Συμφωνία ή εκλογές; Τα σενάρια, που προβληματίζουν τη ΝΔ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Συμφωνία ή εκλογές; Τα σενάρια, που προβληματίζουν τη ΝΔ

09:05 | 5/5/15
symfwnia-h-ekloges-ta-senaria-poy-provlhmatizoyn-th-nd

Καθώς οι εξελίξεις και στο γαλάζιο εσωκομματικό πεδίο εξαρτώνται πλέον από την κυβέρνηση και τους εταίρους, ηγεσία και διαφωνούντες σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους ανάλογα με τα σενάρια γύρω από το μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης

Σε βουβή εσωστρέφεια παραμένει βυθισμένη η Νέα Δημοκρατία. Στο γαλάζιο στρατόπεδο όλοι εξακολουθούν να συζητούν κυρίως για την επόμενη ημέρα, η οποία όμως δεν έρχεται όσο παραμένει ανοιχτή η διαπραγμάτευση. Κατά συνέπεια ηγεσία και διαφωνούντες σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους ανάλογα με τα σενάρια για την κατάληξη των συζητήσεων κυβέρνησης- εταίρων.

Ο Αντώνης Σαμαράς συναντούσε χθες στο Berlaymont τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (σε μία προσπάθεια να δείξει ότι στηρίζει την εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης και να αντιμετωπίσει την πολιτική ζημιά που προκάλεσε στη Ν.Δ και στον ίδιο προσωπικά η θεωρία της αριστερής παρένθεσης) και καλούσε εκ νέου την κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους δανειστές άμεσα. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, η Ντόρα Μπακογιάννη (Real FM) ζητούσε να αποφασίσει η κοινοβουλευτική ομάδα και όχι “ένας κλειστός κύκλος τριών ανθρώπων” ποια στάση θα κρατήσει η Ν.Δ στη Βουλή εάν και όταν υπάρξει συμφωνία.

Επιβεβαίωνε επίσης ότι -όπως είχε γράψει το news247- πως η σύναψη μίας (οποιασδήποτε) συμφωνίας θα αποτελέσει το έναυσμα για να πυροδοτηθεί η εσωκομματική συζήτηση. Στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις μεταξύ βουλευτών, πρώην βουλευτών και κομματικών στελεχών συνεχίζονται, έστω και εάν δεν λαμβάνουν πιο παρεμβατικό χαρακτήρα μέχρι στιγμής.

Ακόμη πάντως και στελέχη που έχουν ενταχθεί στη νέα ηγετική ομάδα (αν και φέρονται ως επίδοξοι διάδοχοι) όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνουν πλέον πιο ανοιχτά θέση υπέρ της ανάγκης να προχωρήσει ο εσωκομματικός διάλογος. “Η Ν.Δ πρέπει να περάσει μέσα από μια φάση εσωτερικής ανασυγκρότησης, την οποία ακόμα αντιμετωπίζουμε με δισταγμό και καχυποψία. Όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία και πετύχουμε τη συμφωνία θα υπάρχει άπλετος χρόνος για τα εσωτερικά της Ν.Δ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στο Βήμα FM.

Ένας από τους λόγους, που πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας παραμένουν συγκρατημένα, είναι ότι δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δε θα πάει σε εκλογές. Είτε επειδή θα έχει στα χέρια του έναν “έντιμο συμβιβασμό” με τον οποίο δύσκολα θα συμβιβαστούν όλοι στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου μέσω της κάλπης θα μπορούσε να μετακινηθεί προς το κέντρο, διεκδικώντας για εαυτόν το ρόλο του ηγέτη μίας νέας κεντροαριστεράς. Είτε επειδή ο ίδιος δε θα αποδεχθεί μία ταπεινωτική “λύση” με νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά, προτιμώντας το ρίσκο της κάλπης ακόμη και με τον κίνδυνο εσωτερικής στάσης πληρωμών, με τη σημαία της “αντίστασης” στους δανειστές και την προοπτική να συσπειρώσει γύρω του δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Το πρόβλημα για τη Ν.Δ, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις (και στα ποιοτικά στοιχεία) χαμηλά, είναι ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις κινδυνεύει με νέα ήττα, η οποία θα ανοίξει βεβαίως τους ασκούς του Αιόλου στην κεντροδεξιά.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών