08:38 | 24/3/15
Σχεδόν πέντε ώρες διήρκησε το δείπνο εργασίας Τσίπρα – Μέρκελ παρουσία των συνεργατών τους. Με το «μενού» να περιλαμβάνει πάπια με πουρέ, τυριά και πολλούς καφέδες η Ελληνική πλευρά κατάφερε να κάνει ένα πρώτο βήμα για την οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης με το Βερολίνο, απομακρύνοντας την καχυποψία των τελευταίων εβδομάδων
Με τις μεταρρυθμίσεις ανά χείρας ο Έλληνας πρωθυπουργός και στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Άνγκελα Μέρκελ είχε την ευκαιρία να δώσει στην Γερμανίδα καγκελάριο μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης όσον αφορά τις άμεσες ενέργειες, που έχουν να κάνουν με την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυτές άλλωστε είναι κάποιες από τις πρώτες πράξεις, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του κράτους. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θέλοντας και να δώσει τον τόνο της επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, προσκάλεσε με τη σειρά του την Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα.Στη συζήτηση φάνηκε πως υπάρχουν θέματα όπου υπάρχει διαφωνία, αλλά και ζητήματα όπου υπάρχει σύμπνοια όσον αφορά το πως βλέπει η κάθε πλευρά τις μεταρρυθμίσεις.
«Η Γερμανική κυβέρνηση έχει τις θέσεις της, η Ελληνική κυβέρνηση έχει τις δικές της και δουλεύουμε ώστε να βρεθούν συγκλίσεις», τόνιζε χαρακτηριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά το τέλος των επαφών.
Στις συναντήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να μην μπήκαν οι μεταρρυθμίσεις, όμως υπήρξε μια ευρύτατη συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατάσταση στις δυο χώρες, αλλά και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας.
Η Ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για μια σε βάθος συζήτηση με την κάθε πλευρά ασφαλώς να διατηρεί τις απόψεις της. «Δεν είμαστε στο σημείο που ήμασταν. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης πάντα βοηθά να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και έχουν γίνει βήματα», τόνιζαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Ενδεικτικό της σημασίας και της εμβάθυνσης της συζήτησης είναι ότι οι δυο ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγκάστηκαν να διακόψουν το δείπνο προκειμένου να βρεθούν και μόνοι τους στο γραφείο της Άνγκελα Μέρκελ για περίπου δέκα λεπτά.
Όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης πηγές της κυβέρνησης, εναρμονισμένες απολύτως και με τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη τύπου, υποστηρίζουν πως «δεν μπήκε κανένα τέτοιο θέμα. Θα ήταν αδόκιμο να έβαζε η Ελληνική πλευρά κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που αυτό είναι απόφαση που παίρνεται σε ένα άλλο επίπεδο», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν, πάντως πως σε καμία περίπτωση δεν συμφώνησε η κυβέρνηση στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ αρνούνται ότι στο τραπέζι μπήκε και το θέμα της Fraport και της συμφωνίας διαχείρισης εκ μέρους της των 14 περιφερειακών Ελληνικών αεροδρομίων.
Η θέση της Ελληνικής πλευράς για τις αποκρατικοποιήσεις, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, είναι γνωστές και βασίζονται στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αντιδρώντας στο «ξεπούλημα» του δημόσιου πλούτου.
Μεγάλη σημασία αποδίδουν στο Μέγαρο Μαξίμου στο γεγονός ότι η Ελληνική πλευρά έθεσε στο δείπνο εκ νέου και τα δυο βασικά θέματα τα οποία αφορούν τις διμερείς σχέσεις: Τις Γερμανικές επανορθώσεις και την υπόθεση Siemens.
Η Άνγκελα Μερκελ επανέλαβε τη γνωστή θέση της Γερμανίας, ενώ όσον αφορά τη Siemens και κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως έχουν παραλάβει την εξωδικαστική συμφωνία για την Siemens, αλλά υπάρχουν προβλήματα
Βέβαια ξεκαθαρίζεται ότι σε καμιά περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν συνδέει τις διαπραγματεύσεις με αυτά τα ζητήματα.
Η αξία της πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα από την Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η διαπραγμάτευση γίνεται και πολιτική, ξεφεύγοντας από την τεχνοκρατική σκοπιά.
Από την κυβέρνηση επισημαίνουν την ίδια ώρα, πως τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Αλέξη Τσίπρας τόνισαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η «επταμερής» συνάντηση στις Βρυξέλλες, πράγμα το οποίο είναι αναμενόμενο.
Κατά την εκτίμηση κυβερνητικών πηγών η συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα, όπως και η «επταμερής» των Βρυξελλών, κινητοποίησε και άλλες δυνάμεις, όπως τις ΗΠΑ που επισημαίνουν ότι «είναι προς το καλύτερο συμφέρον των ΗΠΑ και της οικονομίας μας αυτές οι διαφορές να επιλυθούν» .
Σημαντικό θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε στην εισαγωγική της ομιλία ότι στην Ελλάδα «θα πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός». Παραδοχή, που όπως εκτιμούν, αφήνει ανοιχτό το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΆνγκελα ΜέρκελΒερολίνοκυβέρνησηΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων