11:19 | 29/5/15
Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης κορυφώνεται με τους δανειστές να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από την ελληνική πλευρά. Το Μαξίμου ήδη έχει αναλάβει τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες
Καθόλου τυχαία δεν θεωρήθηκε η χθεσινή ωριαία τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις και στο Brussels Group, αλλά και στο Euroworking Group δεν φαίνεται να είχαν τα απαιτούμενα αποτελέσματα.Μπορεί από την κυβερνητική πλευρά τα στόματα να παραμένουν κλειστά σχετικά με το περιεχόμενο των χθεσινών συνομιλιών των τριών ηγετών στις 5.30 το απόγευμα, όμως μετά τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στην Ρίγα είναι προφανές πως σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, πλέον ερευνάται ο τρόπος επίτευξης συμφωνίας.
Η τηλεδιάσκεψη ήρθε και ως συνέχεια της χθεσινής δήλωση του συντονιστή της Πολιτικής Διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Guardian, ο οποίος δήλωσε, πως αυτό που απαιτείται είναι μια πολιτική λύση με συμφωνία κορυφής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το βράδυ βρέθηκε και η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης (Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Σταθάκης, Κορωνάκης, Μαντάς), προκειμένου να αποτιμήσουν την μέχρι τώρα κατάσταση και να σχεδιάσουν τα βήματα των επόμενων ωρών, ενώ υπήρχε συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία με τις Βρυξέλλες και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Παππά
Και στη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, πάντως η οποία δεν φαίνεται να διήρκησε πολύ ώρα, φέρεται να καταγράφηκαν οι αποκλίσεις που υπάρχουν από τις δυο πλευρές.
Αυτό το οποίο εξακολουθεί να τονίζει η Αθήνα, είναι πως έχει πραγματοποιηθεί ήδη μια πολύ μεγάλη απόσταση έχοντας κάνει μια σειρά από υποχωρήσεις, με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες.
«Υποχωρούμε σε όλα και αντιστεκόμαστε σε όλα», ήταν η χαρακτηριστική φράση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους.
Οι «παραχωρήσεις» της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές, όπως έχουν καταγραφεί από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις είναι:
- Ασφαλιστικό με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις- Ενοποίηση ταμείων
- Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015
- Ιδιωτικοποιήσεις
- Άνοιγμα επαγγελμάτων
- Αναπροσαρμογή ΦΠΑ
Θέμα κομματικής πειθαρχίας βάζει ο Νίκος Παππάς
Ένα μήνυμα στους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στείλει ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο thepressproject, μιλώντας ουσιαστικά για την επόμενη ημέρα από την επίτευξη της συμφωνίας και βάζοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «η συμφωνία η οποία θα έρθει στη Βουλή θα έχει την υπογραφή μας, την ψήφο μας ή την άρνηση της ψήφου μας. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι άπαξ άπαντες θα κριθούμε και θα τεθούμε ενώπιον των δικών μας ευθυνών»
Στο ερώτημα αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Παππάς απάντησε: «Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ. Τώρα εδώ να μην αστειευόμαστε. Δεν είναι ούτε κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε και ρύθμιση στην οποία, εντάξει μπορεί να έχουμε μια ανοχή για το τι στάση θα κρατήσουμε κλπ».
Το αρνητικό κλίμα από το εξωτερικό
Δεδομένο θεωρείται το αρνητικό κλίμα που υπάρχει από την πλευρά των θεσμών και έρχεται σε πλήρη ανακολουθία με το κλίμα αισιοδοξίας που δίνει η ελληνική πλευρά.Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, ενώ υποστήριζαν πως οι δηλώσεις αυτές γίνονται και για εσωτερική κατανάλωση στη κάθε χώρα.
Την απορία τους, πάντως εξέφραζαν κυβερνητικοί κύκλοι σε σχέση με την στάση της ηγεσία του ΔΝΤ, αλλά και της επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ. Από τη μια η Αμερικανική πλευρά δείχνει να είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα με μια σειρά από δηλώσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως στο οποίο υπάρχει μεγάλη επιρροή από τον Αμερικανικό παράγοντα δεν έχει βάλει λίγο νερό στο κρασί του.
Σχετικές ετικέτες:κυβέρνησηΝίκος ΠαππάςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων