18:19 | 18/1/15
Με έξι σημεία προσπαθούν στο ΠΑΣΟΚ να αποδομήσουν τους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού πως η κυβέρνησή του ανατράπηκε, ενώ στα επιχειρήματά τους επιστρατεύουν ακόμη και επιστολή του αδερφού του Νίκου
Μπορεί ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ να έχει δηλώσει συχνά πως δεν επιθυμεί να μπει σε αντιπαράθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ, η συζήτηση όμως και η αντιπαράθεση ένθεν κακείθεν είναι συνεχής. Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε έχει επιλέξει ως βασικό άξονα της προεκλογικής τους εκστρατείας το επιχείρημα πως η κυβέρνησή του ανατράπηκε μετά τις Κάννες, κάτι για το οποίο χρεώνει εμμέσως πλην σαφώς τον τωρινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.Από την άλλη, ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και στελέχη του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν πως η απόφαση ήταν του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου. Μάλιστα ο τότε υπουργός Οικονομικών, αποκάλυψε πως του είχε προταθεί από τον ίδιο τον Παπανδρέου να είναι ο πρωθυπουργός στη νέα κυβέρνηση. Με φόντο μια τέτοια αντιπαράθεση, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε άτυπο σχόλιο, στο οποίο επιχειρεί να αποδομήσει τις αιτιάσεις περί ανατροπής του πρώην πρωθυπουργού.
1. "Για θέματα ιστορικά οφείλουμε να είμαστε πιο ειλικρινείς" επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας τις παλιότερες δηλώσεις του στις οποίες είχε αποκαλύψει πως ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου του είχε προτείνει να αναλάβει την πρωθυπουργία μετά την κρίση των Καννών.
2. Και ο Κώστας Σκανδαλίδης όμως επιβεβαίωσε τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Βενιζέλος. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, επανέλαβε ότι τον Νοέμβριο του 2011 έγινε πρόταση ανάληψης της Πρωθυπουργίας προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου.
3. Η Χαρ. Τρικούπη επιστρατεύει τα λόγια του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, από εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο όταν ήταν πρωθυπουργός. Στις 3 Νοεμβρίου 2011, μετά την επιστροφή από τις Κάννες, ο κ. Παπανδρέου ανακοινώνει την πρωτοβουλία του για κυβερνητική συνεργασία με ΝΔ και ΛΑΟΣ και συμφωνεί με τη δήλωση που είχε κάνει νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας ο τότε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών για τη μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα τη θέση της χώρας μέσα στη ζώνη του ευρώ .
4. Εκτός όμως από τον ίδιο, το ΠΑΣΟΚ παραθέτει επιστολή του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού Νίκου Παπανδρέου στο δημοσιογράφο Χρήστο Ράπτη στις 31 Δεκεμβρίου 2011 με την οποία παραδέχεται την οικειοθελή αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία σημειώνοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε προτείνει να παραιτηθεί και τον Ιούνιο του 2011.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή που είχε τότε στείλει σε δημοσιογράφο ο Νίκος Παπανδρέου. Μερικά της σημεία είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά και θα έλεγε κανείς πως εκθέτουν τις σημερινές τοποθετήσεις του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ.
"Πρώτον
Είναι ο πρώτος και μοναδικός πρωθυπουργός από τότε που θυμάμαι έφυγε οικειοθελώς από την πρωθυπουργία. Παραιτήθηκε. Και το είχε προτείνει (να παραιτηθεί) και τον Ιούνιο αλλά για λόγους κακιάς διαχείρισης από πλευρά ΣΑΜΑΡΑ χάλασε - η θριαμβολογία της ΝΔ μόλις το πρότεινε ότι "αν είμαι ΕΓΩ το πρόβλημα, φεύγω" ακολούθησε με το "Ο Φαήλος έδιωξε τον Παπανδρέου" και έτσι χάλασε η πρόταση. Ουδεμία σχέση είχε με "οικογενειακές" παρεμβάσεις. Αυτά είναι του χαλιμά. Άρα προσφέρθηκε να παραιτηθεί αλλά ο μεγάλος διαπραγματευτής της δεξιάς Σαμαράς (αλήθεια, μπορείτε να μου πείτε μια επιτυχία του στα 30 χρόνια πολιτικής του ζωής;) δεν ήξερε πως να το χειριστεί.
Μετράν τα λόγια ή οι πράξεις; Παραιτήθηκε ή όχι από την πρωθυπουργία; Και έλεγε ο ΓΑΠ εξαρχής, δεν με ενδιαφέρει να ξαναβγώ, να σώσω τη χώρα από την χρεοκοπία θέλω. Το έχουμε ξαναδεί; Να μην υπολογίζει τα γκάλοπ; Και φυσικά το πακέτο το "προδοτικό" της 26 Οκτωβρίου το πέρασαν τα μήντια ως "καλό για τη χώρα" μόλις έφυγε ο ΓΑΠ. Το ίδιο πακέτο των 180 δις συν haircut.... Τόση υποκρισία έχουμε ξαναδεί; "Θα φύγει ο ΓΑΠ και θα πάρει τα μέτρα μαζί του" έλεγαν.. Αμ δε.
Δεύτερον, ως προς την δημοκρατία του; Πιο ελεύθερα πρωθυπουργός να αφήνει τους υπουργούς του, χωρίς ενδείξεις, αλλά περιμένοντας πρωτοβουλίες δικές τους, δεν έχει περάσει. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΕ ΕΝΤΟΛΕΣ (Σε στυλ Καραμανλή και Ανδρέα) και γι' αυτό κατηγορήθηκε. Το αντίθετο. Λειτουργούσε με κλίμα συναίνεσης πάντα.. Ο ΓΑΠ περίμενε να αναλάβουν και πρωτοβουλίες οι υπουργοί τους.... το έκαναν όμως; Μεγαλύτερη δυνατότητα ανεξάρτητης δράσης υπουργών δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία μας. Τι έκαναν; Κρίνονται όλοι τους σήμερα.
Δημοκρατία στο μάξιμουμ. Αν οι περισσότεροι υπουργοί περίμεναν να κινηθούν ΜΟΝΟ με άνωθεν εντολές δείχνει ένα είδος ραγιαδισμού που φαίνεται το θέλουμε... Η υπερδημοκρατία του ΓΑΠ τον έφαγε και όχι το αντίθετο.
Το ότι δεν "παραιτείται" από αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τι σχέση έχει με την δημοκρατία; Επειδή το θέλουν τα μήντια; Έλεος.
Αυτά για σήμερα, μια μέρα πριν αλλάξει το έτος!
Ν. Τροτκσυ (παρατσούκλι)".
5. Το άλλο σημείο στο οποίο βασίζουν τα επιχειρήματά τους στο ΠΑΣΟΚ είναι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Πεταλωτή στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: «Μπροστά στην ανάγκη να βρεθεί λύση συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με όλους τους πιθανούς υποψηφίους».
6. Τέλος, το ΠΑΣΟΚ παραθέτει τη μακροσκελή λίστα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ανεξαρτητοποιήθηκαν ή και διαγράφτηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα μεταξύ Μαΐου 2010 και Φεβρουαρίου 2012, επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να αναδείξει πως οι τριβές και τα προβλήματα υπήρχαν και δεν προέκυψαν σε μια νύχτα.
Αναλυτικά οι παραιτηθέντες σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ήταν:
Γιάννης ΔημαράςΣοφία Σακοράφα
Βασίλης Οικονόμου
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Λούκα Κατσέλη
Μιλένα Αποστολάκη
Σπύρος Κουβέλης
Άννα Βαγενά
Λούκα Κατσέλη
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Βάσω Παπανδρέου
Λάμπρος Μίχος
Μαρία Κυριακοπούλου
Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος
Βασίλης Τόγιας
Γεώργιος Κασσάρας
Χάρης Καστανίδης
Κυριακή Τεκτονίδου
Χρήστος Κατσούρας
Γιάννης Μιχελογιαννάκης
Θεόδωρος Παραστατίδης
Αλέξανδρος Αθανασιάδης
Γεώργιος Παπαμανώλης
Οδυσσέας Βουδούρης
Μάντατζη Τσετίν
Ηλίας Θεοδωρίδης
Γιάννης Αμοιρίδης
Χρήστος Μαγκούφης
Γιώργος Λιάνης
Σχετικές ετικέτες:Γιώργος ΠαπανδρέουΕκλογές 2015Κίνημα Δημοκρατών ΣοσιαλιστώνΠΑΣΟΚΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων