Βενιζέλος: Στόχος το ΠΑΣΟΚ να είναι το τρίτο κόμμα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Βενιζέλος: Στόχος το ΠΑΣΟΚ να είναι το τρίτο κόμμα

17:28 | 30/12/14
Βενιζέλος: Στόχος το ΠΑΣΟΚ να είναι το τρίτο κόμμα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε σε συνεδρίαση του κόμματος και τόνισε για άλλη μια φορά πως μόνο η παράταξή του μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην εγκλωβιστούν οι πολίτες στο δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως θα ήταν τραγικό να δοθεί η τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Χρυσή Αυγή.

«Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κερδίσουμε τη δική μας "Ναυμαχία της Σαλαμίνας", όταν ακούστηκε το "πάταξον μεν, άκουσον δε"» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και έθεσε ως στόχο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να είναι το τρίτο κόμμα και να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του ενόψει των εκλογών, τόνισε πρώτον ότι είναι προφανές ότι δεν υπάρχει αυτοδυναμία, δεύτερον ότι δεν υπάρχουν επίσης δεύτερες εκλογές διότι δεν μπορεί να δαπανηθεί ο δεύτερος μήνας της παράτασης, ο Φεβρουάριος και άρα, τρίτον, «όχι» ακυβερνησία και «όχι» άλλοθι σε κανέναν. Πρέπει, είπε, να υπάρχει κυβέρνηση, γιατί δεν θα υπάρχει περιθώριο να ολοκληρωθεί το εθνικό πλαίσιο της νέας σελίδας. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, όχι της κυβερνητικής, ο εγγυητής της εθνικής στρατηγικής, που «σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πράγματι μια προγραμματική συμφωνία με ένα ελάχιστο περιεχόμενο και έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό να οδηγήσει στη μέγιστη δυνατή συστράτευση όλων των εθνικών δυνάμεων στην ευθύνη».

Τα 6 σημεία που εγγυάται το ΠΑΣΟΚ

Απαντώντας στο ερώτημα: «τι είναι αυτό το ελάχιστο και βασικό που εγγυάται το ΠΑΣΟΚ, που συνιστά τον πυρήνα της εθνικής σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας», ο κ. Βενιζέλος παρέθεσε 6 σημεία:

Η πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές, κάτι που αφορά την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης
Οικονομική σταθερότητα, με τον κ. Βενιζέλο να τονίζει ότι «εγγυόμαστε την παραμονή στην Ευρωζώνη, ότι δεν θα υπάρχει πιστωτικό γεγονός, θα υπάρχει σεβασμός του πρωτογενούς και του κοινωνικού πλεονάσματος, του θετικού ρυθμού ανάπτυξης, θα υπάρξει έγκαιρη εντός του διμήνου ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ώστε η Ελλάδα να περάσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή»

Η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα, που αφορά και τις ρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί για το χρέος

Θεσμική σταθερότητα, καμία αίσθηση ιστορικής ρεβάνς δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση ακόμα και τις αποχρώσεις των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών που ισχύουν σε κάθε κράτος της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει πρακτικά, όπως είπε, ότι: πρέπει να υπάρξει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, συναινετική αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλαγή του εκλογικού συστήματος με κατάργηση του μπόνους

Προστασία της εθνικής ασφάλειας, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας


Μετάβαση στη νέα φάση μετά το μνημόνιο και την κρίση ως άνοιγμα στο μέλλον και όχι επιστροφή στο παρελθόν.

«Αυτά είναι τα 6 σημεία που θέλουμε να είναι εγγυημένα και των οποίων λειτουργούμε ως εγγυητής» είπε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι «το θέμα μας δεν είναι η συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας και την κατάληψη υπουργικών θέσεων» και πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το κυβερνητικό σχήμα του 2012, όπως διατυπώθηκε στις εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου, έχει απόλυτη επικαιρότητα. «Ο τόπος χρειάζεται εθνική ενότητα όλων των πραγματικά ευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων, αν αυτό δεν είναι εφικτό αρκεί μια κυβέρνηση των υπεύθυνων δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού με προοδευτικό πρόσημο», είπε. Είπε ακόμα ότι άλλα κόμματα δεν μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο, «γιατί έχουμε ζήσει την εμπειρία κομμάτων όπως η ΔΗΜΑΡ» και ότι «δεν μπορούμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας νέας ΔΗΜΑΡ που εμφανίζονται ως καινούριο και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναπαλαίωση».

Ο ΓΑΠ και το "πρόβλημα εσωτερικής εκκρεμότητας"

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις εξελίξεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, αν και χωρίς να τον κατονομάσει, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Εμείς πρέπει να υπερβούμε και έναν άλλο φραγμό που δημιουργεί δυσπιστία σε σχέση με το αν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως εγγυητές τις εθνικής σταθερότητας, γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα εσωτερικής εκκρεμότητας, που όλοι το γνωρίζουμε και είναι πρωτοφανές ιστορικά και αδιανόητο και δεν μιλάω για καμία διάσπαση, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα εξ αντικειμένου πλέον».

Δεν κάνω δίκη προθέσεων δεν είναι της στιγμής», είπε, «πρέπει να τελειώνει αυτό και έχουμε πει ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να τελειώνει αυτό, αλλά υπάρχει μια υπονόμευση, ένας αποπροσανατολισμός, καταβάλουμε κόστος σε μια εσωστρέφεια τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχει υποχρέωση να λειτουργήσει και λειτουργεί εξωστρεφώς απευθυνόμενος σε όλον τον λαό και παρέχοντας τις εγγυήσεις που θέλει». Συνεχίζοντας, είπε ότι «γι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό που λέμε "κρατάμε ψηλά την ευθύνη", να το εννοούμε», γιατί, όπως πρόσθεσε, η ευθύνη είναι η πατρίδα, το μέλλον, η μνήμη, «η συνείδηση της ατομικής ευθύνης ιδίως όταν για κάποια πρόσωπα η ατομική ευθύνη έχει και πρόσθετα χαρακτηριστικά που είναι ιστορικά, παραταξιακά και θεσμικά».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους περίπου 440 υποψήφιους της παράταξης, που θα συστρατευθούν στα ψηφοδέλτια, να δώσουν μια μεγάλη μάχη για την πατρίδα. «Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη είναι εδώ, έχουν κληθεί και καλούνται όλοι με τους καλύτερους όρους με πλήρεις εγγυήσεις ισοτιμίας και συμμετοχής και στις εκλογές και στο συνέδριο που θα γίνει μετά τις εκλογές, με όρους απόλυτης εσωκομματικής δημοκρατίας, πολυφωνίας, αρκεί να υπάρχουν ιδέες προτάσεις, για την ανανέωση και την ενότητα του χώρου» υπογράμμισε. «Όμως», πρόσθεσε, «προχωράμε εμείς που είμαστε, εμείς που μπορούμε» και τόνισε ότι «κανείς δεν θα στερήσει από τη παράταξη το ρόλο της και από το έθνος τις εγγυήσεις που έχει ανάγκη».

Οι εκλογές δεν έχουν κριθεί από τα "αποδυτήρια"

Ακόμη σημείωσε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας για όλους», τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες ατομικά, χαρακτήρισε την αντιπολίτευση «ετερόκλητη με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής» και την κατηγόρησε ότι οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές μέσα από έναν «εκβιασμό των θεσμών». Είπε ότι οι εκλογές δεν έχουν κριθεί από τα αποδυτήρια, αλλά θα κριθούν αυτές τις 26 ημέρες με όρους ουσιαστικής πολιτικής κι όχι τεχνητού διπολισμού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε ακόμη την αντιπολίτευση ότι αγωνίστηκε όχι μόνο να αποτρέψει την εκλογή ΠτΔ, αλλά να καταστρέψει μακροχρόνια τις προϋποθέσεις της συναίνεσης, την οποία, όπως υποστήριξε, ο λαός εξακολουθεί να θέλει μαζί με σταθερότητα και ενότητα των πολιτικών δυνάμεων γύρω από τους θεμελιώδεις εθνικούς στόχους.

Τόνισε δε ότι αυτή τη συναίνεση και ενότητα μπορεί να την επιβάλει ο λαός μέσω των εκλογών για την μετεκλογική περίοδο και πως το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι ποιος θα είναι πρώτο κόμμα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά η εθνική στρατηγική, η εθνική προοπτική, η προστασία των θυσιών και των επιτευγμάτων του λαού, το άνοιγμα της νέας σελίδας που θα βλέπει προς το μέλλον. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για πρόβλημα πολιτικής αβεβαιότητας που αφορά, όπως είπε, τη συνέχεια ή την ασυνέχεια του κράτους.

Όχι στη στρατηγική του φόβου

Σαν έμμεση αντίθεση με τον κυβερνητικό της εταίρο, τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν πιστεύει στην στρατηγική του φόβου και του εκφοβισμού που «πολλοί νομίζουν ότι πρέπει να επικρατήσει προεκλογικά», αλλά πως πιστεύει στη στρατηγική της αλήθειας, ενώ τόνισε ότι δεν του αρέσει καθόλου η «καθοδήγηση» και οι δηλώσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα από το εξωτερικό.

«Ο λαός θα αποφασίσει μόνος του, κυρίαρχα, αναλαμβάνει την ευθύνη του, θα προσδιορίσει τη μοίρα του. Δεν θέλουμε υποδείξεις, δεν θέλουμε δάκτυλο που κουνιέται απ' έξω» σημείωσε και υπογράμμισε: Όμως «μεταξύ μας πρέπει να πούμε την αλήθεια», παραπέμποντας στη φράση«πάταξον μεν, άκουσον δε». Ως προς αυτό, κάλεσε τον κόσμο που κατακρίνει, δεν συμπαθεί, λοιδορεί το ΠΑΣΟΚ, να το ακούσουν, «να ακούσουν τι έγινε, πού βρισκόμαστε τώρα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι, πώς πρέπει να πορευτούμε».

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών