Δραγασάκης: Μιλάμε για διάλογο και όχι για τσαμπουκάδες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Δραγασάκης: Μιλάμε για διάλογο και όχι για τσαμπουκάδες

20:53 | 28/1/15
Δραγασάκης: Μιλάμε για διάλογο και όχι για τσαμπουκάδες

Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης την ώρα που το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του

Κυβερνητική σύσκεψη έλαβε χώρα στο Μαξίμου στην οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και η επίσκεψη του Γ. Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα.

Κατά την έξοδο του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στην σημερινή πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

"Είχαμε πολλά κραχ τα τελευταία χρόνια και στην κοινωνία και το χρηματιστήριο. Σε κάθε πολιτική αλλαγή υπάρχει ένα κλίμα αναταράξεων. Μέλημα της κυβέρνησης είναι η άνοδος των μετοχών των τραπεζών και η εύρυθμη λειτουργία τους. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις με στόχο την ενδυνάμωση των τραπεζών", είπε σχετικά.

"Η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ είναι μια χώρα που έχει τις δικές της προτάσεις. Καταλαβαίνουμε πως και οι άλλες χώρες έχουν τις δικές τους προτάσεις, τα δικά τους κοινοβούλια και για αυτό μιλάμε για διάλογο και όχι για τσαμπουκάδες και αμοιβαίους εκβιασμούς", συμπλήρωσε.

"Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις και των ιδιωτών μετόχων", πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενες αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, απάντησε ότι "εφόσον γίνουν οι αλλαγές θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση".

Τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ρήξη με τους εταίρους, αλλά δεν θα συνεχιστεί και η καταστροφική πολιτική.

"Στόχος μας είναι η σταθεροποίηση των τραπεζών και η άνοδος της μετοχικής τους αξίας", κατέληξε.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει πλήρη φάκελο, τον οποίο θα έχει έτοιμο σύντομα, προκειμένου να διαπραγματευθεί σε νέα βάση, με γνώμονα τις προγραμματικές της διακηρύξεις.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προσκάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Παρίσι πριν από το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο προβλέπεται να διεξαχθεί την 12η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει και συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάρακ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε στον κ. Τσίπρα πως θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών των δύο κρατών.

Ο Μπ. Ομπάμα συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επιτυχία του στις εκλογές.

Αξίζει να αναφερθεί πως τη Δευτέρα θα υπάρχει και συνάντηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών με τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Πιέζει και περιμένει το Βερολίνο

"Το ζήτημα ενός Grexit δεν αφορά την γερμανική κυβέρνηση αλλά την ελληνική. Για το Βερολίνο πάντως ένα Grexit θα ήταν η "λάθος λύση" δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, σε συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τις προβλέψεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2015.

Όπως γράφει σήμερα η Deutsche Welle, ο ίδιος τόνισε: "Δεν διαθέσαμε σε ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης 278 δις ευρώ για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, μπορούσαμε να το πετύχουμε και φθηνότερα".

"Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ τόσο για πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς λόγους, όσο και για λόγους ευρωπαϊκής ταυτότητας καθώς και για το γεγονός ότι ανήκει στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση".

Τήρηση των συμφωνιών

Η Ελλάδα θα πρέπει όμως να υλοποιήσει τις συμφωνίες. Οι εκλογές δεν απαλλάσσουν από δεσμεύσεις. Σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν θα θελήσει να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα, τότε θα πρέπει να αναζητήσει στο εσωτερικό της χώρας πηγές χρηματοδότησης για τις αλλαγές. Η τήρηση των συμφωνιών, υποστήριξε ο κ. Γκάμπριελ, είναι "θέμα εντιμότητας" έναντι των Ευρωπαίων φορολογούμενων οι οποίοι έχουν πληρώσει τους φόρους από τους οποίους έχει χρηματοδοτηθεί η βοήθεια για την Ελλάδα. Επειδή πρόκειται για χρήματα φορολογούμενων δεν μπορεί να διανοηθεί, τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, περικοπή του χρέους. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος αδυνατεί να εξηγήσει κάτι τέτοιο στους Γερμανούς πολίτες. "Ευελπιστούμε σε έντιμες συνομιλίες με τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα έχουν ως στόχο την τήρηση των συμφωνιών ούτως ώστε να δοθεί η βοήθεια που εκκρεμεί ακόμη".

Αναφορικά με πληροφορίες από την Αθήνα για διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Γκάμπριελ υπενθύμισε ότι αυτές αποτελούν τμήμα των συμφωνιών με τους δανειστές. Κάθε απόκλιση θα πρέπει να συζητηθεί από τις δύο πλευρές. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η τήρηση των συμφωνιών αποτελεί και προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Ο κ. Γκάμπριελ αναγνώρισε πάντως στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι θα είναι περισσότερο απ΄ ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε θέση να καταπολεμήσει την διαφθορά, να δημιουργήσει μια αποτελεσματικότερη, φιλικότερη προς τους πολίτες και διαφανή δημόσια διοίκηση όπως επίσης να πετύχει οι πλουσιότεροι να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα δημιουργήσει "μεγαλύτερα περιθώρια". Αναφερόμενος στην πορεία της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες ο κ. Γκάμπριελ έκανε λόγο για ένα κράτος που ήταν "λεία δύο κομμάτων" για μια "ειδική περίπτωση" χώρας του την "εκμεταλλευόταν οι πολιτικές και οικονομικές της ελίτ". "Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μια χώρα με μια κανονική διαρθρωτική κρίση αλλά για μια χώρα που σε μεγάλο βαθμό δεν είχε καν τα στοιχεία αυτού που εμείς στην Ευρώπη θα ονομάζαμε κράτος". Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέφερε τα «χαράτσια» που προστέθηκαν στο λογαριασμό της ΔΕΗ επειδή δεν υπάρχει κτηματολόγιο.

Πάγια η γραμμή Βερολίνου

Παράλληλα στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της κυβέρνησης την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης κινήθηκαν στη γραμμή του κ. Γκάμπριελ που είναι και η πάγια γραμμή του Βερολίνου: η ευρωζώνη παρέχει βοήθεια και η Ελλάδα από την πλευρά της θα καταβάλλει προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της. Και βέβαια, καμία περικοπή του χρέους. Αναφορικά με το τρέχων πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, κατέστησε σαφές ότι η όποια συζήτηση για περαιτέρω μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξαρτηθούν από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πάντως, ακόμη και αν υπάρξει ελληνικό αίτημα για παράταση των διαπραγματεύσεων του τρέχοντος προγράμματος το σίγουρο είναι ότι αυτές «δεν μπορούν να ξεκινήσουν από μηδενική βάση».

Σχετικά με τη δυσαρέσκεια που έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της δήλωσης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, παρέπεμψε στα κεντρικά όργανα της ΕΕ. Ως προς το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της Ουκρανίας και τον ρόλο της Ρωσίας, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι η ενότητα που επιδεικνύει η ΕΕ έχει μια «ειδική αξία» και ότι το Βερολίνο θα παλέψει για να διατηρηθεί αυτή η ενότητα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και στο μέλλον θα διατηρηθεί η κοινή στάση των Ευρωπαίων, ακόμη και στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Ελληνογερμανικές κυβερνητικές επαφές

Μια πρώτη ευκαιρία για επαφές προκύπτει την Πέμπτη στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Στο περιθώριο της θα υπάρξει συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον γερμανό ομόλογο του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον ομόλογο της, Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα έστειλε εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και ο κ. Γκάμπριελ ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να στείλει αναλόγου περιεχομένου μήνυμα προς τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών