Συνεχίζεται το μεγάλο “παζάρι” και η πίεση των δανειστών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Συνεχίζεται το μεγάλο “παζάρι” και η πίεση των δανειστών

15:13 | 17/5/15
synexizetai-to-megalo-pazari-kai-h-piesh-twn-daneistwn

Μια σειρά από μυστικά e-mails που έρχονται στο φως της δημοσιότητας έρχονται να πιέσουν ακόμα πιο πολύ το Μέγαρο Μαξίμου, με τα στελέχη να γνωρίζουν καλά πως το ερχόμενο δεκαήμερο είναι καθοριστικό για την επίτευξη της συμφωνίας

Επιβεβαιώνεται και από το Μέγαρο Μαξίμου η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία δήλωνε πως δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της 12ης Μαίου, παρά μόνο αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρει τους περιορισμούς της ρευστότητας.

Η επιστολή αυτή ουσιαστικά αποτύπωνε τη φωτογραφία της στιγμής για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνική οικονομία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επικοινωνία με αξιωματούχους και ηγέτες, όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο και το τηλεφώνημα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λου. Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός αυτό που έκανε είναι θέσει με εμφατικό τρόπο το θέμα της ρευστότητας στη χώρα.

Όσον αφορά στα "περί χρεοκοπίας" με βάση το περίφημο έγγραφο του ΔΝΤ, από την κυβέρνηση δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να το σχολιάσουν. Άλλωστε και η εκπρόσωπος του Ταμείου απέδωσε την πατρότητα του εγγράφου στους συμβούλους της Ιταλικής έδρας στο Ταμείο και όχι σε αναλυτές του ΔΝΤ.

Αυτό που σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές είναι πως για άλλη μια φορά φάνηκε η διάσταση απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΔΝΤ.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να περνούν χθες το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να δουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τις εργασίες των τεχνικών κλιμακίων που ξεκινούν αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει μήνυμα για εντατικοποίηση των συνομιλιών, ώστε η Ελληνική πλευρά να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα και άρα επιχειρήματα στα χέρια της τις επόμενες ημέρες.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν πως το "παζάρι" για τον ΦΠΑ αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στην εβδομάδα, τόσο για τους συντελεστές όσο και για τα αγαθά που θα μπουν στην υψηλή κλίμακα.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών