11:56 | 12/2/15
Περισσότερες από δύο ώρες διαπραγματεύσεων χρειάστηκαν για την σύνταξη της κοινής ανακοίνωσης, η οποία τελικά δεν ήρθε ποτέ, εξαιτίας των ενστάσεων και των διαφωνιών της ελληνικής πλευράς για την παράταση του Μνημονίου
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τρεις ήταν οι γραμμές που επικράτησαν μέσα στη συνεδρίαση του Eurogroup.Υπήρχε αρχικά μια σκληρή στάση από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών που έκανε λόγο για επέκταση του προγράμματος και ολοκλήρωση της αξιολόγησης. "Μετά από αυτά βλέπουμε", φέρεται να ήταν η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Την δεύτερη γραμμή συνέταξαν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Λετονία και η Σλοβακία , αλλά και η Ισπανία και η Ιρλανδία. Η τοποθέτηση των συγκεκριμένων κρατών ήταν ξεκάθαρη, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν υποστήριζαν ευθέως, πως αν προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα θα πρέπει και οι ίδιοι να πράξουν κάτι ανάλογο, πιεζόμενοι από τους πολίτες των χωρών τους.
Σύμφωνα με ορισμένες πήγες σκληρή ήταν η στάση και της Πορτογαλίας, ενώ διαλλακτικός εμφανίστηκε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.
Τρίτος άξονας ήταν ο Γαλλικός, ο οποίος τόνιζε ότι ναι μεν δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο ότι έχουν γίνει εκλογές στην Ελλάδα και πως υπάρχει νωπή η λαϊκή εντολή, την ίδια στιγμή που το πρόγραμμα έχει αποτύχει, όμως υπάρχουν και δεσμεύσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν.
Πιο κοντά στις Ελληνικές θέσεις φέρεται να βρέθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας για την ανάπτυξη που όλοι οι Ευρωπαϊκοί λαοί θέλουν να έρθει μέσα στην ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα θετικά δεν φαίνεται να λειτούργησε η παρέμβαση της Κύπρου με την υπενθύμιση που έκανε, πως τρόικα δεν έχει μόνο η Ελλάδα, αλλά έχει και η ίδια και πως θα πρέπει να καταργηθεί και στην Μεγαλόνησο.
Το κοινό ανακοινωθέν που ποτέ δεν βγήκε!
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε μια πρώτη προσπάθεια για διατύπωση που μιλούσε για επέκταση και τροποποίηση του προγράμματος που τελικά, όμως βρήκε ενστάσεις από τη πλευρά Σόιμπλε.Η δεύτερη διατύπωση, η οποία "κόπηκε" από την Ελληνικη πλευρά, μιλούσε σύμφωνα με πληροφορίες για διερεύνηση της πιθανότητας επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος (explore the possibility of extension of the current program).
Όλα τώρα θα κριθούν στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, ενώ απόψε ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί μπροστά στους ηγέτες της Ε.Ε. στην Σύνοδο Κορυφής, όπου στόχος είναι να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία.
Υπό κλοιό πιέσεων η Ελλάδα
Η Ελληνική αντιπροσωπεία φέρεται να δέχθηκε σκληρό πρέσινγκ προκειμένου να δεχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο Γιάννης Δραγασάκης, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, παρουσίασαν χωρίς παρεκκλίσεις τα σημεία της συμφωνίας-γέφυρας που προτείνουν.Το οικονομικό επιτελείο ξεκαθάρισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα εντός της ευρωζώνης και πως πρωταρχικός στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και η δημοσιονομική εξυγίανση με παράλληλη προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Σχετικά άρθρα