13:11 | 28/2/15
Πως θα επιτεθούν οι βουλευτές της καραμανλικής πλειοψηφίας κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και η γραμμή άμυνας των σαμαρικών
Η αναβληθείσα και πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ανοίξει την εσωκομματική συζήτηση για τα αίτια της ήττας, την αντιπολιτευτική στρατηγική, τη φυσιογνωμία και το μέλλον της κεντροδεξιάς παράταξης.Αν και δεν αναμένεται να τεθεί ευθέως θέμα παραίτησης του Αντώνη Σαμαρά, η κριτική αναμένεται να είναι τόσο σφοδρή ώστε εμμέσως πλην σαφώς να τίθεται πλέον και το ζήτημα της ηγεσίας. Στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη (η οποία ξεκαθάρισε στους υπόλοιπους δελφίνους και βαρόνους κατά το περίφημο δείπνο των 14 ότι δεν ενδιαφέρεται προσωπικά να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία) διαμηνύουν ότι θα μιλήσουν “χωρίς φόβο και πάθος”. Αλλά η συζήτηση αναμένεται να λάβει ευρύτερες διαστάσεις μετά την προσωπική κριτική στον κ.Σαμαρά.
Η μάχη καταρχήν θα δοθεί με επίκεντρο το διαδικαστικό της πολιτικής και ιδεολογικής συζήτησης. Αξιόλογος αριθμός βουλευτών, κατά βάση από την καραμανλική πλειοψηφία αλλά όχι μόνον, θα ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, ώστε να γίνει εκτεταμένος διάλογος.
Σύμφωνα με το καταστατικό της Ν.Δ, σε έκτακτο συνέδριο συμμετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί στις διαδικασίες για το προηγούμενο συνέδριο- εν προκειμένω του 2013. Ειδικότερα το άρθρο 7 παράγραφος 2 του καταστατικού αναφέρει: “Το Εθνικό Συνέδριο μπορεί να συγκληθεί και έκτακτα (Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο) όταν συντρέχει ειδικός λόγος, με απόφαση του Προέδρου του Κόμματος, την οποία γνωστοποιεί στην Πολιτική Επιτροπή, ή με απόφαση των 2/3 των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και συνεδριάζει νόμιμα με την σύνθεση του αμέσως προηγούμενου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου. ”
Παρότι το τελευταίο συνέδριο πραγματοποιήθηκε επί Σαμαρά, φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ δεν είναι σίγουρος ότι το ελέγχει απόλυτα, εξ ου και η αρνητική διάθεση των σαμαρικών απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.
Το συνέδριο ως ανώτατο όργανο της Ν.Δ λαμβάνει αποφάσεις τόσο επί πολιτικών και ιδεολογικών ζητημάτων, όσο και επί της αμφισβήτησης του προέδρου και εκλογής νέου. Προκειμένου να κατατεθεί πρόταση αμφισβήτησης απαιτείται βεβαίως βάσει του καταστατικού του 2013 το ένα τρίτο των συνέδρων και για να εγκριθεί και να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, το 50% συν ένα. Παρά τις αρκετά αυστηρές αυτές προϋποθέσεις ωστόσο, οι σαμαρικοί δε δείχνουν διατεθειμένοι να το διακινδυνεύσουν.
Ετσι κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, σαμαρικοί βουλευτές σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν να προκαταλάβουν την πρόταση για συνέδριο, με εισήγηση για διεξαγωγή εθνικής συνδιάσκεψης, κάτι που φέρεται να εγκρίνει και να προτιμά η σαμαρική ηγεσία.
Η εθνική συνδιάσκεψη σε αντίθεση με το συνέδριο είναι άτυπο όργανο, μπορούν να κληθούν και στελέχη εκτός των μελών της και φυσικά δεν έχει εξουσιοδότηση να λάβει αποφάσεις.
Σχετικά άρθρα