Στο Ελεγκτικό Συνέδριο και πάλι η επένδυση στο Ελληνικό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο και πάλι η επένδυση στο Ελληνικό

20:32 | 7/1/15
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο και πάλι η επένδυση στο Ελληνικό

Αναμένεται νέα απόφαση

Τα νομικά τους επιχειρήματα διασταύρωσαν ενώπιον της επταμελούς σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου η Περιφέρεια Αττικής και ο δικηγόρος Γιώργος Κόκκας με τους εκπροσώπους του Ελληνικού δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας LAMDA για το θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού.

Η Περιφέρεια και ο δικηγόρος ατομικά αλλά ως εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» και της ‘Ένωσης Προσώπων «Συσπείρωση για Δημοκρατία και Σεισάχθεια» ζητούν να αναιρεθεί η πρόσφατη απόφαση του 6ου Τμήματος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου που έκρινε νόμιμο τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πλειοδότη την εταιρεία LAMDA.

Η Περιφέρεια χαρακτήρισε «εξευτελιστική» την τιμή πώλησης του Ελληνικού, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η μεταβίβαση είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς παραβιάζονται οι κανόνες του ανταγωνισμού, αφού επήλθε νόθευση των κανόνων αυτών, λόγω της δωρεάν χορήγησης άδειας καζίνου, της απαλλαγής από το φόρο, κ.λ.π.

Μάλιστα, ζήτησε να προχωρήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο σε έλεγχο προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και να μην αρκεστεί μόνο στο διαγνωστικό σκέλος. Επίσης για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς της κατέθεσε και τεχνική μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η οποία ανεβάζει σε υπέρογκο ύψος την αξία της έκτασης σε σχέση με το τίμημα που συμφωνήθηκε (915 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Κόκκας υποστήριξε ότι υπήρξε τροποποίηση των όρων της σύμβασης και τόνισε ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας.

Από την πλευρά της η εταιρεία LAMDA ανέφερε ότι τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και ο κ. Κόκκας δεν έχουν έννομο συμφέρον να ασκήσουν τις αιτήσεις αναίρεσης υπογραμμίζοντας καθώς και ότι η μελέτη του ΤΕΕ που επικαλείται η Περιφέρεια δεν αποτελεί δημόσιο έγγραφο αλλά επιστημονική κρίση.

Υπέρ της απόρριψης των αναιρέσεων τάχθηκαν το ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό δημόσιο.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο επίτροπος του Ε.Σ. Μιχαήλ Ζημής ο οποίος πρότεινε στο δικαστήριο να απορριφθούν όλες οι αιτήσεις ως απαράδεκτες. Και αυτό γιατί τόσο η Περιφέρεια όσο και ο κ. Κόκκας δεν έχουν την ιδιότητα του διαδίκου αφού, όπως είπε, μετά την απόφαση του 6ου Τμήματος έπρεπε να επικαλεστούν ειδικούς λόγους και όχι απλούς τυπικούς λόγους, όπως γίνεται σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του ενώ από την ακροαματική διαδικασία δεν έλειψαν και τα απρόοπτα όταν ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέβαλε από την αίθουσα συνεργάτιδα του κ. Κόκκα η οποία βιντεοσκοπούσε, χωρίς την άδεια του, την συζήτηση ενώ «κατάσχεσε» το κινητό τηλέφωνο προκειμένου να διαγραφεί το επίμαχο βίντεο.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών