10:08 | 10/2/15
Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να παραμείνει πιστή στις προεκλογικές εξαγγελίες της, χωρίς να προκαλέσει τους Ευρωπαίους αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους
Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επανέφερε σε μεγάλο βαθμό το ρεαλισμό, ως προς τις αλλαγές που προωθούνται τόσο στα εργασιακά, όσο και στο ασφαλιστικό.Με δεδομένες τις ενστάσεις των Ευρωπαίων εταίρων, η νέα κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, προσπάθησε να ισορροπήσει αφενός στις προεκλογικές δεσμεύσεις και αφετέρου στην σκληρή πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθαρίστηκε ότι θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα. Θα γίνει «σταδιακά έως το 2016», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ικανοποιώντας έτσι και την πλευρά των εργοδοτών, ειδικά ΕΣΕΕ (έμποροι) και ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις και διαφωνίες, ως προς το αρχικό σκέλος των εξαγγελιών.
Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr μπροστά στον κίνδυνο να ξεκινήσει ένας νέος «χορός» απολύσεων, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα δήλωναν ότι δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος της αύξησης, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, αλλά σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση, ο Πάνος Σκουρλέτης, νέος υπουργός Εργασίας, έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι θα πάψουν να υπάρχουν στην αγορά εργασίας, εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Αυτό σημαίνει ότι θα μπει τέλος στη σημερινή πραγματικότητα, που ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι στα 586 ευρώ μικτά, αλλά ειδικά για νέους έως 25 ετών, βρίσκεται στα 511 ευρώ μικτά, μόλις. Είναι πιθανό λοιπόν, ως μια πρώτη κίνηση εργασιακής «δικαιοσύνης», με συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, να αποφασιστεί, ειδικά για τους νέους, ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 586 ευρώ, όπως ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους.
Σε κάθε περίπτωση, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που θέλει να ξαναβάλει στο «κάδρο» των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ). Στο πλαίσιο αυτό, μπαίνει στην πρώτη γραμμή το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) καθώς θα παράσχει τεχνική βοήθεια στην ελληνική πλευρά, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, για να συνδράμει στη διαδικασία επαναφοράς των τριετιών στις συμβάσεις, της μετενέργειας και της επεκτασιμότητας των συμβάσεων για όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου.
Στο σκέλος του ασφαλιστικού δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν έως 700 ευρώ μικτά, το μήνα. Κάτι τέτοιο όμως θα γίνει τα επόμενα Χριστούγεννα, συνεπώς η νέα κυβέρνηση έχει τον χρόνο για να βρει τα κονδύλια που απαιτούνται (περίπου μισό δις ευρώ) για να κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης Τσίπραςασφαλιστικόβουλήεργασιακά δικαιώματακυβέρνησηΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα