«Ναι» στη δυνατότητα λήψης διπλής σύνταξης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Ναι» στη δυνατότητα λήψης διπλής σύνταξης

10:17 | 5/2/15
«Ναι» στη δυνατότητα λήψης διπλής σύνταξης

Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας

«Ναι» στη δυνατότητα λήψης διπλής σύνταξης από δύο ασφαλιστικούς φορείς (ευρωπαϊκό και ελληνικό) για κάποιον που εργάστηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανάβοντας παράλληλα «πράσινο φως» και για την καταβολή διπλής σύνταξης αναπηρίας.

Το ΣτΕ, κρίνοντας ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερτερεί του εθνικού, δικαίωσε 76χρονο αγρότη και ακύρωσε απόφαση του ΟΓΑ που αρνιόταν να του χορηγήσει βασική σύνταξη, επειδή ταυτόχρονα έπαιρνε σύνταξη από γερμανικό φορέα ασφάλισης, λόγω εργατικού ατυχήματος που είχε, όταν δούλευε στο εξωτερικό.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι ο ΟΓΑ οφείλει να χορηγήσει την αιτούμενη σύνταξη, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανένα από τα κωλύματα που θεσπίζει η εθνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», το ΣτΕ έκρινε (323/15) ότι «το κοινοτικό δίκαιο που έχει αυξημένη τυπική ισχύ έναντι του εθνικού δικαίου, δεν επιτρέπει την εφαρμογή εθνικής νομοθεσίας που αποκλείει τη λήψη σύνταξης αναπηρίας, για τον λόγο ότι ο ασφαλισμένος λαμβάνει ήδη σύνταξη ίδιας φύσης με τη σύνταξη αναπηρίας, από ασφαλιστικό τομέα άλλου κράτους - μέλους, ασχέτως του ύψους της σύνταξης αυτής».

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, που ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχη δικαίωση και άλλων ασφαλισμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό, αγρότης από την Ήπειρο απουσίασε από τη χώρα και εργάστηκε στη Γερμανία για 6 χρόνια (1966-1972) όπου αν και ασφαλίστηκε, του επιστράφηκαν οι εισφορές κατόπιν αίτησής του.

Στα τέλη του 1966 υπέστη εργατικό ατύχημα, εξαιτίας του οποίου λαμβάνει από γερμανικό ασφαλιστικό φορέα σύνταξη τραυματία, λόγω μείωσης της βιοποριστικής του ικανότητας, σε ποσοστό 30%. Ο ίδιος ασκούσε στην Ελλάδα το διάστημα 1961-1966 το επάγγελμα του αγρότη, το οποίο και συνέχισε, επιστρέφοντας στην Ήπειρο, από το 1973 μέχρι το 2000.

Η αρμόδια υγειονομική επιτροπή αποφάνθηκε ότι είναι ανάπηρος κατά 67% και ο ΟΓΑ δέχθηκε να του χορηγήσει πρόσθετη σύνταξη αναπηρίας, αλλά απέρριψε το αίτημά του για χορήγηση βασικής σύνταξης αναπηρίας, επειδή έπαιρνε ταυτόχρονα από γερμανικό φορέα σύνταξη εργατικού ατυχήματος που υπερβαίνει το ποσό της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ. Ο 76χρονος αγρότης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη όπου ο ΟΓΑ επέμεινε ότι υπάρχει από το κοινοτικό και το εθνικό δίκαιο κώλυμα για να του χορηγήσει βασική σύνταξη, αφού έπαιρνε ήδη σύνταξη εργατικού ατυχήματος στο εξωτερικό και μάλιστα μεγαλύτερη της ελληνικής.

Το ΣτΕ απέκρουσε όλους τους ισχυρισμούς του ΟΓΑ κρίνοντας ότι το κοινοτικό δίκαιο (που υπερτερεί του εθνικού) επιτρέπει τη διπλή καταβολή, όχι μόνο λόγω γήρατος ή χηρείας, αλλά και λόγω αναπηρίας επισημαίνοντας ότι η σύνταξη εργατικού ατυχήματος που χορηγεί ο ξένος φορέας είναι της ίδιας φύσης με τη σύνταξη αναπηρίας που δικαιούνται από τον ΟΓΑ.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών