11:07 | 31/3/15
Γέμισαν οι ταμιευτήρες
Βροχερή ήταν η μία στις δύο μέρες του τελευταίου εξαμήνου σε αρκετές περιοχές της χώρας. Στην Κρήτη, στα Ιωάννινα και στο Αιγαίο οι ημέρες βροχόπτωσης κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος υπερέβησαν σε ορισμένες περιπτώσεις το εντυπωσιακό ποσοστό του 50% επιβεβαιώνοντας τη γενική αίσθηση ότι «από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα βρέχει διαρκώς».Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: Από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι χθες στα Χανιά έβρεχε τις 87 από τις 180 ημέρες, στη Λευκάδα τις 85 και στα Ιωάννινα τις 84 ημέρες.
Ο θετικός απολογισμός είναι ότι έχουν αυξηθεί τα αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ. Ο Εύηνος έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερχειλίσει, ενώ οι επίσημες μετρήσεις δείχνουν πως οι ταμιευτήρες διαθέτουν τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού από το 1985.
Όπως εξηγεί στην εφημερίδα Έθνος ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «το εντυπωσιακό στις βροχές του περασμένου εξαμήνου είναι ότι εκδηλώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας, στα Χανιά, στη Λήμνο, τη Νάξο, την Σπάρτη. Είχαμε επίσης πολλές χιονοπτώσεις, ας θυμηθούμε τις μεγάλες ποσότητες χιονιού στην Τήνο. Επίσης, στη Βόρεια Ελλάδα, μπορεί να μην κατεγράφησαν ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα, όμως σε κάποια σημεία, όπως στη Βέροια, είχαμε το πιο βροχερό εξάμηνο των τελευταίων έξι ετών...».
Αναλύοντας τις αιτίες ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει πως «πέρα από τα χαμηλά βαρομετρικά είχαμε αρκετές φορές καιρό βορείου ρεύματος. Αυτό σημαίνει πως αν είχαμε συστήματα με νοτιάδες θα έβρεχε πολύ στη Δυτική Ελλάδα και λιγότερο στην Ανατολική όπως συμβαίνει συνήθως. Αυτή τη φορά είχαμε συνδυασμό, οπότε όταν είχε βοριάδες ο καιρός ήταν σχετικά ανοιχτός στη Δυτική Ελλάδα αλλά έβρεχε στην Ανατολική».
Η χθεσινή μέρα βρήκε τους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ με 123 εκατομμύρια κυβικά νερού περισσότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ημέρα.
Από την πλευρά του ο δρ. Γιώργος Καρέτσος, δασολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, επισημαίνει ότι οι αυξημένες βροχοπτώσεις δεν συνεπάγονται κατ' ανάγκη μειωμένες πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορεί μάλιστα να συμβεί και το αντίθετο, λέει χαρακτηριστικά.
Σχετικά άρθρα