Το εργασιακό, το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και στο “βάθος” το δημοσιονομικό κενό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Το εργασιακό, το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και στο “βάθος” το δημοσιονομικό κενό

14:00 | 9/5/15
to-ergasiako-to-asfalistiko-o-fpa-kai-sto-vathos-to-dhmosionomiko-keno

Τα μολύβια των δανειστών πήραν φωτιά τις δυο τελευταίες ημέρες με τις απαιτήσεις τους να μεγαλώνουν συνεχώς φέρνοντας τη διαπραγμάτευση βήματα πίσω

Από την Πέμπτη το πρωί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα τεχνικά κλιμάκια άρχισαν να σκληραίνουν τη στάση τους και να αυξάνουν την πίεση στην Ελληνική πλευρά. Το "σβήσε - γράφε" των προηγούμενων ημερών έγινε μόνο "γράφε" με τους θεσμούς να προσθέτουν και να επαναφέρουν διάφορα θέματα στο τραπέζι.

-Εργασιακό
Το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ένα θέμα που εξακολουθεί να "καίει" στις Βρυξέλλες με τη άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, να "στυλώνει τα πόδια" ακόμα πιο πολύ μετά και την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ.

Σε αυτό το σημείο η λύση φαντάζει δύσκολη, καθώς και η Αθήνα έχει θέσει τη δική της κόκκινη γραμμή. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε με νόημα πως, "αν δεν υπάρξει συμφωνία στα εργασιακά δεν θα μπορέσουμε να πάμε σε συμφωνία γενικότερα."

- Ασφαλιστικό
Σε αυτό το θέμα παραμένει η επιμονή των δανειστών να μην καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ και ο Γιώργος Ρωμανιάς μιλώντας στο Mega Σαββατοκύριακο αποκάλυψε πως  "προέβαλαν σθεναρά οι δανειστές στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group,  να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για όλους και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012", στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη."

- ΦΠΑ
Το μπαρ ντε φερ για το που θα καταλήξει ο ενιαίος συντελεστής του ΦΠΑ έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές ημέρες. Το Μέγαρο Μαξίμου θα θεωρούσε θετική κατάληξη να διαμορφωθεί στο 15%-16%, ενώ στις Βρυξέλλες πιέζουν για 18%.

Η προσπάθεια της Ελληνικής πλευράς επικεντρώνεται στο να εξαιρεθούν από τον μεγάλο συντελεστή όσες περισσότερες υπηρεσίες και αγαθά γίνονται, μεταξύ αυτών και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ) καθώς θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη.
Αυτό που διαμηνύεται, σύμφωνα με πληροφοριες από την άλλη πλευρά είναι, πως τυχόν εξαιρέσεις θα ανέβαζαν ακόμα πιο πολύ τον "πήχη", με τον συντελεστή να σκαρφαλώνει ακόμα και στο 19%.

Μένει να διευκρινιστεί αν στον χαμηλό συντελεστή, τον οποίο οι δανειστές θέλουν να φτάσουν και στο 9%, θα μπουν όλα τα τρόφιμα η μόνο κάποια βασικά είδη.

- Δημοσιονομικό κενό

Οι πληροφορίες απο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το θέμα επανήλθε δυνατά στη συζήτηση, με τους θεσμούς να το αυξάνουν, μεγαλώνοντας στην ουσία και τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Νέα μέτρα που μπορεί να αγγίξουν και το 1 δις. ευρώ, απο τη στιγμή που το ύψος του δημοσιονομικού κενού υπολογίζεται σε αυτό το επίπεδο από κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης.
Από το που τελικά θα "κουμπώσει" το πρωτογενές πλεόνασμα εξαρτάται και τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιμένει στην κατάργηση του.

Μέσα σε όλο αυτο το πλαίσιο η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκφράζει αισιοδοξία, πλην, όμως και ανησυχία γιατί, όπως τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι  "πρέπει να υπάρξει συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης και απο τους θεσμούς και από την Ευρώπη."

Αυτό που εξακολουθούν να αναμένουν είναι αναγνώριση της προόδου που έχει γίνει και χαλάρωση της ρευστότητας πό την ΕΚΤ.

Οι τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες έχουν πυκνώσει τις τελευταίες ώρες και αναμένεται να ενταθούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών