Η αμφισβήτηση του Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε, αργά και βασανιστικά | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η αμφισβήτηση του Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε, αργά και βασανιστικά

11:38 | 6/3/15
Η αμφισβήτηση του Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε, αργά και βασανιστικά

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ ο πρόεδρος της ΝΔ για πρώτη φορά βρέθηκε αντιμέτωπος με όλες τις φυλές της Ν.Δ και στελέχη όλων των τάσεων (καραμανλικοί, φιλελεύθεροι ακόμη και σαμαρικοί) που έθεσαν ζήτημα ηγεσίας μέσω συνεδρίου. 

Για πρώτη φορά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας εκφράστηκε ευρεία (έστω έμμεση δια του αιτήματος περί συνεδρίου) αμφισβήτηση του Αντώνη Σαμαρά. Και μάλιστα από όλες τις φυλές της Ν.Δ και στελέχη όλων των τάσεων- της καραμανλικής κεντροδεξιάς, του φιλελεύθερου κέντρου, ακόμη και (πρώην πλέον) σαμαρικούς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ πάντως πέτυχε μία νίκη, που ενδέχεται όμως να αποδειχθεί πύρρειος. Και αυτό καθώς οι διαφωνούντες δεν σήκωσαν μεν το γάντι που τους πέταξε να συγκεντρώσουν υπογραφές και να θέσουν επί τόπου θέμα ηγεσίας. Η κοινοβουλευτική ομάδα χωρίστηκε στα δύο (με τους ένθερμους σαμαροφύλακες να είναι σαφώς λιγότεροι) και η οριστική αναμέτρηση απλώς μετατέθηκε για αργότερα, με άλλα λόγια.

Επρόκειτο συνεπώς για την πρώτη πράξη ενός έργου, που θα συνεχιστεί την Κυριακή στην πολιτική επιτροπή του κόμματος (η οποία συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι στη Συγγρού) και εφόσον δεν ευοδώθηκε το αίτημα για συνέδριο, θα συνεχίσει να εκφράζεται από Δευτέρα σε συναντήσεις και δηλώσεις. Οι εξελίξεις όμως μάλλον δεν προβλέπονται ραγδαίες, αλλά αργές και βασανιστικές, με ορόσημα τον Ιούνιο της διαπραγμάτευσης και κατά άλλους το Σεπτέμβριο. Η αποσύνθεση ενδεχομένως μέχρι τότε να συνεχίζεται, εκτός εάν μεσολαβήσουν απρόβλεπτα γεγονότα. Το προεδρικό επιτελείο πάντως θεωρεί ότι κερδίζει χρόνο και αναμένει οι εξελίξεις να δικαιώσουν τον κ.Σαμαρά

Εφόσον ο κ.Σαμαράς επιμένει στην εθνική συνδιάσκεψη, η μόνη άλλη οδός σύγκλησης συνεδρίου είναι βάσει του καταστατικού η συγκέντρωση υπογραφών των δύο τρίτων των μελών της πολιτικής επιτροπής- αριθμός που ακόμη και οι εσωκομματικοί του εχθροί ομολογούν ότι είναι απίθανο να συγκεντρωθεί, καθώς η πολιτική επιτροπή που εξελέγη στο συνέδριο του 2013 βρίσκεται σε σημαντικό βαθμό υπό τον έλεγχο του.

Από την πλευρά του προέδρου της ΝΔ θέτουν το ζήτημα σε καταστατική βάση, οι διαφωνούντες όμως το τοποθετούν σε πολιτικό επίπεδο: Δεν είναι δυνατόν, υποστηρίζουν, να αγνοεί η ηγεσία (για άλλη μια φορά, όπως σημειώνουν) την πραγματικότητα. Το επιχείρημα των σαμαρικών είναι πως διάλογος μπορεί να γίνει σε εθνική συνδιάσκεψη χωρίς την εσωστρέφεια ενός συνεδρίου- όπου εσωστρέφεια θεωρείται για τους προεδρικούς βεβαίως η αλλαγή ηγεσίας.

Πως εκδηλώθηκε η αμφισβήτηση, τι απάντησε ο Σαμαράς, γιατί έβαλε απέναντι το Δένδια
Κατά τη συνεδρίαση, που διήρκεσε πάνω από 11 ώρες φτάνοντας σε επίπεδα... ΣΥΡΙΖΑ, μίλησαν τελικά 48 βουλευτές. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε καταρχήν σε μία πεντάδα, που όχι μόνο ζήτησε συνέδριο, αλλά ευθέως ανέφερε ότι σε αυτό θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα ακόμη και το ζήτημα της ηγεσίας: Ντόρα Μπακογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης, Μάριος Σαλμάς.

Ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι στη δευτερολογία του ο κ.Σαμαράς επέλεξε να βάλει απέναντι ειδικά τον κ.Δένδια.

“Δεν υπήρξε απόσταση μεταξύ εμού και των υπουργών καθώς και των βουλευτών, είτε από το κινητό είτε από το τριψήφιο είτε δια ζώσης. Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης κάναμε συνεχείς συσκέψεις. Θυμάμαι τότε ο Δένδιας μου είχε πει “να ξεκουραστείς πρόεδρε”. Τώρα βέβαια κατάλαβα τι εννοούσε”, είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ σε μία από τις πιο αιχμηρές στιγμές της βραδιάς.

Νωρίτερα αιχμές κατά του κ.Δένδια είχαν αφήσει Γιακουμάτος και Βούλτεψη.
Το αίτημα για συνέδριο (το οποίο εμμέσως πλην σαφώς παραπέμπει σε αμφισβήτηση) προσυπέγραψαν εκτός της πεντάδας αυτής επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης (χωρίς όμως να αναφερθεί σε θέμα ηγεσίας), ο Νικήτας Κακλαμάνης (αν και συμφώνησε επίσης με τον κ.Σαμαρά ότι όποιος θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία έπρεπε να μιλήσει χθες), ο Γιώργος Βλάχος, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, η Άννα Καραμανλή, ο Θόδωρος Καράογλου, ο Θανάσης Δαβάκης, η Μαρία Αντωνίου, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Κώστας Τσιάρας, ο Αλέκος Κοντός, ο Χρήστος Κέλλας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Συνολικά δηλαδή 20 στελέχη τάχθηκαν υπέρ συνεδρίου.

Ο Μίλτος Βαρβιτσιώτης και η Όλγα Κεφαλογιάννη (δύο εκ των στελεχών που είχαν προσκληθεί στο δείπνο των 14 από τη Μαριέττα Γιαννάκου) δεν μίλησαν αντίθετα για συνέδριο και σαφώς υπερασπίστηκαν τον κ.Σαμαρά. Υπέρ του πρόεδρου της Ν.Δ τάχθηκαν επίσης ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Σοφία Βούλτεψη, η Άννα Μισελ Ασημακοπούλου, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Βασίλης Κικίλιας, o Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Κώστας Τασούλας, ο Γιάννης Βρούτσης, ο Δημήτρης Σταμάτης. Ο Χρήστος Δήμας διαφώνησε όχι μόνο με το συνέδριο αλλά και με την έκτακτη συνδιάσκεψη και ομάδα βουλευτών της επαρχίας μίλησαν γενικά για την ανάγκη ενότητας (Κυριαζίδης, Γιόγιακας, Γιαννάκης, Στύλιος).

Στη δευτερολογία του ο κ.Σαμαράς προανήγγειλε αναγέννηση του κόμματος και “απείλησε” τους βουλευτές “Αυτό που θα ζήσετε δε θα το έχετε ξαναζήσει”.

Επέμεινε πάντως στην εθνική συνδιάσκεψη, λέγοντας : “Δεν έχω κανένα πρόβλημα με ένα έκτακτο συνέδριο, αλλά δώρο στο ΣΥΡΙΖΑ δε θα κάνω. Θα δείτε σε μία τέτοια περίπτωση όπως στο παρελθόν προσωπικές ατζέντες να ξετυλίγονται, το εγώ να μπαίνει πάνω από το εμείς” και έδειξε πως θεωρεί νίκη το ότι δεν ετέθηκε ευθέως και επισήμως χθες θέμα ηγεσίας: “Σας το είπα έντιμα από την αρχή της συνεδρίασης, όποιος θέλει ας το πει.”

Καθώς πολλοί είχαν αναφερθεί στις δημοσκοπήσεις, ο κ.Σαμαράς έδειξε βέβαιος ότι αυτές σε λίγες ημέρες θα αλλάξουν. “Οψόμεθα” είπε χαρακτηριστικά. “Έχουμε πύκνωση γεγονότων. Ο Έλληνας δε δηλώνει κοψοχέρης την επομένη ημέρα των εκλογών” σχολίασε επίσης.

Όπως και στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αποτάχθηκε των σεναρίων αριστερής παρένθεσης, χαρακτήρισε όμως “εξίσου λάθος και την πολιτική του ώριμου φρούτου”, φράση την οποία καραμανλικοί βουλευτές στο ακροατήριο εξέλαβαν και ως αιχμή προς τον Κώστα Καραμανλή.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών