09:02 | 29/1/15
Τι έγραψε ο νέος υπουργός Οικονομικών για τις κυρώσεις που εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας, για τις οποίες δεν ερωτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση
Την έντονη δυσφορία του εξέφρασε ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ρωτήθηκε για το εάν συναινεί με την απόφαση των αρχηγών κρατών μελών της Ε.Ε. για τις κυρώσεις στην Ρωσία.Ήταν και η πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού, το βράδυ της Δευτέρας.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Γ. Βαρουφάκης με κείμενο στο ιστολόγιο του. Σχολιάζει, πως τίθεται θέμα σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και πως τα media παραποίησαν την τοποθέτηση Τσίπρα μεταφέροντας τη ως "βέτο".
Στο προσωπικό του άρθρο ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει:
"Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα υπουργεία μας, τα media "χτύπησαν" ξανά. Ο παγκόσμιος Τύπος κατακλύστηκε από δημοσιεύματα σχετικά με το πώς το τμήμα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην υποτιθέμενη πρώτη της κίνηση, που ήταν να ασκήσει "βέτο" στις νέες κυρώσεις στη Ρωσία.Δεν είμαι ο καταλληλότερος για να μιλήσω για εξωτερική πολιτική αλλά παρόλα αυτά, πρέπει να καταθέσω την προσωπική μου άποψη.
Ο υπουργός Εξωτερικών μας, ο Νίκος Κοτζιάς, μας ενημέρωσε ότι από την πρώτη μέρα στην νέα δουλειά του είδε στις ειδήσεις των ευρωπαϊκών μίντια, ότι η Ε.Ε. προχώρησε σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ομόφωνα.
Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν ρωτήθηκε ποτέ σχετικά με το αν είναι σύμφωνη!", γράφει ο υπουργός Οικονομικών και συνεχίζει:
"Άρα, ξεκάθαρα, το ζήτημα δεν είναι το αν η χώρα μας συμφωνεί ή διαφωνεί με τις κυρώσεις.
Το ζήτημα είναι αν η άποψη μας θεωρείται δεδομένη χωρίς καν να είναι!
Από την πλευρά μου, επαναλαμβάνω πως δεν έχω τα προσόντα να μιλάω για εξωτερικά θέματα αλλά όλο αυτό θέτει εν αμφιβόλω τον σεβασμό της εθνικής μας κυριαρχίας.
Μπορούν οι δημοσιογράφοι όλου του κόσμου να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στο να διαμαρτύρεσαι επειδή δεν ερωτήθηκες με το να διαμαρτύρεσαι για τις κυρώσεις;
Ή είναι τόσο περίπλοκο πια;", καταλήγει ο ίδιος.
Διαφορετική εκδοχή από Ε.Ε. για κυρώσεις
Τις ενστάσεις της Ελλάδας επί του κειμένου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία θα παραθέσει σήμερα στην έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. ο υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ενώ η κυβέρνηση και η προεδρία του Συμβουλίου επιμένουν σε διαφορετικές εκδοχές για το πώς εξελίχθηκε η σύγκρουση, όπως αναφέρει σήμερα και η εφημερίδα "Καθημερινή".Κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι η έντονη αυτή αντίδραση δεν αφορούσε την ουσία του κειμένου, την οποία χαρακτήριζαν "συζητήσιμη", αλλά τη μεθόδευση που ακολούθησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.
Όπως αναφέρουν, η Αθήνα είχε ζητήσει χρόνο ώστε να οριστεί υπουργός και να εξεταστεί το θέμα, ωστόσο το κείμενο δημοσιοποιήθηκε. Αυτό ερμηνεύτηκε από τη νέα κυβέρνηση ως επίδειξη πυγμής ενόψει της σημαντικής διαπραγμάτευσης για την οικονομία. "Παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε. και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστούμε", δήλωσε ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς.
Το γραφείο του κ. Τουσκ δίνει πάντως διαφορετική εκδοχή. Με γραπτή δήλωσή του στην "Καθημερινή" ο εκπρόσωπος του κ. Τουσκ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν προέβαλε αντίδραση στο σχέδιο της δήλωσης ούτε κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος μεταξύ Τουσκ και Τσίπρα ούτε στην επικοινωνία με τον συνεργάτη του τη Δευτέρα. Λέει επίσης ότι πρότειναν την Τρίτη το πρωί, να μπει υποσημείωση που θα έλεγε ότι η Ελλάδα δεν καλύπτεται.
"Καθώς η Ελλάδα δεν ήθελε την υποσημείωση, ήταν ξεκάθαρο σ’ εμάς ότι θα μπορούσαμε να τη δημοσιεύσουμε όπως είχε συμφωνηθεί το προηγούμενο απόγευμα".
Επί της ουσίας του κειμένου, πάντως, κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα προσανατολίζεται σε βέτο, κάτι που αναφέρει παραπάνω και ο κ. Βαρουφάκης.
Πάντως και ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε χθες ότι "η Ελλάδα είναι αντίθετη στο εμπάργκο της Ρωσίας". Η αντίδραση του πρωθυπουργού προκάλεσε θετικά σχόλια στον ρωσικό Τύπο που υποστήριξε ότι "η Ελλάδα δίδαξε Δημοκρατία στις Βρυξέλλες" και ότι η ελληνική αντίδραση "θα βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει ενίσχυση των κυρώσεων".
Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Χ.Α., υπενθυμίζοντας την πάγια θέση της, ότι "η Ελλάς δεν πρέπει να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας".
Σχετικές ετικέτες:Γιάνης ΒαρουφάκηςΕυρωπαϊκή ΈνωσηκυβέρνησηΜΜΕΠολιτικήΡωσίαΣΥΡΙΖΑΦεντερίκα Μογκερίνι
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων