01:28 | 8/6/15
Μέσω ΕΣΠΑ αξιοποιήθηκε ο χώρος
'Ανοιξε και είναι επισκέψιμος για το κοινό, ο αρχαιολογικός χώρος του Αρκαδικού Ορχομενού, λίγο έξω από το Λεβίδι Αρκαδίας, με μια πολιτιστική περιήγηση, που πραγματοποιήθηκε στα μονοπάτια του αρχαίου Ορχομενού, την οποία οργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, σε συνεργασία, με τον Δήμο Τρίπολης, το Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, το Σύλλογο Εκδρομέων Τρίπολης και το Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης.Εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες που έφτασαν και περπάτησαν στα μονοπάτια του Αρκαδικού Ορχομενού, κατά την πρώτη αυτή οργανωμένη περιήγηση και ξεναγήθηκαν στο χώρο, από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων 'Αννα Καραπαναγιώτου και τον αρχαιολόγο Σταμάτη Φριτζίλα.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι, μετά το ιερό της Αλέας Αθηνάς και την επανέκθεση του αρχαιολογικού μουσείου της Τεγέας, που είναι το πλέον σύγχρονο και διαδραστικό μουσείο της χώρας, ο αρχαιολογικός χώρος του Αρκαδικού Ορχομενού, είναι ο πρώτος οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος της Αρκαδίας, που υποδέχεται επισκέπτες.
Η αρχαία πόλη του Αρκαδικού Ορχομενού
Ο Ορχομενός ήταν μια από τις μεγαλύτερες Αρκαδικές πόλεις της αρχαιότητας και ιδρύθηκε από τον γιο του Λυκάονα Ορχομενό, ενώ ο Όμηρος την αναφέρει ως πολύμηλο, επειδή είχε μεγάλο αριθμό με κοπάδια προβάτων.Σε αντίθεση με την αρχαία Μαντινεία, ο Ορχομενός ήταν μια πόλη-ακρόπολη, χτισμένη πάνω σε λόφο και οχυρωμένη με τείχος. Είχε κόψει δικό της νόμισμα και το κυριότερο ιερό ήταν αυτό της Αρτέμιδος Μεσοπολίτιδος. Το αρχαίο θέατρο που κατασκευάστηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους κι έχει αποκαλυφθεί μερικώς ήταν δυναμικότητας 4.000 θεατών και σώζονται σήμερα σε καλή κατάσταση οι μαρμάρινοι θρόνοι για τους θρησκευτικούς αξιωματούχους, ενώ συγκίνηση προκαλεί ο βωμός που σώζεται σε άριστη κατάσταση με την επιγραφή «Ομονοίας».
Μέσω ΕΣΠΑ αξιοποιήθηκε ο αρχαιολογικός χώρος
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ορχομενού βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, με θέα που αποζημιώνει τον επισκέπτη, ενώ κατέστη επισκέψιμος για το κοινό, με εργασίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε όλη την έκτασή του με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ.Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν την κατασκευή κτηρίου υποδοχής, διαδρομές επισκεπτών, δίγλωσσες πινακίδες σήμανσης και πληροφόρησης, περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου, αποκάλυψη αρχαίων μνημείων, σύστημα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας και ηλεκτρικό αμαξίδιο για κίνηση ΑΜΕΑ, ενώ ο χώρος μετά την ηλεκτροδότησή του που έχει καθυστερήσει για γραφειοκρατικούς λόγους θα είναι απόλυτα προσβάσιμος για ΑΜΕΑ.
Η προϊσταμένη αρχαιοτήτων 'Αννα Καραπαναγιώτου σημείωσε ότι σήμερα παραδίδεται ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος στους Αρκάδες και σε όλο τον κόσμο και ευελπιστούμε είπε, στην συνεργασία των φορέων, αλλά και των πολιτών, για την καλή λειτουργία του.
Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, που συμμετείχε στην πρώτη αυτή πολιτιστική περιήγηση στα μονοπάτια του αρχαίου Ορχομενού, δήλωσε πως στόχος του Δήμου είναι, με την άδεια της αρχαιολογίας, μια μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση να φιλοξενηθεί στο αρχαίο θέατρο Ορχομενού.
«Η Αρκαδία κάθε μέρα μας εκπλήσσει», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας και πρόσθεσε, «αυτός ο τόπος δεν είναι ευλογημένος από τύχη εξαιτίας του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά γιατί ο τόπος μας από αρχαιοτάτων χρόνων κατοικήθηκε από ανθρώπους δημιουργικούς. Με βαθιά πίστη, γι' αυτό κι έχουμε πολλά ιερά και ανθρώπους που αγαπούσαν τον πολιτισμό με τρανή απόδειξη την πλειάδα των αρχαίων θεάτρων της Αρκαδίας. Μόνο στο Δήμο Τρίπολης έχουμε τρία αρχαία θέατρα».
Εμείς, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης, πρέπει να αναδεικνύουμε αυτά τα μεγαλεία που μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας και συνεχάρη την προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας 'Αννα Καραπαναγιώτου και τους αρχαιολόγους της Εφορείας, για το έργο που έχουν επιτελέσει, τόσο στον Αρκαδικό Ορχομενό, όσο και στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους του νομού.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, την κατασκευή μικρής παράκαμψης, ώστε τα λεωφορεία να μπορούν να προσεγγίζουν τον αρχαιολογικό χώρο και τέλος, ζήτησε από όλους τους Αρκάδες, να διαφημίζουν και να προβάλουν τον αρχαιολογικό πλούτο του νομού, την ιστορία του τόπου και τον πολιτισμό, σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, επισημαίνοντας πως, «και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης στην Αρκαδία θα ικανοποιηθεί».
Δύο οι διαδρομές πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι για να φτάσει κάποιος στον αρχαιολογικό χώρο Ορχομενού, που βρίσκεται είκοσι λεπτά της ώρα από την Τρίπολη, μπορεί να ακολουθήσει δύο διαδρομές.Η πρώτη από Τρίπολη, Αρχαία Μαντινεία, Αρτεμίσιο, Παλαιόπυργος και η δεύτερη από Τρίπολη, Λεβίδι μέσω της οδού προς Κανδύλα φτάνει στον Ορχομενό. Η απόσταση και από τις δύο διαδρομές είναι σχεδόν ίδια.
Ο επισκέπτης αφού φτάσει στις υπώρειες του λόφου παρκάρει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και ακολουθεί με τα πόδια μια μικρής κλήσης ανηφορική διαδρομή περί τα πεντακόσια μέτρα ως το κτήριο υποδοχής του αρχαιολογικού χώρου.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Αρκαδικού Ορχομενού είναι ανοικτός κι επισκέψιμος καθημερινά ως τις 3.00 μετά το μεσημέρι.
Σχετικές ετικέτες:Αρκαδίααρχαιολογικοί χώροιΕλλάδαΕΣΠΑΛεβίδιΠελοπόννησοςΠολιτισμός
Σχετικά άρθρα