Στον ELA για σιγουριά οι συστημικές τράπεζες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στον ELA για σιγουριά οι συστημικές τράπεζες

10:40 | 17/1/15
Στον ELA για σιγουριά οι συστημικές τράπεζες

Ποιες είναι οι αιτίες επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών - Γιατί καταφεύγουν στην Τράπεζα της Ελλάδος για την άντληση ρευστότητας μέσω ELA;

Για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας, την Πέμπτη υπέβαλαν αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη χορήγηση ρευστότητας, μέσω του έκτακτου μηχανισμού (Emergency Liquidity Assistance - ELA), η Alpha Bank και η Eurobank.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", την Παρασκευή ακολούθησε και η Τράπεζα Πειραιώς. Προς το παρόν, η Εθνική Τράπεζα δεν έχει υποβάλει αίτημα και, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, "δεν έχει σχεδιασμό προσφυγής στον ELA".

Οι τράπεζες θέλουν να έχουν διαθέσιμες όλες τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για να αξιοποιηθούν αν χρειαστεί, καθώς είναι πιθανό η αβεβαιότητα να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έκβαση της διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους. Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι στιγμής καμία τράπεζα δεν έχει κάνει χρήση του ELA.

Σύμφωνα με πηγές της Alpha Bank, η αίτηση για την άντληση ρευστότητας μέσω ELA γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους, δεδομένου μάλιστα πως η ενεργοποίηση του μηχανισμού απαιτεί αρκετές ημέρες. Όπως σημειώνουν, η μείωση ρευστότητας εξαιτίας των εντόκων γραμματίων που εκδίδει το Δημόσιο και η μείωση των καταθέσεων επιβάλλουν για λόγους συντηρητικής διαχείρισης την ενεργοποίηση κάθε διαθέσιμης πηγής ρευστότητας, ώστε να μπορεί να γίνει χρήση εφόσον χρειαστεί. Ανάλογους λόγους επικαλούνται και στελέχη της Eurobank, ενώ αναλυτές σημειώνουν ότι μια πρόσθετη αιτία πίεσης, ειδικά για τη Eurobank, είναι η μεγάλη πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, καθώς η τράπεζα είχε πραγματοποιήσει σημαντικές χορηγήσεις στεγαστικών δανείων με νόμισμα αναφοράς το ελβετικό φράγκο.

Η μείωση των καταθέσεων, οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου και η μη ανανέωση συναλλαγών που είχαν πραγματοποιηθεί στη διατραπεζική αγορά αποτελούν τις βασικές αιτίες για τον περιορισμό της ρευστότητας τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο ELA βαρύνεται με σημαντικά υψηλότερο κόστος, επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση, εξέλιξη που θα επιδεινώσει αισθητά το κόστος του χρήματος και τα έσοδα των τραπεζών.

Τα αιτήματα των τραπεζών για τη λήψη έκτακτης ρευστότητας αναμένεται να συζητηθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την ερχόμενη Τετάρτη. Ο ELA χορηγείται ύστερα από έγκριση της ΕΚΤ αλλά βρίσκεται υπό την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας, δηλαδή στην περίπτωσή της Ελλάδας της ΤτΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγχώριες τράπεζες είχαν καταφύγει στον ELA και το 2011-2012 για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων, αλλά και το μπαράζ των υποβαθμίσεων του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών