22:27 | 26/5/15
Ο υδροβιότοπος του Μουστού είναι ένας υδάτινος παράδεισος στην Ανατολική Πελοπόννησο (Δήμος Βόρειας Κυνουρίας) που σφύζει από ζωή!
Ταξιδεύοντας στην παράκτια Αρκαδία, λίγο πριν να φτάσουμε στο Άστρος (βορειότερα της γνωστής παραλίας του Αγίου Ανδρέα), συναντήσαμε έναν ευλογημένο από τον Θεό τόπο με πλούσια βιοποικιλότητα...
Μαζί με το έλος των Κάτω Βερβαίνων και το Χερονήσι είναι προστατευόμενη περιοχή και έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 με αξιόλογη πανίδα (λόγω του νερού, της βλάστησης και της παράκτιας τοποθεσίας της) και πληθώρα φυσικών εκπλήξεων, ιδανικές για ατελείωτη εξερεύνηση.
Από την πρώτη στιγμή που ατενίζουμε το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, νιώθουμε πρωτόγνωρη αναζωογονητική ενέργεια να μας διαπερνά και έντονη επιθυμία να βουτήξουμε στα κρυστάλλινα μονοπάτια του κι’ όχι μόνο…
Μάθαμε πως στην περιοχή αυτή ήταν το παλιό λιμάνι του Παραλίου 'Αστρους απ' όπου γινόταν η φόρτωση του μούστου, καθώς η περιοχή της Θηρέας την παλιά εποχή φημιζόταν για τους αμπελώνες της. Έτσι προήλθε και η ονομασία Μουστός (μούστος - Μουστός).
Ξεναγοί σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι… είναι ο Φορέας Διαχείρισης του όρους Πάρνωνα και υγρότοπου Μουστού, ο Πρόεδρος Δημήτρης Μήλιος και μια παρέα άξιων εθελοντών, οι οποίοι έχουν αναλάβει με συνειδητή ευθύνη το ιερό έργο της προστασίας και διαχείρισης αυτού του μαγευτικού λιμναίου οικοσυστήματος που δημιουργείται από τα νερά των ποταμών Τάνου και Βρασιάτη.
Γνωρίζοντας το Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) Πάρνωνα - Μουστού
Ο Φορέας Διαχείρισης διοικείται από 11μελές Δ.Σ. που ορίστηκε με απόφαση του Υπουργού ΠΕ.Κ.Α. και αποτελείται από εκπροσώπους υπουργείων, της αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Στελεχώνεται σήμερα με 14 άτομα προσωπικό (εκ των οποίων και εξειδικευμένο επιστημονικό). Στόχος ίδρυσης (γενικότερα σε πανελλαδικό επίπεδο όλων των αντίστοιχων Φορέων Διαχείρισης) είναι η διαχείριση, διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής.
Όπως μας ενημερώνει ο κ. Μήλιος, στην περιοχή του Πάρνωνα υπάρχουν περισσότεροι από 20 τύποι οικοτόπων. Μερικοί από αυτούς είναι μοναδικοί ή ιδιαίτερα αξιόλογοι για τον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο. Πρόκειται για τις εκτεταμένες δασικές εκτάσεις με μαύρη πεύκη, τα δάση με δενδρόκεδρο στη Μονή Μαλεβής, οι καστανεώνες στην Καστάνιτσα, η λιμνοθάλασσα του Μουστού νότια του Άστρους, η χαράδρα του Δάφνωνα κ.α.
Σε αυτό το απολαυστικό οδοιπορικό στην Αρκαδία, πρώτη στάση κάνουμε στον περίφημο υδροβιότοπο του Μουστού (αποτελεί τμήμα του ευρύτερου Φορέα Διαχείρισης του Πάρνωνα), μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για τη διαχείμαση και μετανάστευση υδρόβιων, αρπακτικών και στρουθιόμορφων πτηνών, καθώς βρίσκεται πάνω στο μεταναστατευτικό διάδρομο των ανατολικών ακτών της Ελλάδας.
Επίσης, καταγράφεται ποικιλία ειδών ερπετών, αμφιβίων, μικρών θηλαστικών και ψαριών στη λιμνοθάλασσα Μουστού και τις παρακείμενες τάφρους της.
Περιλαμβάνει τους επιμέρους υγρότοπους που παλαιότερα συνδέονταν μεταξύ τους: τη λιμνοθάλασσα Μουστού, το Χερονήσι (παλιά κοίτη του Βρασιάτη κοντά στον ομώνυμο λόφο) και το έλος των κάτω Βερβένων ή έλος Γλυφάδα.
Και οι τρεις υγρότοποι έχουν σχηματιστεί από τη δράση των ποταμών Τάνου και Βρασιάτη και από υπόγεια νερά (καρστικές πηγές). Οι ποταμοί φέρνουν πολλά φερτά υλικά, λόγω των μεγάλων κλίσεων των ανατολικών πλαγιών του Πάρνωνα. Οι αποθέσεις φερτών δημιούργησαν δέλτα από τα οποία απέμειναν οι σημερινοί υγρότοποι. Η λιμνοθάλασσα του Μουστού δέχεται γλυκά νερά από πηγή και θαλασσινό νερό από το κανάλι και τον πυθμένα.
«Ο υγρότοπος περιλαμβάνει την περιοχή απόλυτης προστασίας και την περιμετρική περιοχή προστασίας της φύσης. Απαγορεύεται κάθε είδους δραστηριότητας, εκτός από τις προβλεπόμενες ερευνητικές εργασίες στην Κ.Υ.Α.» επισημαίνει ο κ. Μήλιος και μας κατατοπίζει στα ενδότερα του υδροβιότοπου, ενημερώνοντας μας και για τις περαιτέρω δράσεις του Φορέα για την προστασία και ανάδειξη αυτού του σπουδαίου φυσικού πλούτου.
Πηγή: arcadiaspot.gr
Σχετικά άρθρα