Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

09:21 | 25/2/15
Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

«Θερμή» αναμένεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές να έχουν ήδη ετοιμάσει τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις τους πάνω στη συμφωνία της κυβέρνησης με το Eurogroup

Η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει σήμερα στις 10 το πρωί με τους βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα και όχι μόνο να είναι έτοιμοι για ασκήσουν έντονη κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τη συμφωνία στο Eurogroup.

Η επιστολή 60 στελεχών προς τον Δημήτρη Βίτσα που ζητούσαν άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος πριν η συμφωνία με το Eurogroup έρθει στην Βουλή είναι ενδεικτική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί. Δεν αποκλείεται μάλιστα η Κεντρική Επιτροπή να συνέλθει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο προβληματισμό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να ζητούν επίσης διευκρινίσεις και να παραδέχονται πως «δεν μας αρέσει το γεγονός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν πλέον ολοκληρωθεί».

Πάντως αυτό που σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές είναι πως «όταν κάνεις διαπραγμάτευση δεν μπορείς να κερδίσεις τα πάντα»,  ενώ με νόημα, απαντώντας και στην εσωκομματική αντιπολίτευση τόνιζαν πως για πρώτη φορά σε μια συμφωνία μπήκαν τόσα σημαντικά ζητήματα που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί: (Εργασιακά, ρυθμίσεις δόσεων, πλειστηριασμοί, φοροδιαφυγή, ανθρωπιστική κρίση κτλπ.)

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους υπουργούς που κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες επί της συμφωνίας ήταν η Νάντια Βαλαβάνη και ο Γιώργος Σταθάκης, καθώς στην δική τους αρμοδιότητα εμπίπτουν και τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση.

Αυτά είναι η πρόταση νόμου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις 100 δόσεις που θέλει να περάσει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, πάντως εξέφραζαν ενστάσεις και για τις ασάφειες που υπάρχουν μέσα στο κείμενο της συμφωνίας Βαρουφάκη. «Κάποιοι θεωρούν ότι οι ασάφειες είναι το μεγαλύτερο τους προνόμιο, αλλά δεν είναι έτσι», τόνιζε με νόημα κορυφαίο στέλεχος και βουλευτής της κυβέρνησης που ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα. Μάλιστα συμπλήρωνε πως αυτές οι ασάφειες μπορεί να αποτελέσουν «πεδίο δόξης λαμπρό για ελιγμούς από τους δανειστές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό».

Άλλος βουλευτής τόνιζε πως είχε απορίες σχετικά με τις καταργήσεις των κινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ποια θα είναι η τελική διατύπωση, αλλά και για την ελαχιστοποίηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ΦΠΑ στα νησιά.

Για το τελευταίο πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδαν πως στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή αυξάνοντας τους συντελεστές.

Η ενημέρωση των βουλευτών θα πραγματοποιηθεί, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών