21:08 | 3/12/14
Η βενζίνη καίει το 3% των μισθών στην Ελλάδα - Τι αναφέρει δημοσίευμα - Εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε σχετικά με καταγγελίες για υψηλές τιμές στα πετρελαιοειδή
Οι Έλληνες βρίσκονται στην 5η θέση ανάμεσα στους πολίτες 61 χωρών και στη 2η θέση της ευρωζώνης μετά τη Κύπρο που δίνουν το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εισοδημάτων τους για την αγορά βενζίνης. Οι οδηγοί στη χώρα μας δαπανούν για την αγορά βενζίνης το 3,03% του συνολικού καθαρού ποσού που κερδίζουν κάθε χρόνο από την εργασία τους.Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του δ' τριμήνου του 2014 που παρουσίασε το Bloomberg και αφορούν την τιμή της βενζίνης στις χώρες αυτές. Οι τιμές της αμόλυβδης στην Ελλάδα διαμορφώνονται το διάστημα αυτό στα 1,50 ευρώ το λίτρο και φέρνουν τη χώρα μας στη 13η θέση της συνολικής κατάταξης και στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες του ενιαίου νομίσματος.
Μάλιστα, την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν καταγγελίες για τις τιμές στα πετρελαιοειδή, που παραμένουν υψηλές. Με εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για τις υψηλές τιμές πώλησης στην αγορά των πετρελαιοειδών, παρά την πτώση διεθνώς της τιμής του πετρελαίου. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Γκύζη με εντολή να διαπιστώσει αν στην υπόθεση προκύπτει η τέλεση του αδικήματος της αισχροκέρδειας ή άλλων πλημμελημάτων.
Σημειώνεται ότι οι υψηλότερες τιμές της αμόλυβδης καταγράφηκαν στη Νορβηγία και φθάνουν τα 1,96 ευρώ το λίτρο. Επειδή όμως στη χώρα αυτή τα συνολικά εισοδήματα είναι πολύ υψηλότερα από αυτά της Ελλάδας, οι Νορβηγοί εμφανίζονται να καταβάλλουν μόλις το 0,66% των ετήσιων εισοδημάτων τους για την αγορά βενζίνης.
Αίσθηση προκαλούν ακόμη οι τιμές στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Στη Βενεζουέλα οι τιμές της αμόλυβδης είναι οι χαμηλότερες ανάμεσα στις 61 χώρες και διαμορφώνονται σε ένα λεπτό του ευρώ για κάθε λίτρο. Ακολουθούν η Σαουδική Αραβία με 0,10 ευρώ το λίτρο, το Κουβέιτ με 0,17 ευρώ και η Αίγυπτος με 0,29 ευρώ. Ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στην Ιταλία με 1,72 ευρώ, στην Ολλανδία με 1,71 ευρώ, στην Πορτογαλία με 1,52 ευρώ και στη Φιλανδία με 1,51 ευρώ το λίτρο. Σε όλες αυτές τις χώρες όμως, επειδή οι συνολικές καθαρές ετήσιες αποδοχές είναι υψηλότερες από την Ελλάδα, οι πολίτες καταβάλλουν μόνο το 1,5% του συνολικού εισοδήματός τους για να φουλάρουν τα οχήματά τους.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα κατάφερε να βγει πρόσφατα από τη χειρότερη ύφεση του τελευταίου μισού αιώνα, μια οικονομική κρίση που κατέστησε αναγκαία τη χορήγηση δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας στη χώρα μας. "Η Ελλάδα πήρε ανάσα από τη διεθνή υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού-οι τιμές υποχώρησαν 20% το τελευταίο εξάμηνο", προσθέτεται.
Πηγή: ΑΠΕ, ΤΑ ΝΕΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων