00:08 | 2/3/15
Νέα διεθνή συμφωνία για το χρέος θα χρειαστεί η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη - Τι λέει για τη γνωριμία του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Όπως η λέξη "τρόικα" είναι "βρώμικη" για την Ελλάδα, έτσι και το "κούρεμα" είναι "βρώμικη" λέξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ τονίζει ότι δεν θα ζητήσει κούρεμα ή διαγραφή του χρέους και επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διευθέτηση του χρέους της το καλοκαίρι."Όπως εμείς δεν θέλουμε να ακούμε πια τη λέξη "τρόικα", έτσι και οι πιστωτές μας δεν θέλουν να ακούν τη λέξη "κούρεμα". Το καταλαβαίνω", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξης, η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διεθνή συμφωνία για το χρέος προκειμένου να αντεπεξέλθει σε υποχρεώσεις σχεδόν 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, ενώ, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, η πληρωμή θα είναι "αδύνατη" χωρίς μια συμφωνία μετά την τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι υπάρχουν "πιο έξυπνες λύσεις" από μια διαγραφή χρέους και αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση των swaps, ενώ προτείνει την έκδοση κρατικών ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις θα είναι συνδεδεμένες με τα νούμερα του ΑΕΠ: "Τότε θα είχαν και οι πιστωτές μας συμφέρον από την επανεκκίνηση της οικονομίας μας", εξηγεί.
Σε ό,τι αφορά το θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη που σημειώθηκε το 2014, ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για "επίδραση αποπληθωρισμού" και προσθέτει ότι οι μισθοί και οι τιμές εξακολουθούν να πέφτουν και αυτό είναι δείγμα σοβαρής ύφεσης. Τα "πραγματικά" στοιχεία ανάπτυξης του ΑΕΠ ρυθμίζονται για τον πληθωρισμό, τα "ονομαστικά" όμως όχι, επισημαίνει και τονίζει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ είναι ο μόνος δρόμος για να αρχίσει η Ελλάδα να αντιμετωπίζει το βουνό του χρέους της. «Σε κάθε περίπτωση αυτό θέλουμε να κάνουμε. Αλλά για όσο ακόμη θα συνεχίσει να πέφτει το ΑΕΠ, θα ανεβαίνει το βουνό χρέους, παρά τα χαμηλά επιτόκια που πληρώνουμε. Πρέπει αυτό να το ανατρέψουμε και το κλειδί για αυτό είναι οι επενδύσεις», δηλώνει.
Αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, παραδέχεται ότι δεν πρόκειται για "εγγυημένη επιτυχία", αλλά τονίζει: "Αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι ότι κανένας από μας δεν ανήκει στο παλιό σύστημα. Κανείς μας δεν έχει πάρει ποτέ ούτε ευρώ. Υπ' αυτή την έννοια, είμαστε ανεξάρτητοι".
Ο κ. Βαρουφάκης ερωτάται ακόμη αν απέκτησε νέους φίλους από τότε που ανέλαβε την θέση του υπουργού Οικονομικών και απαντά ότι "το Eurogroup δεν είναι το πεδίο όπου σφυρηλατούνται γρήγορα φιλίες", διευκρινίζει όμως ότι οι σχέσεις συνεργασίας είναι πολύ πιο πολιτισμένες από ό,τι μεταδίδεται από κάποια ΜΜΕ. Το ίδιο ισχύει και για τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: "Τον βρίσκω συναρπαστικό χαρακτήρα και θεωρώ τιμή μου που τον γνώρισα. Εκτιμώ την ανοιχτή ανταλλαγή απόψεών μας", λέει.
Σχετικές ετικέτες:Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΓερμανίαΓιάνης ΒαρουφάκηςΕυρωπαϊκή ΈνωσηκυβέρνησηΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑτρόικαυπουργείο οικονομικών
Σχετικά άρθρα