08:54 | 21/3/15
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά μετά το έτος 1662, που η εαρινή ισημερία, η οποία σηματοδοτεί και αστρονομικά την αρχή της εποχής της Άνοιξης, σχεδόν θα συμπέσει με μια έκλειψη Ηλίου
Σχεδόν δεκαπέντες ώρες μετά την έκλειψη, στις 00:45' ώρα Ελλάδος του Σαββάτου, συμβαίνει η εαρινή ισημερία.Έτσι, το Σάββατο 21 Μαρτίου, είναι και τυπικά η πρώτη μέρα της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει η Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα θα είναι η πρώτη μέρα του Φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο.
Στο Βόρειο Πόλο, στο Νότιο Πόλο, αλλά και στην τροπική ζώνη της γης, τίποτα από αυτά δεν ισχύει καθώς εκεί, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν εποχές.
Στην αστρονομία ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών (κάθετα) στον ισημερινό, παρουσιάζοντας έτσι μηδενική απόκλιση.
Σε πολλές γλώσσες ο αντίστοιχος όρος λεκτικά δεν αναφέρεται στην έννοια της ίσης ημέρας αλλά της ίσης νύχτας κυρίως λόγω της λατινικής προέλευσης του (λατινικά aequinoctium). Οι ισημερίες συμβαίνουν μεταξύ των ηλιοστασίων, του χειμερινού ηλιοστασίου και θερινού ηλιοστασίου.
Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.
Γιατί όμως συμβαίνει το φαινόμενο της Ισημερίας; Η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο με τον άξονα περιστροφής της να μην σημειώνει κάθετη πορεία, οπότε δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς. Το αποτέλεσμα είναι η διάρκεια της ημέρας να αλλάζει και δύο φορές το χρόνο η γη να βρίσκεται σε θέση που επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να πέφτουν εντελώς κάθετα στον Ισημερινό.
Σχετικές ετικέτες:άνοιξηεαρινή ΙσημερίαΕλλάδαΠεριβάλλον
Σχετικά άρθρα