Πώς η Ελλάδα, το Grexit και ο Τσίπρας μονοπωλούν το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πώς η Ελλάδα, το Grexit και ο Τσίπρας μονοπωλούν το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου

23:58 | 6/1/15
Πώς η Ελλάδα, το Grexit και ο Τσίπρας μονοπωλούν το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου

Οι εφημερίδες των περισσοτέρων χωρών σε Ευρώπη και Αμερική αφιερώνουν άρθρα στην πολιτική αναμέτρηση στη χώρα μας, αναλύοντας το ενδεχόμενο Grexit, την προοπτική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την επόμενη μέρα στην ευρωζώνη

Από την Γερμανία και τη Γαλλία, έως τις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι εξελίξεις στην Ελλάδα αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά και πολιτικά θέματα. Με βασικό διακύβευμα το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής, την πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το κατά πόσο είναι πιθανό ή όχι να βγει η χώρα από την ευρωζώνη, ο ξένος τύπος φιλοξενεί αναλύσεις και εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη συνολικότερα.

Die Welt (Γερμάνια): Οι απειλές κατά της Ελλάδας δεν απασχολούν κανένα

Η γερμανική εφημερίδα επιστρέφει στο θέμα του Grexit εξηγώντας πως “μια έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι θεμελιωμένη στην πραγματικότητα”. Ο αρθρογράφος αναφέρει πως οι υποτιθέμενες απειλές της Γερμανίας “δεν λαμβάνονται ιδιαιτέρως σοβαρά υπόψη. Κανένα εκ των συστημικών κομμάτων δεν έχει αντιδράσει ως τώρα”. Στο άρθρο παραθέτονται τόσο οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη από το ΣΥΡΙΖΑ πως καθαρές δηλώσεις από τις Βρυξέλλες την Δευτέρα «απέκλεισαν αυτή τη δυνατότητα”. Σύμφωνα με την Die Welt «ακόμη και η συντηρητική Νέα Δημοκρατία, την οποία μάλλον βοηθούν οι γερμανικές απειλές, απορρίπτει τις σκέψεις για «Grexit» από το Βερολίνο ως "εκβιασμό" - έτσι άφησε να εννοηθεί ο πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Ταυτόχρονα, τόνισε, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι "ανεύθυνες" αποφάσεις της ελληνικής πολιτικής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσάρεστα σενάρια».

Γουολ Στρι Τζέρναλ (ΗΠΑ) – Βερολίνο και Παρίσι πιέζουν την Ελλάδα

Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας περιγράφει την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης η οποία επιστρέφει σε μια κρίση παρόμοια με εκείνη του 2010, όταν και κλήθηκε να λάβει μέτρα για να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. “Το σενάριο μιας νέας κρίσης συμπίπτει χρονικά και μια δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, με μία μέτρια ανάπτυξη και με την άνοδο των αντικαθεστωτικών κομμάτων, που αποτελούν πρόκληση για τις κυβερνήσεις πολλών χωρών”.

Η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται και στο χαμηλό εννέα ετών που σημειώνεο το ευρώ έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας το 1,1861 τη Δευτέρα, αλλά και τις ελληνικές αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές, έφθασαν στο 9,5%.

Φιγκαρό (Γαλλία) – Η παρέμβαση της Μέρκελ στην Ελλάδα ήταν χοντροκομμένη

Το ενδεχόμενο ενός Grexit, το κατά πόσο «η Ελλάδα μπορεί να ξαναφέρει την κρίση στο ευρώ», «Η ευρωζώνη που σιγοβράζει» και γιατί «Τσίπρας και Ιγκλέσιας είναι τα κόκκινα πανιά των αγορών», είναι οι τίτλοι σειράς δημοσιευμάτων της συντηρητικής εφημερίδας Φιγκαρό, γύρω από την προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άρθρο που φιλοξενεί η γαλλική συντηρητική εφημερίδα, ο οικονομολόγος Σαρλ Βιπλόζ χαρακτηρίζει την παρέμβαση της Μέρκελ “χοντροκομμένη” και τονίζει πως “προφανώς θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα”.

Σε άλλο σημείο του άρθρου, τονίζεται πως ενώ το ρίσκο της αποτυχίας διαπραγμάτευσης με μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα το 2012 ήταν χρηματοπιστωτικό, το 2015 έχει μετατραπεί σε πολιτικό γιατί αναμένονται 9 εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη.

Ο οικονομολόγος Ζιλ Μεκ της Bank of America μάλιστα σημειώμνει πως “το να γίνεται λόγος για έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη ενισχύει τα ριζοσπαστικά κόμματα, από την άλλη όμως θα πρέπει να τεθούν κόκκινες γραμμές απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι Έλληνες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι μια μονομερής διαγραφή χρέους θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα”.

Η Φιγκαρό εκτιμά ότι τα κράτη του Νότου επωφελούνται από την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου ενώ επιπλέον θα ήταν δυνατόν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα της ΕΚΤ εξαγοράς κρατικών ομολόγων στο τέλος του μήνα, από το οποίο όμως η Ελλάδα έχει αποκλειστεί γιατί το πρόγραμμα διάσωσης έχει διακοπεί.

Λεζ Εκό (Γαλλία)- Η έξοδος της Ελλάδας παραμένει κακή ιδέα

"Παρότι η ιδέα της εξόδου της Ελλάδος δεν φαίνεται παράλογη, δεδομένου ότι η ευρωζώνη είναι πλέον θωρακισμένη, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η Μέρκελ έκανε κάτι περισσότερο από το να προειδοποιήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου" σημειώνει η γνωστή συντάκτης Κατρίν Σατινιού, σημειώνοντας πως η στάση της αυτή κάθε άλλο παρά “κομψή” μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η συντάκτης αναρωτιέται στη συνέχεια κατά πόσο έχει συμφέρον η Γερμανία να κλείσει την πόρτα στο πρόσωπο του Τσίπρα εάν ανέλθει στην εξουσία. Κατά τη γνώμη της η απάντηση είναι «σίγουρα όχι, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες κατέχουν 221 δισ ευρώ σε ελληνικά ομόλογα οπότε ή έξοδος της Ελλάδος θα στοίχιζε ακριβά και δεύτερον γιατί η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ θα ήταν παραδοχή ότι το πρόγραμμα ενάντια στη δημοσιονομική χαλάρωση έχει αποτύχει".

Εξάλλου μια έξοδος της Ελλάδος θα σήμαινε απώλεια του γοήτρου της Ευρωζώνης όπως σημειώνουν οικονομολόγοι της Commerzbank μολονότι πολλοί στη Γερμανία είναι έτοιμοι να πάρουν το ρίσκο σε βάρος της αλληλεγγύης μεταξύ κρατών - μελών.

Παράλληλα, σε άλλο άρθρο της ίδια οικονομικής εφημερίδας τονίζεται πως “η Ελλάδα δανείζεται σε πλεονεκτικότερους όρους από τις άλλες χώρες, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι πολύ περιορισμένα. Σύμφωνα με την συντάκτη, εάν ανέβει στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιληφθεί ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη διαπραγματευθεί οτιδήποτε ήταν δυνατόν σε νομικό πλαίσιο.

Το άρθρο καταλήγει: “Στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια επιμήκυνση της διάρκειας ή ακόμα μια μικρή μείωση των επιτοκίων, κάτι που άλλωστε είχαν υποσχεθεί οι υπουργοί Οικονομικών το Νοέμβριο του 2012. 'Αρα όποιος και να είναι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα, θα υπάρξει μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους,το ζήτημα είναι σε ποια έκταση. «Η διαγραφή που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας σημαίνει σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με τους 18 της Ευρωζώνης», καταλήγει η συντάκτης.

Λε Μοντ (Γαλλία) – Ταραχή προκαλεί η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Η γαλλική εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο στις οικονομικές σελίδες, με τίτλο «Η Ελλάδα παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης» και συμπληρώνει πως «το ενιαίο νόμισμα έπεσε στο πιο χαμηλό επίπεδο από τον Μάρτιο του 2006, οπότε και εμφανίσθηκε το σενάριο για το « Grexit». Σενάριο για το οποίο η εφημερίδα χρεώνει το γερμανικό δημοσίευμα του Spiegel. Άλλωστε όπως περιγράφει σε άλλο άρθρο «το πολιτικό παιγνίδι του Βερολίνου, να διατηρήσει πάση θυσία τη γραμμή λιτότητας στην Ευρώπη, η οποία δέχεται επικρίσεις και από άλλες χώρες εκτός Ελλάδας και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα επικίνδυνο παιγνίδι» καταλήγει ο καθηγητή της Παντείου Κ. Μελάς.

«Ο ελληνικός κίνδυνος τρομάζει εκ νέου την Ευρώπη», υπογραμμίζει η συντάκτης Μαρί Σαρέλ, τονίζοντας ότι «οι εντάσεις αυτές συμβαίνουν σε μια περίοδο που η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια άλλη απειλή: τον αποπληθωρισμό».

Το άρθρο εξηγεί πως μια ανάσα μπορεί να δώσει η ΕΚΤ που θα πρέπει να αγοράσει ομόλογα από την Πορτογαλία, την Ιταλία και κυρίως την Ελλάδα, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης της ανόδου των επιτοκίων. Παρ' όλα αυτά κανείς δεν πιστεύει ότι ο Μάριο Ντράγκι μόνος του μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενη στην Αθήνα, η εφημερίδα παραδέχεται πως με το πρόγραμμα που υπάρχει σήμερα η Ελλάδα θα πρέπει ως και το 2047 να αποπληρώνει από 4 δις μέχρι 18 δις ευρώ το χρόνο στους πιστωτές της, πέρα από την αποπληρωμή των τόκων, ποσά που θα απορροφήσουν όλο το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας κάτι που θα δεν θα επιτρέψει να γίνουν επενδύσεις για το μέλλον της χώρας. Γι' αυτό, σημειώνει, πως ο Α. Τσίπρας ζητά διαγραφή χρέους. “Η Αθήνα όμως θα έχει δυσκολία να διαπραγματευθεί αν δεν συνεχίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία” καταλήγει η Μοντ.

Λε Ντεβουάρ (Καναδάς) – Οι λαοί της Ευρώπης επιδιώκουν την απομάκρυνση από τις πολιτικές της λιτότητας

Η καναδική εφημερίδα αναφέρεται στην πιθανότητα ανόδου στην εξουσία του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ήδη δημιουργήσει πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια και έχει συντελέσει στην αγωνία για το μέλλον και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Επιπλέον αναφέρεται ότι πιθανή εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ίσως αποτελέσει αφετηρία επικράτησης άλλων αντι-μνημονιακών κομμάτων όπως το Podemos στην Ισπανία, υποδηλώνει ότι οι λαοί της Ευρώπης επιδιώκουν την απομάκρυνση από τις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ (άρθρο της σύνταξης της εφημερίδας Le Devoir) χωρίς να σημαίνει ότι τα εν λόγω κόμματα επιδιώκουν την εθνικοποίηση των τραπεζών ή την απομάκρυνση από το ευρώ.

Σε άλλη εφημερίδας της χώρας, την Globe and Mail, εξηγείται το ενδεχόμενο επιπτώσεων τύπου ντόμινο με την επικράτηση κομμάτων που κινούνται σε λογική αμφισβήτησης των πολιτικών λιτότητας, λόγω πιθανής επικράτησης του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον αναφέρει ότι σε μήνυμά του της 3ης Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο όπως έγινε με την Γερμανία το 1953. Ο έγκριτος Καναδός δημοσιογράφος προσθέτει ότι το ελληνικό χρέος, το οποίο φτάνει στο 175% του ΑΕΠ, είναι το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο ύστερα από αυτό της Ιαπωνίας.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών