15:22 | 13/3/15
"Εάν δεν έχετε ρευστότητα, μην πληρώσετε για 1-2 μήνες μισθούς", είπε η Έλενα Παναρίτη, συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Η κ. Παναρίτη, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group, έκανε επίσης λόγο για απαξιωτική συμπεριφορά από τους εκπροσώπους των δανειστών. Τι απαντά το υουργείο Οικονομικών
Αποκάλυψη-βόμβα έκανε η Ελενα Παναρίτη, συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας του Deree.Όπως είπε, οι δανειστές προέτρεψαν την κυβέρνηση να μην καταβληθούν για 1-2 μήνες μισθοί εάν δεν υπάρχει ρευστότητα.
Η προτροπή έγινε στα πλαίσια συνομιλιών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών έτσι ώστε "να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας του Δημοσίου".
Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει την πληροφορία και αναφέρει πως η αναφορά αυτή έγινε στο περιθώριο των συναντήσεων στις Βρυξέλλες και σημειώνεται πώς η αντίδραση του υπουργού, κ. Γ. Βαρουφάκη, ήταν άμεση.
Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των δανειστών ο κ. Βαρουφάκης είπε πώς "είναι ντροπή και να το συζητάτε, να μην ξανακούσω τέτοιες απόψεις", σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Σε ηχητικό που δίνεται στη δημοσιότητα από τον capital.gr, η κυρία Παναρίτη ακούγεται να λέει:
"Το περιτύλιγμα του προβλήματος είναι ότι αυτοί που έχουν έρθει να μας δώσουν τα χρήματα, να μας βοηθήσουν, έχουν στηριχθεί πάνω σε κάτι παράξενους τρόπους που δουλεύουν. Και δεν βοηθάνε ακριβώς. Άρα εγώ… πρέπει και να δουλέψουμε, να βρούμε τις μεταρρυθμίσεις και τους αντίστοιχους που πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα τρία τα οποία μεγαλώνουν, αλλά να το κάνουμε με τους άλλους, με αυτούς τους αντίστοιχα, αν θέλετε, εταίρους οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι… δεν βοηθούν στην πραγματικότητα. Δεν είναι πραγματικά εκεί όπως θα περίμενα εγώ να είναι. Δηλαδή το βλέπουν το πρόβλημα ακόμα με έναν παράξενο τρόπο. Σου λέει βρε παιδιά… έρχεται και σου λέει ε εντάξει μην πληρώσετε και κανένα μισθό, για 1-2 μήνες χωρίς μισθούς. Άρα λοιπόν έχω… έχουμε πολύ… άρα για αυτό λέω, παιδιά ομοψυχία και δύναμη. Δηλαδή δεν είναι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ένα κομματικό πράγμα, είναι ένα μεγαλύτερο πράγμα, είναι όλη η Ελλάδα".
Μεταξύ άλλων η κ. Παναρίτη δήλωσε πως πιο σκληροί από τους διαπραγματευτές είναι αυτοί του ΔΝΤ που "μας φέρονται απαξιωτικά".
Προέβη μάλιστα σε μια "ακτινογραφία" των εκπροσώπων των δανειστών.
Έκανε λόγο ότι πρόκειται για συνονθύλευμα διαφόρων επαγγελματιών που έχουν ξεχωριστή κουλτούρα ο καθένας, επισημαίνοντας ότι οι πιο σκληροί εξ αυτών είναι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τους οποίους και χαρακτήρισε σχεδόν "στρατικοποιημένους".
Από εκεί και πέρα, μίλησε και για την διαπραγμάτευση διασαφηνίζοντας ότι η συμπεριφορά είναι πολλές φορές απαξιωτική απέναντι στην ελληνική αποστολή και αυτό ίσως να οφείλεται -σύμφωνα με την κα Παναρίτη- στο γεγονός ότι από το 2010 δεν ήταν η Ελλάδα έτοιμη για παροχή τεχνοκρατικών λεπτομερειών, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας.
Εκτίμησε επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είναι 1,5% όπως προέβλεπαν οι αρχικοί υπολογισμοί αλλά 0,6% ενώ αναφέρθηκε πολλές φορές στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στεκόμενη στο γεγονός ότι ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα βγαίνουν πολύ νωρίς σε σύνταξη διάφορες ειδικότητες.
Τέλος, προανήγγειλε ότι θα μπει "φρένο" στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: "Είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 και στα 46, υπάρχουν ακόμη και σήμερα συνταξιούχοι στα 45, αυτό πρέπει να σταματήσει".
Σχετικές ετικέτες:Γιάνης ΒαρουφάκηςΔΝΤΈλενα ΠαναρίτηκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα