Αναπόφευκτη θεωρεί τη χρεωκοπία της Ελλάδας ο σύμβουλος του Σόιμπλε | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αναπόφευκτη θεωρεί τη χρεωκοπία της Ελλάδας ο σύμβουλος του Σόιμπλε

13:33 | 18/4/15
Αναπόφευκτη θεωρεί τη χρεωκοπία της Ελλάδας ο σύμβουλος του Σόιμπλε

Ο Κλέμενς Φούεστ προειδοποιεί ότι αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε ένα "πειστικό" πακέτο μεταρρυθμίσεων, η οικονομική στήριξη δεν μπορεί να συνεχιστεί, με συνέπεια την έξοδο από το ευρώ

Αναπόφευκτη θεωρεί τη χρεωκοπία της χώρας μας ο γνωστός οικονομολόγος σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Κλέμενς Φούεστ και προτείνει μέτρα όπως "ψαλίδι" στις αποδοχές των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση των φόρων για τα μεγαλύτερα εισοδήματα και εφάπαξ φορολόγηση του πλούτου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Αγορά, ο κ. Φούεστ σχολίασε τον αργό ρυθμό με τον οποίο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, τον οποίο αποδίδει στις ασαφείς δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το τι θέλει να κάνει. "Ελπίζω ότι θα αλλάξει πορεία και θα προτείνει ένα τροποποιημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα είναι αποδεκτό από τις πιστώτριες χώρες. Αν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί", δηλώνει.

Για τον σύμβολο του κ. Σόιμπλε, η συνταγή για να λάβει η ελληνική κυβέρνησης περεταίρω χρηματοδότηση είναι η μείωση δαπανών και η αύξηση των φόρων. "Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό είναι μια πολιτική απόφαση που πρέπει να πάρει η κυβέρνησή. Θα μπορούσε για παράδειγμα να μειώσει τις αποδοχές των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης θα πρέπει να αυξηθούν οι φόροι στην ακίνητη περιουσία και στα μεγαλύτερα εισοδήματα. Η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να εισάγει έναν εφάπαξ φόρο πλούτου. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την είσπραξη των υφιστάμενων φόρων" επισημαίνει.

Ο κ. Φούεστ δηλώνει πεπεισμένος ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει σε τέτοιο βαθμό τη εμπιστοσύνη των πιστωτριών χωρών και επιπλέον έχει χάσει τόσο πολύ χρόνο που η χρεωκοπία είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Ερωτηθείς εάν είναι δίκαιο το ελληνικό αίτημα για χαλάρωση της λιτότητας ο οικονομολόγος απαντά πως υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση των πλεονασμάτων που πρέπει να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια αλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις προς την σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει τα τελευταία χρόνια λάβει μεγαλύτερη οικονομική στήριξή από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών