13:41 | 30/1/15
Μία προς μία, οι κρίσιμες ημερομηνίες στην ατζέντα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Όλα τα κομβικά βήματα και τα σημεία που πρέπει να ξέρετε. Μήνυμα Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα
Κρίσιμες ημερομηνίες για την οικονομία και ανοιχτές μάχες σε πολλαπλά μέτωπα έχει μπροστά της η νεοσύστατη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.Η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό στο παρασκήνιο και πλέον περνάει και στο προσκήνιο το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι "μάχες" του Τσίπρα:
-30 Ιανουαρίου: Συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στις συνομιλίες στην Αθήνα, ο Ντάισελμπλουμ θέλει πρωτίστως να ανιχνεύσει ποια θα είναι η συνέχεια του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ. Για την ώρα, έχει αρνηθεί το "κούρεμα" του χρέους που διεκδικεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.-4 Φεβρουαρίου: Επανεξετάζεται η χρηματοδότηση των 4 συστημικών τραπεζών της χώρας από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).
Οι προβλέψεις την τελική απόφαση είναι συγκεχυμένες, ωστόσο από την απόφαση αυτή αναμένεται να δοθεί ένα πρώτο "στίγμα" για τις διαθέσεις των Ευρωπαίων έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
-5 Φεβρουαρίου: Η πρώτη συνεδρίαση του ελληνικού Κοινοβουλίου. Την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσει η εκλογή του Προέδρου της Βουλής και του προεδρείου.
Τις επόμενες τρεις ημέρες (7,8,9, Φεβρουαρίου) να αναγνωστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οπότε θα γίνει και η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
-6 Φεβρουαρίου: Λήγει το έντοκο γραμμάτιο. Το ελληνικό δημόσιο στις 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιεί δημοπρασία εντόκων και 6 Φεβρουαρίου αποπληρώνει το 1 δισ. της προηγούμενης έκδοσης.
Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αγοράσουν άλλα έντοκα τι μπορεί να συμβεί;
1) Να αποπληρωθεί το 1 δισ. από τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου.2) Να παρέμβει το Κοινό Ταμείο της ΤτΕ και να αγοράσει το έντοκο, αλλά προφανώς υπάρχει όριο στην ρευστότητα του ταμείου.
3) Να ξεκινήσει άμεσα διαπραγμάτευση μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της τρόικας και ειδικά της ΕΚΤ και του ΕSM, ώστε η Ελλάδα να λάβει νέα δίμηνη παράταση έως τα τέλη Απριλίου και ταυτόχρονα να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να αγοράσουν επιπλέον ελληνικά έντοκα γραμμάτια.
-9 Φεβρουαρίου: Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κύπρο.
-10 Φεβρουαρίου: Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα διαπραγμάτευσης.
Εξετάζεται μέσα σε αυτό το διάστημα να υπάρξει και επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ν. Κοτζιά στη Μόσχα μετά από την πρόσκληση Λαβρόφ.
-12 Φεβρουαρίου: Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον Τσίπρα και η πολυαναμενόμενη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Θα είναι και η πρώτη επίσημη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη Σύνοδο θα ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της παράτασης του ελληνικού "προγράμματος".
Εάν η Ελλάδα υποβάλει αίτημα παράτασης του, θα χρειαστούν μερικές ημέρες προκειμένου αυτό να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.
Αναμένεται συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και με τον Φρανσουά Ολάντ σε ημερομηνία που ακόμα δεν έχει "κλείσει".
-13 Φεβρουαρίου: Πρώτος γύρος της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Χρειάζονται 180 ψήφοι. Η προεδρολογία δίνει και παίρνει τις τελευταίες μέρες με το όνομα του Δ. Αβραμόπουλου να έχει έρθει στο προσκήνιο.
-16 Φεβρουαρίου: Eurogroup.
-18 Φεβρουαρίου: Δεύτερος γύρος της προεδρικής εκλογής, αν χρειαστεί.
-28 Φεβρουαρίου: Λήγει το πρόγραμμα ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο πιο "καυτός" μήνας όμως, είναι ο Μάρτιος:
Όπως έγραψε η γερμανική Handelsblatt, "τον Μάρτιο ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να αποπληρώσει ένα παλαιότερο δάνειο του ΔΝΤ ύψους 1,42 δισ. ευρώ, να βρει 79 εκατομμύρια για ομόλογα που λήγουν, να πληρώσει 800 εκατομμύρια σε τόκους και να τακτοποιήσει άλλες
υποχρεώσεις πληρωμής ύψους 200 εκατομμυρίων".
"Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Ελλάδα πρέπει να βρει περίπου 6,7 δισεκατομμύρια για ομόλογα που λήγουν, τα οποία κατέχει κυρίως η ΕΚΤ", επισημαίνεται επίσης.
-5 Μαρτίου: Εδώ έχουμε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου αναμένονται αποφάσεις για την αγορά κρατικών ομολόγων.
Σε ό,τι αφορά τις δόσεις. Θα πρέπει να καταβληθούν, σύμφωνα με τα δεδομένα των προηγούμενων κυβερνήσεων πάντα, και αναμένοντας τις κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ:
-Ιούνιος: 2,5 δισ.-Ιούλιος: 5,2 δισ.
-Αύγουστος: 3,7 δισ.
Συνολικά η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει κατά τη διάρκεια του 2015 κεφάλαιο 18,3 δισ. και τόκους 4 δις.
Στις 13 Μαρτίου η Standard and Poor's και στις 27 η Moody's αναμένεται να εκδόσουν εκθέσεις αξιολόγησης για την Ελλάδα.
Eurogroup θα έχουμε στις 11 Μαΐου καθώς και στις 28 Ιουνίου.
Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 25 Ιουνίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας που αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από την πορεία αποπληρωμής των ομολόγων, με αιχμή τις λήξεις Ιουλίου - Αυγούστου, 5,1 δισ. ευρώ και 3,69 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Βασικό στοιχείο της ενδιάμεσης συμφωνίας που επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών θα είναι να μειωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια και η σύνδεση αποπληρωμής του χρέους με βάση την ετήσια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Με λίγα λόγια, η Ελλάδα να μην πληρώνει στην τρόικα ομόλογα που λήγουν αν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της αύξησης του ΑΕΠ.
Σημειώνεται πως ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στους N.Y. Times, πρότεινε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της μειώνοντας το στόχο στο "λεγόμενο" πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα, αυτό να είναι στο 4,5% του ΑΕΠ, ενώ η Αθήνα θα μπορούσε να προτείνει τη μείωση στο 1 - 1,5% σύμφωνα με τον ίδιο.
Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης
Το στίγμα της κυβέρνησης πάντως το έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έπειτα από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου:
"Ούτε ρήξη ούτε και συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή. Έχουμε σχέδιο. Η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ είναι μία χώρα που έχει τη δική της άποψη και γνώμη και κατανοούμε ότι και οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους κοινοβούλια. Γι’ αυτό μιλούμε για διάλογο και όχι τσαμπουκάδες", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ντράγκι: Μόνο αν υπάρχει πρόγραμμα θα αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, ο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης την ύπαρξη προγράμματος.
Ο ίδιος ανακοίνωσε νωρίτερα τονωτική ένεση συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ με αγορά κρατικών ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, από τον Μάρτιο του 2015 και για 18 μήνες τουλάχιστον.
Τον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs) θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Συμπλήρωσε ότι για την χώρα μας δεν υπάρχει κάποιος ειδικός κανόνας, αλλά θα εφαρμοστούν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης: δηλαδή ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).
Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από τον Μάρτιο, θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε η ίδια.
Ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε παράλληλα, ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο, για όσο διάστημα η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα