Επίθεση από ΚΚΕ και Ποτάμι στον πρωθυπουργό για το άρθρο του στη Le Monde | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Επίθεση από ΚΚΕ και Ποτάμι στον πρωθυπουργό για το άρθρο του στη Le Monde

21:43 | 1/6/15
epithesh-apo-kke-kai-potami-ston-prwthypoyrgo-gia-to-arthro-toy-sth-le-monde

Το κομμουνιστικό κόμμα κάνει λόγο για συμφωνία που θα φέρει πλήθος αντιλαϊκών μέτρων, ενώ από το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη μιλούν για επαναφορά σεναρίου ρήξης με την Ευρώπη. Πώς διαβάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το άρθρο γνώμης του Αλέξη Τσίπρα

Η δημοσίευση άρθρου γνώμης από τον πρωθυπουργό στη γαλλική Le Monde προκάλεσε όπως ήταν φυσικό αντιδράσεις στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ εξακολουθεί να πιστεύει πως το μόνο που μπορεί να φέρει μια τέτοια συμφωνία είναι νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ εκ διαμέτρου αντίθετη ανάλυση από το Ποτάμι εκφράζονται φόβοι πως με το κείμενό του ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει το εφιαλτικό σενάριο της ρήξης με την Ευρώπη.

Αποχρώσεις της ίδια στρατηγικής του κεφαλαίου

«Η νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους της περιλαμβάνει πλήθος αντιλαϊκών δεσμεύσεων, όπως ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές στο ΦΠΑ, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, κάτι το οποίο παραδέχεται με τον πιο επίσημο τρόπο και ο πρωθυπουργός στο άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για το άρθρο του Αλ. Τσίπρα και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης.

«Όσο δε για την αναφορά του (σ.σ. του πρωθυπουργού στο άρθρο του) στις "δυο στρατηγικές που συγκρούονται εντός της ΕΕ", στην ουσία πρόκειται για αποχρώσεις της ίδιας μιας στρατηγικής, που με διαφορετικούς τρόπους επιδιώκουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, πάντα σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

H καμπάνα χτυπάει για όλους

Το άρθρο του Πρωθυπουργού στην εφημερίδα Le Monde αντί να μειώσει τις ανησυχίες της ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής  κοινής γνώμης ανοίγει ξανά τις συζητήσεις για ρήξη και σύγκρουση της Ελλάδας με τους συμμάχους της.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει ο κ.Τσίπρας είναι ότι δεν είναι σταυροφόρος μιας «νέας Ευρώπης» αλλά είναι Πρωθυπουργός μιας χώρας που κινείται  στα όρια της χρεοκοπίας και χρειάζεται επειγόντως έξοδο στην ανάπτυξη. Και οι υπουργοί του – οι υπουργοί που ο ίδιος όρισε – μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να καταπολεμηθούν οι κοινωνικές ανισότητες και να μειωθεί η ανεργία. Εκτός αν θεωρεί ότι οι διορισμοί των «δικών τους παιδιών» σε κάθε πιθανή και απίθανη θέση στο δημόσιο είναι πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι όμορφες κουβέντες λοιπόν για κάτι νέο που όταν θα έρθει θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη, είναι πολιτική έκθεση ιδεών που δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες των στιγμών και της κοινωνίας.

Κατά τα λοιπά, με το άρθρο στη Monde  ο κ.Τσίπρας ανακοινώνει μέτρα και αποφάσεις που για την κυβέρνηση του θεωρούνται ταμπού και  κόκκινες γραμμές:


- «Αποδεχθήκαμε να ολοκληρώσουμε με κάποιες μικρές τροποποιήσεις το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων». Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις; Και ποιες είναι οι μικρές τροποποιήσεις;

- 'Εχει συμφωνηθεί «μεγάλη αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα» η οποία προβλέπει «ενοποίηση ταμείων και κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων». Ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές, ποιοι θα ωφεληθούν και ποιοι θα επιβαρυνθούν;

- «Συμφωνήσαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ», καθώς και φόρο στο ηλεκτρονικό στοίχημα,ειδικό φόρο πολυτελείας, έκτακτο φόρο στα πολύ υψηλά κέρδη.

Κατέληξε λοιπόν επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ «ποιοι είναι πλούσιοι» και μετά από ποιο ποσό έχουμε «πολύ υψηλά κέρδη»; Και ποια είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ; Αυτή του Δραγασάκη, αυτή του Βαρουφάκη ή αυτή των συνιστωσών;

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών