12:15 | 29/5/15
Για «ανίκανη διοίκηση» γράφει σήμερα η Daily Mail επικαλούμενη δηλώσεις μεταναστών
Συνέχεια στο χθεσινό άρθρο-ντροπή στο οποίο έγραφε πως οι μετανάστες «μετατρέπουν την Κω σε αηδιαστική κόλαση» δίνει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail γέρνοντας αυτή τη φορά την πλάστιγγα των ευθυνών σε βάρος των ελληνικών Αρχών που καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας την αναχώρηση των μεταναστών για άλλα μέρη της Ελλάδας και στη συνέχεια της Ευρώπης.«Χάος στην Κω: 300 αιτούντες άσυλο φτάνουν κάθε μέρα... Τώρα οι μετανάστες κατηγορούν τους 'ανίκανους' Έλληνες αξιωματούχους για τη μιζέρια των τουριστών», είναι ο τίτλος του άρθρου που συνεχίζει να επιχειρεί να καταγράψει την καθημερινότητα στο νησί όπου φτάνουν καθημερινά σκάφη με ανθρώπους από χώρες ρημαγμένες από τον πόλεμο, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή.
«Οι μετανάστες που έχουν φτάσει στο ελληνικό νησί κλείνονται σε ένα βρώμικο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο χωρίς τρεχούμενο νερό ή τουαλέτες και κοιμούνται σε αυτοσχέδια κρεβάτια. Περισσότεροι από 300 φτάνουν καθημερινά από την Τουρκία.
Πολλοί από αυτούς έχουν στήσει έναν μίνι καταυλισμό προσφύγων και κοιμούνται σε χαρτόκουτα και σκουπίδια πεταμένα παντού έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού καθώς περιμένουν οι ελληνικές Αρχές να διαχειριστούν τα χαρτιά τους ώστε να μεταβούν στην Αθήνα και στη συνέχεια αλλού», τονίζει το άρθρο.
Η εφημερίδα στο λεπτό προς λεπτό ρεπορτάζ της σημειώνει πως χθες το απόγευμα οι μετανάστες «πολλοί από τους οποίους απέδρασαν από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Αφγανιστάν» τα έβαλαν με τις ελληνικές Αρχές που, όπως λένε, πνίγονται στη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα εκείνοι να μην μπορούν να φύγουν από το νησί.
Ένας από τους μετανάστες είπε στην εφημερίδα πως περιμένει στην Κω τρεις εβδομάδες για τα χαρτιά του και πως δεν έχει φάει για έξι μέρες. «Δεν θέλουμε να μείνουμε στην Κω, ξοδέψαμε όλα τα λεφτά μας περιμένοντας εδώ μια εβδομάδα για τα χαρτιά μας ώστε να πάμε στην Αθήνα», λέει μια 18χρονη από την Καμπούλ.
«Πληρώσαμε 1000 δολάρια στους διακινητές για να έρθουμε εδώ από τη θάλασσα, ήταν πολύ επικίνδυνο. Γιατί δεν μας αφήνει η Ελλάδα να πληρώσουμε σε εκείνη 1000 δολάρια για να έρθουμε εδώ με ασφάλεια και να μας δώσει ένα μέρος να μείνουμε;» διερωτάται ο Jihad Naif από τη Συρία. «Δεν θέλω να μείνω στην Ελλάδα αλλά έχουμε κολλήσει εδώ μέχρι να πάρουμε τα χαρτιά μας ώστε να πάμε στην Αθήνα. Από εκεί θα φτάσουμε στη Γερμανία ή την Αυστρία», προσθέτει.
Ο 29χρονος Ihab Hilal, οπτικός από τη ρημαγμένη Χομς της Συρίας λέει πως βρίσκεται στην Κω για εννέα μέρες και μόλις κλήθηκε να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα. «Θέλω απλώς να φύγω από αυτό το νησί και να πάω στην Αθήνα. Έρχομαι στο αστυνομικό τμήμα κάθε μέρα και περιμένω για να ρωτήσω αν τα χαρτιά μου είναι έτοιμα, δεν μου λένε τίποτα. Δεν θα καθόμασταν εδώ να περιμένουμε αν μας έλεγαν πότε θα ήταν έτοιμα».
Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης, που επικαλείται η εφημερίδα, παραδέχθηκε πως η χώρα δυσκολεύεται με τον αριθμό των ανθρώπων που καταφτάνουν κάθε μέρα και αγωνίζεται να ανταπεξέλθει απέναντι στη διογκούμενη κρίση. Παραδέχθηκε, όπως αναφέρει το άρθρο, πως υπάρχει συσσώρευση των αιτήσεων και δήλωσε στην εφημερίδα: «Η αστυνομία δεν μπορεί να επεξεργαστεί αρκετά γρήγορα τις αιτήσεις. Ποτέ δεν είχαμε τόσο όγκο δουλειάς στην Κω».
Έξι Πακιστανοί μετανάστες που ανασύρθηκαν χθες το πρωί από τη θάλασσα, συνεχίζει το άρθρο, βρεγμένοι να τρέμουν από το κρύο, με το στόμα γεμάτο αλμύρα, παρακαλούσαν για λίγο νερό. Ωστόσο το Λιμενικό, γράφει η εφημερίδα, απλά τους βγάζει στη στεριά, βρεγμένους και τους αφήνει στο εγκαταλειμμένο πρώην ξενοδοχείο Καπετάν Ηλίας όπου διαμένουν εκατοντάδες μετανάστες.
Το ξενοδοχείο χαρακτηρίζεται «ξενοδοχείο βγαλμένο από την κόλαση» και οι μετανάστες αναγκάζονται να κοιμούνται σε βρώμικα στρώματα χωρίς σεντόνια.
«Μοιάζει περισσότερο με κέντρο κράτησης, δεν έχει καθόλου έπιπλα. Δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό κι εκείνοι που ζουν εκεί δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες», περιγράφει η Daily Mail. Για να το κρατήσουν καθαρό, προσθέτει, χρησιμοποιούν ένα λάστιχο από το δρόμο.
Όσοι δεν μπορούν να βρουν ένα στρώμα κοιμούνται στο πάτωμα, στο φουαγιέ ή ακόμα και στην ταράτσα.
Πριν δύο ημέρες ξέσπασε φωτιά από μετανάστες που προσπαθούσαν να ζεσταθούν και η μία πλευρά του κτηρίου κάηκε. «Μεταφέραμε μόνοι μας έξω τις γυναίκες και τα παιδιά. Η πυροσβεστική ήρθε πολύ αργά, είχαν ήδη καεί όλα τα παράθυρα και το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου», περιγράφει ο Πακιστανός Mushtaq Hussein.
Μετανάστες φιλοξενούνται και στις παρακείμενες σκηνές που έχει στήσει ο Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος λέει πως μοιράζει δέματα με είδη πρώτης ανάγκης. Ωστόσο ο Hussein, που ελπίζει να αφήσει πίσω του την Ελλάδα και να ταξιδέψει στην Αυστρία, λέει πως σπάνια φέρνουν φαγητό και πως όταν το κάνουν, φέρνουν 100 πακέτα για 200 άτομα.
«Τρώμε και πίνουμε μία φορά την ημέρα, αν έχουμε καθόλου χρήματα στις τσέπες μας. Για τουαλέτα πηγαίνουμε στα χωράφια και δεν έχουμε τρόπο να κάνουμε μπάνιο. Το ξενοδοχείο δεν έχει ούτε τρεχούμενο νερό», προσθέτει.
Τρεις έφηβοι, σημειώνει το άρθρο, είπαν στο Λιμενικό πως περιμένουν από τη Δευτέρα αλλά δεν τους έχει επιτραπεί να κάνουν ούτε αίτηση για ταξιδιωτικά έγγραφα. Ο υπάλληλος τους είπε, λένε, πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που έφτασαν νωρίτερα στο νησί που περιμένουν και πως δεν γίνονται δεκτές άλλες αιτήσεις μέχρι να φύγουν οι πρώτοι. «Απλά πρέπει να περιμένετε, δεν είχαμε ποτέ ξανά τόσους μετανάστες εδώ», τους είπε.
Συγκριτικά, καταλήγει η Daily Mail, οι ιταλικές Αρχές ξοδεύουν θεωρητικά 30 ευρώ την ημέρα για κάθε μετανάστη, συμπεριλαμβανομένων τριών γευμάτων και μετρητών 2,5 ευρώ.
Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο
Σχετικές ετικέτες:ΚοινωνίαΚωμετανάστεςπαράνομοι μετανάστες
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων