18 Οικονομολόγοι ζητούν ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

18 Οικονομολόγοι ζητούν ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα

22:06 | 23/1/15
18 Οικονομολόγοι ζητούν ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα

Υπέρ της περικοπής του χρέους, αλλά και ζητώντας να παγώσει η αποπληρωμή του για κάποια χρόνια τάσσονται 18 οικονομολόγοι με επιστολή τους στην Financial Times

Υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους και της χορήγησης αναπτυξιακών κονδυλίων στην Ελλάδα, τάσσονται με επιστολή τους στους Financial Times 18 διεθνούς φήμης οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Οι οικονομικοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ελάφρυνση χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει να αναπτυχθεί η Ελλάδα και να εκμεταλλευθεί πλήρως τις ικανότητες του λαού της, ώστε να συνεισφέρει στην ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη, ενώ συμπληρώνουν πως πρέπει και η Ελλάδα να τύχει της ίδιας μεταχείρισης που είχε η μεταπολεμική Γερμανία της οποίας το χρέος είχε επίσης περικοπεί.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζουν πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από μόνη της δεν επαρκεί για να δημιουργηθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή δυναμική και ότι η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Οι 18 οικονομολόγοι τονίζουν πως πρέπει να διαχωριστεί η λιτότητα από τις μεταρρυθμίσεις. Η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με σταθεροποίηση χάρη στην αποτελεσματική φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους και όχι να επιδίδεται η χώρα σε μείωση των δημόσιων δαπανών που οδήγησαν στην μείωση της βάσης εσόδων και στην εκτίναξη της αναλογίας χρέους.

Για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους οι γνωστοί οικονομολόγοι υιοθετούν σειρά προτάσεων όπως:


- Την υπό όρους παράταση της περιόδου χάριτος, για παράδειγμα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ακόμη και τότε όμως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χρειάζεται να εξυπηρετεί το χρέος, παρά μόνον όταν καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 3% ή μεγαλύτερο και μέχρις ότου ανακτήσει τουλάχιστον το 50% του ΑΕΠ που έχει χάσει από το 2008 (ρήτρα ανάπτυξης).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως στην επιστολή σημειώνουν πως το παραπάνω έχει επιστρατευτεί και στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας για το χρέος που έλαβαν από τις ΗΠΑ μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν η πρώτη δεν εξυπηρετούσε το χρέος της ώσπου να φτάσει συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες.

- Τη μείωση μέρους του επίσημου χρέους, ώστε να υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.

- Τη χορήγηση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων σε αναπτυξιακά προγράμματα με στόχο ιδιαίτερα τις εξαγωγές. Το σχέδιο Γιούνκερ θα μπορούσε να προσφέρει ένα τέτοιο πλαίσιο επενδύσεων, με πόρους από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα. που θα στηρίξουν τις ελληνικές εξαγωγές.

Οι οικονομολόγοι καταλήγουν στην επιστολή στους Financial Times πως "όλη η Ευρώπη θα ωφεληθεί αν δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία μιας νέας αρχής. Στο κάτω, κάτω ήταν έπειτα από μια σημαντική ελάφρυνση χρέους που η γερμανική οικονομία κατάφερε να αναπτυχθεί - και να αναμορφωθεί - το 1950.

Οι νομπελίστες που υπογράφουν την επιστολή είναι:

Prof Joseph Stiglitz - Columbia University
Prof Chris Pissarides - London School of Economics
Prof Charles Goodhart - London School of Economics
Prof Marcus Miller - Warwick University
Michael Burke - Economists Against Austerity
Prof Panicos Demetriadis - University of Leicester
Prof Stephany Griffith-Jones - IPD Columbia University
Prof Gustav A Horn - Macroeconomic Policy Institute (IMK)
Prof Mary Kaldor - London School of Economics
Neil MacKinnon - VTB Capital
Prof Jose Antonio Ocampo - Columbia University
Avinash Persaud Peterson - Institute for International Economics
Helmut Reisen - Shifting Wealth Consult
Robert Skidelsky - University of Warwick
Prof Frances Stewart - University of Oxford
Prof Robert Wade - London School of Economics
Hilary Wainwright - Transnational Institute, Amsterdam
Prof Simon Wren-Lewis - Merton College Oxford

Πηγή: Financial Times

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών