Η Κομισιόν υιοθετεί τη πρόταση Αβραμόπουλου για έκτακτο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η Κομισιόν υιοθετεί τη πρόταση Αβραμόπουλου για έκτακτο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων

19:30 | 27/5/15
h-komision-yiothetei-th-protash-avramopoyloy-gia-ektakto-mhxanismo-metegkatastashs-prosfugwn

Υιοθετήθηκε η πρόταση Αβραμόπουλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την νέα μεταναστευτική πολιτική και την ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού μετεγκατάστασης 16.000 αιτούμενων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε

Την πρόταση του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για την μετεγκατάσταση 16.000 αιτούμενων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε διάστημα δύο ετών, καθώς και την χρηματοδότηση ύψους 450 εκατομμύριων ευρώ για την υλοποίηση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, υιοθέτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε συνέντευξη τύπου, ο Επίτροπος παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση και το σύνολο των δράσεων που συμπεριλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση.

Βάσει της πρότασης, η μετεγκατάσταση των 40.000 συνολικά αιτούντων άσυλο αφορά μετανάστες που έφτασαν στην ελληνική και την ιταλική επικράτεια, μετά τη 15η Απριλίου του 2015 και αφορά υπηκόους της Συρίας και της Ερυθραίας.

Διευκρινίζεται επίσης, ότι η μετεγκατάσταση των προσώπων αυτών θα γίνει σε διάστημα δύο ετών, ενώ η Ιταλία και η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτούν να βελτιώσουν τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Ο κ. Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας την πρόταση του τόνισε ότι στόχος είναι να εφαρμοστεί στην ΕΕ ένας «ελάχιστος βαθμός αλληλεγγύης», και παράλληλα «να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και να σωθούν ζωές».

Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης, αποτελεί ένα «δίκαιο» σύστημα κατανομής των μεταναστών, μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις και των άλλων χωρών-μελών που καλούνται να βοηθήσουν. Σημείωσε, επίσης, ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης που ενεργοποιείται σήμερα θα μπορέσει να υλοποιηθεί και σε άλλα κράτη-μέλη τα οποία ενδεχομένως δεχθούν μεταναστευτικές πιέσεις στο μέλλον.

«Πρέπει να μοιραστούμε τις ευθύνες όλοι. Είναι μια στιγμή που η αλληλεγγύη πρέπει να γίνει πράξη και να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την αλληλεγγύη ως σλόγκαν», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Σημείωσε ότι η Κομισιόν, η οποία έως τώρα κατηγορούνταν για αδράνεια, μέσα σε πέντε μήνες κατάφερε να υιοθετήσει μια ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να εφαρμοστεί αυτός ο μηχανισμός κατανομής μεταναστών, που χρήζουν διεθνούς προστασίας, στο εσωτερικό της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει για πρώτη φορά να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός επείγουσας κατάστασης για τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν αιφνίδια εισροή μεταναστών, σύμφωνα με το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Λισαβόνας της ΕΕ.

Παράλληλα, προτείνεται ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από τρίτες χώρες, παρέχοντας 20.000 θέσεις κατανεμημένες σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε..
Τόσο η μετεγκατάσταση, όσο και η επανεγκατάσταση των μεταναστών, θα βασίζονται σε ένα μηχανισμό κατανομής που θα διέπεται από «αντικειμενικά, μετρήσιμα και επαληθεύσιμα κριτήρια».

Τα κριτήρια είναι ο πληθυσμός της κάθε χώρας, το συνολικό ΑΕΠ, ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο και ο αριθμός των ατόμων που έχουν ήδη επανεγκατασταθεί, καθώς και ο δείκτης ανεργίας στη χώρα.

Στο Βέλγιο 1.364 μετανάστες από την Ιταλία και την Ελλάδα

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Βέλγιο να δεχτεί στο έδαφός του, εν ονόματι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, 1.364 μετανάστες από τη Συρία και την Ερυθραία, προερχόμενους από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga η Γερμανία είναι εκείνη που θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, καθότι καλείται να υποδεχτεί 8.763 από τους 40.000, που θα "επανεγκατασταθούν" (24.000 από Ιταλία και 16.000 από Ελλάδα), ήτοι το 21,91%. Ακολουθούν η Γαλλία με 16,8% και η Ισπανία με 10,72%.

Όσον αφορά το Βέλγιο, η Επιτροπή του ζητάει να υποδεχτεί 818 αιτούντες άσυλο, προερχόμενους από Ιταλία (που καταγράφει από την αρχή του έτους 26.000 "μη νόμιμες εισόδους") και 546 από Ελλάδα, όπου, όπως αναφέρεται, 28.000 άτομα προσήλθαν την ίδια περίοδο (από Συρία και Ερυθραία).

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών