07:37 | 6/2/15
Σε εκδήλωση συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΕΛΚ από όλη την Ευρώπη, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της Ν.Δ, ο βουλευτής Ροδόπης άφησε σαφείς αιχμές για ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές της ηγεσίας, προκαλώντας εκνευρισμό στο περιβάλλον Σαμαρά - Διαβάστε το ρεπορτάζ
Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας χθες το μεσημέρι κύλησε με τους βουλευτές -στους οποίους δε δόθηκε ο λόγος- σιωπηλούς να παρακολουθούν με εμφανή δυσαρέσκεια τον Αντώνη Σαμαρά να οργανώνει εκ των προτέρων την άμυνα του απέναντι στην αναμενόμενη εσωκομματική αμφισβήτηση.Το γαλάζιο καζάνι όμως ήδη βράζει και τα γεγονότα τρέχουν, καθώς σε αντίθεση με το αφήγημα του κ.Σαμαρά περί αριστερής παρένθεσης και θριαμβευτικής επιστροφής του ιδίου στο χώρο της κεντροδεξιά οι περισσότεροι αποσυνδέουν τις εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο από την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους.
Αίσθηση προκάλεσε στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική παρέμβαση του βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη χθες το βράδυ σε συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι 70 συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη, των δεξιών κομμάτων συμπεριλαμβανομένων (με την ελληνική κεντροδεξιά να εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα Νίκο Κιουτσούκη, που δύο 24ώρα πριν είχε ζητήσει αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ).
Ο κ.Στυλιανίδης, ο οποίος φέρεται μεταξύ αυτών που ενδεχομένως θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην επόμενη ημέρα, άφησε σαφείς αιχμές επί ιδεολογικών ζητημάτων και πολιτικών πρακτικών και παρουσίασε ουσιαστικά μία πολιτική πλατφόρμα προκειμένου όπως είπε η παράταξη να ξανασυναντηθεί με την κοινωνία και να προσδιορίσει το νέο ιδεολογικοπολιτικό της στίγμα.
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από όσα έλεγε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ν.Δ στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο βουλευτής Ροδόπης κατήγγειλε “δόγμα σοκ” από την κυβέρνηση Σαμαρά, μίλησε για αποξένωση της Ν.Δ από κοινωνικές συμμαχίες και για φανατισμό κάποιων νεοφώτιστων στελεχών, φωτογραφίζοντας κυρίως τον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τον επίδοξο δελφίνο Μάκη Βορίδη.
“Η ΝΔ έχασε με 8,5 μονάδες διαφορά διότι απομακρύνθηκε από τον αξιακό κώδικα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς. Αποξενώθηκε από παραδοσιακές αλλά και νέες δυναμικές κοινωνικές της συμμαχίες, όπως η μεσαία τάξη (δηλαδή: οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι ένστολοι, κλπ.). Εφήρμοσε επί μακρόν με το φανατισμό κάποιων νεοφώτιστων στελεχών, έκτακτες πολιτικές διάσωσης που έπρεπε να έχουν ημερομηνία λήξης και έτσι εγκλωβίστηκε σε μια νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και μερικές φορές σε μια απαράδεκτη ακροδεξιά ρητορική. Δεν υπερασπίστηκε πειστικά το μεσαίο χώρο και αποξενώθηκε από το λαϊκό της πρόσωπο, εμφανίζοντάς το ως δήθεν λαϊκίστικο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Στυλιανίδης.
“Η αντικατάσταση της «ήπιας προσαρμογής» του Κώστα Καραμανλή με το «δόγμα του σοκ» του Αντώνη Σαμαρά, την έφερε αντιμέτωπη με την κοινωνία και επιβεβαίωσε την άποψη ότι καμία μεταρρύθμιση δε μπορεί να επιτύχει όταν έχει την κοινωνία απέναντι. Αυτή η εξέλιξη εμπεριέχει την ελπίδα για αυτοκριτική, ανασυγκρότηση του χώρου και επαναπροσδιορισμό του ιδεολογικοπολιτικού του στίγματος προς πιο ανοιχτές, μετριοπαθείς και κοινωνικά δίκαιες αντιλήψεις”, πρόσθεσε.
Ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε και στην άνοδο της ακροδεξιάς στην τρίτη θέση. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι ήταν λάθος η ποινική αντιμετώπιση της ΧΑ από κόμματα και ΜΜΕ, τα οποία έπρεπε αντιθέτως να εστιάσουν στην πολιτική της αποδόμηση ώστε να ακυρώσουν την προσπάθεια θυματοποίησης.
Αιχμηρός αν και όσον αφορά στο Ποτάμι, προς το οποιο είχε απώλειες η Ν.Δ. “Η αντίληψη «ψηφίστε μας και θα σας πούμε μετά τι θα κάνουμε» συνδυασμένη με την υποψία της μονομερούς εκπροσώπησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων προσθέτει στοιχεία νοσηρότητας στο πολιτικό σύστημα και ενισχύει περισσότερο τον κίνδυνο πολυδιάσπασης και άρα ακυβερνησίας, παρότι προεκλογικά αυτό το «νέο φαινόμενο» εμφανιζόταν ως ο εγγυητής της «ανοιχτής συνεργασίας και άρα της σταθερότητας»”, σημείωσε.
Η παρέμβαση του κ.Στυλιανίδη ενόχλησε όπως ήταν αναμενόμενο το περιβάλλον του κ.Σαμαρά, που ξεκίνησε τις διαρροές κατά του πρώην υπουργού, με τον οποίο οι σχέσεις των προηγούμενων ενοίκων του Μαξίμου δεν ήταν ποτέ καλές. Ο βουλευτής Ροδόπης φέρεται να είχε δεχθεί και πόλεμο στην περιφέρεια του, με στόχο να μείνει εκτός Βουλής, καθώς και παλαιότερες τοποθετήσεις του (όπως για παράδειγμα οι δηλώσεις του για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών) προκαλούσαν εκνευρισμό στην ηγεσία.
Σχετικές ετικέτες:Ευριπίδης ΣτυλιανίδηςΝΔΠολιτικήΡοδόπη
Σχετικά άρθρα