12:53 | 22/2/15
Άρματα και μασκαράδες έχουν πλημμυρίσει τη Βόρεια Ελλάδα
Η βροχή που πέφτει σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη συννεφιά, δεν φαίνεται να πτοεί τους μασκαράδες που έχουν «ξεχυθεί» σε Ξάνθη, Νάουσα, Τυρνάβο, Κοζάνη και Σοχό Θεσσαλονίκης για να ξεφαντώσουν με τα παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα καρναβάλια, αφήνοντας για λίγο πίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας.Στη Ξάνθη άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές έχουν “πλημμυρίσει” τους δρόμους της πόλης. Με τη λήξη της σημερινής μεγαλειώδους παρέλασης θα ξεκινήσει ένα ξέφρενο πάρτι, ενώ θα ακολουθήσει το έθιμο “Κάψιμο του Τζάρου”, ένα ομοίωμα του βασιλιά καρνάβαλου που θα καεί σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον Κόσυνθο ποταμό.
Στη Νάουσα, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες χορεύουν στα σοκάκια χαρίζοντας μοναδικές στιγμές κεφιού σε κατοίκους και επισκέπτες, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα κυκλοφορούν στην πόλη χωρίς τα προσωπεία τους. "Ατραξιόν" του εορταστικού τριημέρου είναι το συντριβάνι της Πλατείας Καρατάσου, απ' όπου ξεπηδούν αντί για νερό 30 τόνοι κρασιού.
Το περίφημο “Μπουρανί” που συνδέεται με την αρχή της άνοιξης, τη γονιμότητα και τη βλάστηση θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι επισκεφτούν τον Τύρναβο της Λάρισας. Το “Μπουρανί” κλείνει τον κύκλο των καρναβαλικών εκδηλώσεων, συνοδεία του περίφημου ντόπιου τσίπουρου. Οι κάτοικοι μαζεύονται στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και φτιάχνουν το "Μπουρανί" μια σούπα με σπανάκι, τσουκνίδα, ραδίκι και ξύδι. Αφού σερβιριστεί ξεκινάει γλέντι το οποίο καταλήγει να είναι μια ...παρέλαση από φαλλικά σύμβολα και βωμολοχίες, καθώς τα επιτάσσει το έθιμο.
Στην Κοζάνη, παρά τη βροχόπτωση, είναι έτοιμοι να ανάψουν το βράδυ τους παραδοσιακούς Φανούς σε 14 διαφορετικά σημεία της πόλης. Πρόκειται για φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται, σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης.
Στο Σοχό του Δήμου Λαγκαδά την τιμητική τους έχουν οι Κουδουνοφόροι, με χιλιάδες επισκέπτες να γιορτάζουν παρέα με τους αθυρόστομους κουδουνορόφους που χορεύουν και τραγουδούν ενώ είναι ντυμένοι με στολές από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια. Την Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσει το έθιμο της συγχώρεσης “Προσταβάνι”, όπου οι νεότεροι θα προσφέρουν ένα πορτοκάλι στους γεροντότερους, φιλώντας το χέρι τους και ζητώντας συγχώρεση.
Σχετικές ετικέτες:απόκριεςΒόρεια ΕλλάδαΔιασκέδασηΕλλάδαΚαιρόςΚαρναβάλι
Σχετικά άρθρα