Συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου επιθυμεί η κυβέρνηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου επιθυμεί η κυβέρνηση

10:54 | 24/4/15
symfwnia-mexri-to-telos-aprilioy-epithymei-h-kyvernhsh

Με τρία διαδοχικά ραντεβού ο Αλέξης Τσίπρας με Μέρκελ, Ολάντ και Γιουνκέρ, επιχείρησε να αντιστρέψει το κακό κλίμα που είχε προκληθεί μετά τις δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων που άφηναν ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο ενός GRexit

Επιλέγοντας να κάνει μια απλή δήλωση και όχι συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, με τις πληροφορίες γύρω από τις συναντήσεις του να βγαίνουν με το σταγονόμετρο, γεγονός που ενισχύει τις "υποψίες" που υπάρχουν πως οι δυο πλευρές έχουν έρθει κοντά σε μια σειρά από ζητήματα που ίσως να οδηγήσουν στην επίτευξη της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά τις συναντήσεις που είχε, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, ενώ τόνισε πως επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Grοup, όπου έχει καλυφθεί, ένα μεγάλο μέρος της απόστασης.

«Είμαστε κοντύτερα από ότι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Είμαι αισιόδοξος», εκτίμησε σε σχέση με την ενδιάμεση συμφωνία.

Πολύ θετικά αποτιμάται από την ελληνική πλευρά το ραντεβού, που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο μετά και τις δηλώσεις στήριξης, άλλωστε που έκανε η "σιδηρά κυρία της Γερμανίας", προς την Ελληνική πλευρά.

Το ραντεβού κράτησε μόλις μια ώρα και εκτός από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά παρών στη συνάντηση ήταν και ο Γερμανός διπλωματικός Σύμβουλος της κα Μέρκελ για Ευρωπαϊκά θέματα Νικολάους Μέγερ Λάουντρουτ.

Η παρουσία του καθόλου τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς για τους "γνωρίζοντες", σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται  ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Η φράση που από πολύ νωρίς χθες το μεσημέρι κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριζε πως θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ "εμείς κάναμε όσα σας είπαμε, να κάνετε και εσείς όσα μας είπατε" μπορεί να μην μαθεύτηκε ποτέ αν ειπώθηκε έτσι ακριβώς από τον πρωθυπουργό, όμως συμπυκνώνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, όλο το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης, αλλά και το τι ζητάει η Ελληνική πλευρά.

Αν και το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως διαπιστώθηκε σύγκλιση και όχι ταύτιση απόψεων, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία σε θέματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και η περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ. Στο τραπέζι μπήκαν και τα πάγια σημεία διαφωνίας, που είναι το εργασιακό, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.

Και οι δυο πλευρές, πάντως επεσήμαναν την  ανάγκη εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη σύγκλιση με τους εταίρους.

Από αυτό, άλλωστε θα φανεί αν μπορεί να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για έκτακτο Eurogroup και ενδιάμεση συμφωνία έως το τέλος του μήνα. Ζητούμενο εξακολουθεί να είναι για την Αθήνα η απελευθέρωση ενός μέρους μια δόσης ή κάποιων χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να δοθεί η πολυπόθητη "ανάσα" στην Ελληνική οικονομία.

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων και στα βήματα που πρέπει να γίνουν επικεντρώθηκαν οι βραδυνές συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός φέρεται να επεδίωξε στις Βρυξέλλες να εξασφαλίσει ένα θετικό πολιτικό μήνυμα, το οποίο θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο και να υπάρξει ένα ευνοϊκό κείμενο αποτύπωσης της προόδου από το σημερινό Eurogroup.

Όσον αφορά το θέμα της ενδιάμεσης συμφωνίας, την οποία επιθυμεί η Ελληνική πλευρά, αυτό που τόνιζαν κυβερνητικές πηγές είναι πως αν δεν υπάρξει μέχρι τα τέλη Απριλίου, ή αν "τορπιλιστεί" αυτή η προσπάθεια τότε εγείρειται ένα μεγάλο θέμα, καθώς προφανώς δεν ισχύει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Από αυτό το σημείο ξεκινούν και οι συζητήσεις που βάζουν στο τραπέζι ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, πως αν η επιλογή των εταίρων είναι η ρήξη τότε όλα τα σενάρια για εκλογές ή δημοψήφισμα είναι ανοιχτά. Την ίδια ώρα, πάντως θεωρούν πως η μεγαλύτερη διαδρομή έχει γίνει και πως αν η πλευρά των δανειστών επιθυμούσε ρήξη θα το είχε κάνει από την 28η Φεβρουαρίου όταν είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών