Το Σχέδιο Βαρουφάκη για να μην τραβήξουν την πρίζα στην Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Το Σχέδιο Βαρουφάκη για να μην τραβήξουν την πρίζα στην Ελλάδα

18:53 | 9/2/15
Το Σχέδιο Βαρουφάκη για να μην τραβήξουν την πρίζα στην Ελλάδα

Πρόταση με 4 άξονες θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Τετάρτης. Στόχος να φτάσουμε μέχρι τον Αύγουστο με μια συμφωνιά-γέφυρα και να διαπραγματευθούμε με μεγαλύτερη άνεση μια οριστική λύση

Με συγκεκριμένη πρόταση, θα προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στο κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης, έχοντας ως στόχο να διεκδικήσει τις απαραίτητες ανάσες για την οικονομία της χώρας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 4 άξονες, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία-γέφυρα που θα μας πάει μέχρι το τέλος Αυγούστου. Αυτό θα δώσει χρόνο σε Ελλάδα και ΕΕ να διαπραγματευθούν με λιγότερη πίεση για μια οριστική συμφωνία.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει:

*Πρόγραμμα - «γέφυρα» στο οποίο θα αποτυπώνεται το 70% των δεσμεύσεων του Mνημονίου, με το υπόλοιπο 30%, είτε να φεύγουν είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

*Κατάργηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ φέτος και δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ το 2015.

*Απομείωση του ελληνικού χρέους μέσω ανταλλαγών, η οποία θα συζητηθεί από το τέλος Αυγούστου και μετά.

*Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα βάση του προγράμματος που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Όσον αφορά τους τρόπους χρηματοδότησης, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το σχέδιο Βαρουφάκη, προβλέπει ότι αυτό θα γίνει είτε με επιπλέον έντοκα γραμμάτια είτε με εκταμίευση μέρους της δόσης που εκκρεμεί.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει επίσης την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος επί των αναλυτικών ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ ή την απευθείας διάθεσή τους στο ΔΝΤ για την εξόφλησή του.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών