10:03 | 17/3/15
Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες βιοτεχνών και άλλων τοπικών επιχειρηματιών με εγκαταστάσεις που υπερβαίνουν τα 750 τ.μ., για τον συντελεστή φορολόγησης (ανταποδοτικά τέλη) που καθιέρωσε ο Δήμος Πατρέων
Ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν ζητήσει, εκτός από τη συνδικαλιστική παρέμβαση του Επιμελητηρίου Αχαΐας, και νομική συνδρομή.Το επίμαχο ζήτημα είναι ο νέος συντελεστής που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο τον προηγούμενο Νοέμβριο. Σύμφωνα με την απόφαση του Σώματος, στην οποία έχει αναφερθεί διεξοδικά η «Π», ισχύει πλέον νέος συντελεστής (τέσσερα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) για τις επιχειρήσεις άνω των 750 τ.μ., εντός των διοικητικών ορίων της «Καλλικρατικής» Πάτρας. Το πρόβλημα εστιάζεται σε πρώην δήμους (Ρίο, Παραλία, Μεσσάτιδα), όπου υπάρχουν ακίνητα για χώρους παραγωγής και αποθήκευσης βιοτεχνικών και άλλων προϊόντων.
Ο συμπολίτης Κ.Ν. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Π») διαθέτει έναν επαγγελματικό χώρο που ανέρχεται περίπου στα 1.000 τ.μ. και απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζόμενους. Μέχρι πρότινος πλήρωνε περί τα 100 ευρώ τον μήνα και τώρα υποχρεούται να πληρώσει για δημοτικά τέλη το τριπλάσιο ποσό. Η επιχείρησή του είναι μια βιοτεχνία. Θεωρεί ότι η αύξηση είναι υπέρογκη και θεσπίζεται σε μια δύσκολη εποχή για την επιχειρηματική κοινότητα.
«Είναι δυνατό να πληρώνουμε πιο πολλά τέλη από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρήγα Φεραίου;» διερωτάται άλλος επιχειρηματίας που επικοινώνησε με την «Π» (είναι ένας από εκείνους που ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας).
Σημαντικός αριθμός επιχειρηματιών έχει ανταποκριθεί στην πρόσκληση που απηύθυνε το Επιμελητήριο Αχαΐας, για συγκέντρωση λογαριασμών της ΔΕΗ από επιχειρηματίες-μέλη του, στους οποίους παρατηρείται μεγάλη αύξηση στα δημοτικά τέλη σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.
«Υπάρχουν λογαριασμοί στους οποίους οι αυξήσεις ανέρχονται σε ποσοστό 500%, 600%, ακόμα και 1.000%, ανάλογα με την περιοχή» δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του φορέα Θανάσης Κούστας. Ανέφερε σαν χαρακτηριστική μια περίπτωση επιχείρησης, η οποία στον λογαριασμό της ΔΕΗ που έλαβε πριν από λίγες μέρες καλείται να πληρώσει 250 ευρώ για κατανάλωση ρεύματος και 600 ευρώ για δημοτικά τέλη. «Είναι αφύσικο» σχολίασε και πρόσθεσε ότι στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται αρκετές βιοτεχνίες άνω των 750 τ.μ. Το Επιμελητήριο συγκέντρωσε, εκτός από τελευταίους λογαριασμούς, και συγκριτικών στοιχεία από καταναλώσεις και πληρωμές προηγουμένων ετών των μελών του, αλλά και στοιχεία καταβολής ανταποδοτικών τελών που ισχύουν σε άλλους δήμους της χώρας. Το θέμα θα απασχολήσει τη Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου Αχαΐας στη συνεδρίαση που έχει οριστεί για τις 30 Μαρτίου 2015. Το Επιμελητήριο θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τη δημοτική αρχή μετά τη συζήτηση του θέματος στη Διοικούσα Επιτροπή του.
Η καθυστερημένη αντίδραση αρκετών επιχειρηματιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μη συστηματική παρακολούθηση των αποφάσεων που λαμβάνει το δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιχειρηματιών της Πάτρας, το ζήτημα δεν έχει γίνει αναδειχθεί στον μέγιστο βαθμό του, καθώς υπάρχουν ακόμα συνάδελφοί τους, που αναζητούν για ποιο λόγο παρέλαβαν «φουσκωμένο» τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ.
Πηγή: pelop.gr
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων