23:42 | 30/5/15
Ο νομπελίστας οικονομολόγος επισημαίνει ότι παραμένουν μόνο λίγες ημέρες για επίτευξη συμφωνίας Ελλάδα - δανειστών και ελπίζει να επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμοι
"Η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, θυμίζει το καλοκαίρι του 1914, πριν το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου" σχολιάζει σε άρθρο του στους New York Times, ο Αμερικανός Νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν.Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, κάποιοι από τους κύριους παίκτες θέλουν απεγνωσμένα να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα, την ώρα που άλλοι- και από τις δύο πλευρές, και των δανειστών και των δανειζόμενων- δείχνουν ότι θα καλωσόριζαν την προοπτική της κατάρρευσης.
"Όπως ακριβώς πριν από έναν αιώνα πολλοί Ευρωπαίοι καλωσόρισαν το τέλος της διπλωματίας και την έναρξη του πολέμου" γράφει χαρακτηριστικά ενώ διερωτάται εάν υπάρχει ακόμα κάποια διέξοδος για να απαντήσει ότι "πρέπει να υπάρχει".
Όπως ο ίδιος έχει επισημάνει επανειλημμένα, τα μαθηματικά είναι σαφέστατα: Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρωτογενές έλλειμμα, δεν μπορεί να έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, και η πασιφανής λύση είναι να έχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και όχι να φύγει από το ευρώ.
Η παραδοχή τώρα, συνεχίζει ο οικονομολόγος, είναι το νέο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ίδια η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Μια αβεβαιότητα, που έχει οδηγήσει την Ελλάδα εκ νέου στην ύφεση και έχει εξαφανίσει το πρωτόγεννες πλεόνασμα.
Όμως, ο Κρούγκμαν θεωρεί ότι το μεγάλο πρόβλημα στην επίτευξη μιας συμφωνίας, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης από όλες τις πλευρές.
"Οι Έλληνες θεωρούν ότι τους συμπεριφέρονται σαν κατακτημένη επαρχία", την ώρα που οι θεσμού δεν εμπιστεύονται τον "άπειρο" ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει.
"Ακούω ότι ακόμα υπάρχει χρόνος για μια συμφωνία", γράφει ο Αμερικανός οικονομολόγος, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάτι σε θέματα όπως το ΦΠΑ και οι συντάξεις, ώστε η Άνγκελα Μέρκελ και οι εταίροι να δουν ότι η Ελλάδα κάνει κάτι.
Πάντως ο Κρούγκμαν θεωρεί ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει "να χαμηλώσουν τον πήχη", ώστε να δοθεί η ευκαιρία να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.
"Έχουν μείνει μόνο λίγες ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσουν οι ψύχραιμοι", καταλήγει.
Σχετικές ετικέτες:ΟικονομίαΠολ Κρούγκμαν
Σχετικά άρθρα