περάσουν από ταχεία διαδικασία. Από τη στιγμή που θα τους χορηγηθεί το πολιτικό άσυλο, δεν είναι επιλέξιμοι για τις υπάρχουσες δομές στη χώρα. Οπότε βρίσκονται μπροστά στο αδιέξοδο, είτε να παραμείνουν με την ιδιότητα του αιτούντα άσυλο, οπότε δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν, είτε να λάβουν το πολιτικό άσυλο και να μην δικαιούνται καμίας στήριξης. Μοναδική λύση θα ήταν η απόφαση των άλλων κρατών της ΕΕ να χορηγήσουν ανθρωπιστικό καθεστώς, τουλάχιστον στις οικογένειες με παιδιά, τους ασθενείς και τους τραυματίες πολέμου. Διάθεση που δεν έχει εκδηλωθεί από κανένα μέχρι στιγμής κράτος-μέλος.
Σχετικά άρθρα