Φίλης : Οι εκλογές είναι θετικού χαρακτήρα, τώρα όμως αχνοφαίνεται συμφωνία με τους εταίρους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Φίλης : Οι εκλογές είναι θετικού χαρακτήρα, τώρα όμως αχνοφαίνεται συμφωνία με τους εταίρους

20:10 | 26/4/15
filhs-oi-ekloges-einai-thetikou-xarakthra-twra-omws-axnofainetai-symfwnia-me-toys-etairoys

Τι δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης για το ενδεχόμενο εκλογών αλλά και για τις διαπραγματεύσεις και τους "ψιθύρους" για Οικουμενική Κυβέρνηση

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους ακόμη κι αν η διαδικασία είναι επίπονη και απαιτεί υπομονή και αρκετό χρόνο διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Παράλληλα, χαρακτήρισε πολιτική πρωτοβουλία θετικού χαρακτήρα μια προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο δεν θεωρεί πως είναι πιθανό κάτι τέτοιο επί της παρούσης μιας και αχνοφαίνεται συμφωνία με τους δανειστές μας.

Παράλληλα, ο ίδιος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης.
"Καθώς αχνοφαίνεται η επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους, που θα αφορά όχι μόνο την παρούσα φάση, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την απομείωση του χρέους, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα, παρότι αποτελούν συνταγματικές δυνατότητες, δεν συνιστούν εξαναγκαστικές πολιτικές προτεραιότητες. Η προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να υπάρξει πρωτογενής λαϊκή έγκριση του επιδιωκόμενου προωθητικού συμβιβασμού με τους εταίρους, μπορεί να αποδειχθεί μια πολιτική πρωτοβουλία θετικού και όχι αμυντικού χαρακτήρα. Επί του παρόντος όμως, δεν μπορεί να εκτιμηθεί", είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης μιλώντας στην εφημερίδα "REAL NEWS".

Για τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης σχολίασε:

"Τα περί οικουμενικής κυβέρνησης αποτελούν ευσεβείς πόθους και σχεδιασμούς επί χάρτου κατεστημένων εγχώριων και ευρωπαϊκών δυνάμεων. Ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις να μονιμοποιηθούν η λιτότητα και τα μνημόνια, να θεωρηθούν ως αυτονόητες και αναλλοίωτες αρχές, δηλαδή να αμφισβητηθεί το δικαίωμα του λαού για μια διαφορετική πορεία της χώρας. Γι΄ αυτό, τα σενάρια περί οικουμενικής συνδυάζονται και με την ανάκληση από την εφεδρεία τεχνοκρατών, τραπεζιτών, μεγαλοδικαστών κλπ. Επίσης συνοδεύονται από σχεδιασμούς διάσπασης πολιτικών κομμάτων, όπως συνέβη την περίοδο Παπαδήμου. Στην ουσία πρόκειται για ανομολόγητη υπονόμευση της δημοκρατικής αρχής".

Κάνοντας επίθεση στη ΝΔ, ανέφερε: "Ειδικότερα η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να μετατρέψει τη βαθιά κρίση ταυτότητας του κόμματος σε παράγοντα γενικότερης πολιτικής αστάθειας. Είναι θλιβερό να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που υιοθετούν απολύτως τις απόψεις και τα επιχειρήματα των δανειστών εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του χαρακτήρισε "ενιαίο κόμμα του μνημονίου" τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σημείωσε για το "Ποτάμι":

"Το Ποτάμι δείχνει να κρατά μια απόσταση από διεργασίες που θα του αφαιρούσαν το λούστρο του «νέου». Στην πράξη όμως λειτουργεί ως συμπληρωματική δύναμη του παραδοσιακού πολιτικού τόξου, συχνά μάλιστα με πρωτοφανή μνημονιακό ζήλο ή και επιχειρήματα ακροδεξιάς κοπής, όπως φάνηκε με τη στείρα αντιπολίτευση του κυρίου Θεοδωράκη στο μεταναστευτικό και το σωφρονιστικό".

Για ένα πιθανό Plan B με την Ευρώπη, δήλωσε:

"Η σύγκρουση και η ρήξη με όσα διέλυσαν την κοινωνία και ταπείνωσαν τους πολίτες είναι διαρκής από την πρώτη ημέρα σχηματισμού της κυβέρνησής μας. Αυτό είναι το δικό μας plan Β το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός έναντι του plan Α που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις Σαμαρά- Βενιζέλου.
Οι πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων οδηγούσαν στη σύγκρουση και στη μόνιμη απόκλιση από όλα εκείνα τα στοιχεία που βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το δικό μας σχέδιο επαναφέρει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια ως ισότιμο, υπερήφανο και σεβαστό συνιδιοκτήτη και εταίρο κι όχι ως χώρα-παρία και αποικία χρέους".
Περί διαπλοκής, τόνισε: "Θα ανοίξουν οι «μαύρες λίστες», θα καταργηθούν οι τριγωνικές συναλλαγές, θα μπει τάξη στην ανομία των μίντια, θα χτυπηθεί το πελατειακό σύστημα σε όλη την πυραμίδα. Προφανώς πρόκειται για παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, αλλά και για πρωτοβουλία απόδοσης δικαιοσύνης".

Και κάνοντας "αυτοκριτική" για την μέχρι σήμερα λειτουργία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε:
"Η κυβέρνηση πρέπει παράλληλα με τη διαπραγμάτευση, που απορροφά ένα μεγάλο μέρος του δυναμισμού της, να στραφεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην εσωτερική διακυβέρνηση. Οι νόμοι που ψηφίζουμε στη Βουλή (και που είναι ήδη αρκετοί και σημαντικοί), θα πρέπει στη συνέχεια να υποστηρίζονται από συγκροτημένες επιχειρησιακές δομές σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και από συγκεκριμένα σχέδια εφαρμογής, ελέγχου και διαφάνειας με τη συμμετοχή των κοινωνικών οργανώσεων, της αυτοδιοίκησης και των πολιτών.

Τα μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλα τα πεδία άσκησης κυβερνητικής πολιτικής θα κρίνουν την προσπάθειά μας. Για παράδειγμα: Δεν αρκεί η ΕΡΤ να εκπέμψει, μεγαλύτερη σημασία έχει να κατακτήσει ένα μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού κοινού, χάρη στην αμεροληψία της, στο πρόγραμμα και στην ποιότητά της. Φοβάμαι, ότι, χωρίς αυτά τα ποιοτικά στοιχεία και τα μετρήσιμα αποτελέσματα, οποιαδήποτε επιτυχία στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους δεν θα είναι αρκετή".

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών