Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών ο διακεκριμένος επιστήμονας Νικόλαος Πέππας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών ο διακεκριμένος επιστήμονας Νικόλαος Πέππας

20:27 | 5/6/15
epitimos-didaktoras-tou-panepisthmiou-patrwn-o-diakekrimenos-episthmonas-nikolaos-peppas

Μια πολυσχιδής και εξέχουσα προσωπικότητα, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο Νικόλαος Πέππας, Καθηγητής Χημικής Μηχανικής, Βιοϊατρικής Μηχανικής και Φαρμακολογίας, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πατρών, μετά από πρόταση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, το μεσημέρι της Τετάρτης, 3 Ιουνίου 2015 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου

Ο Νικόλαος Πέππας, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948, είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Βιοϊατρικής και Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin (ΗΠΑ), κάτοχος των εδρών Cockrell Family Regents στη Μηχανική και Cockrell Family Chair for Department Leadershipμ, αλλά και Διευθυντής του Ινστιτούτου «Βιοϋλικών, Διάθεσης Φαρμάκων και Αναγεννητικής Ιατρικής». Αποτελεί ηγετική επιστημονική φυσιογνωμία στους τομείς των βιοϋλικών, της ελεγχόμενης αποδέσμευσης φαρμάκων και της βιοτεχνολογίας και είναι εκ των ελαχίστων επιστημόνων οι οποίοι ανήκουν τόσο στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικής όσο και στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ.

Προϊόντα τής έρευνάς του που κυκλοφορούν στην αγορά είναι, ανάμεσα στα άλλα, φακοί επαφής και ενδοφθάλμιοι φακοί, τεχνητές μεμβράνες νεφρών και χόνδροι, συσκευές για στοματική χορήγηση ινσουλίνης για τον ζαχαρώδη διαβήτη, καλσιτονίνης για την οστεοπόρωση και ιντερφερόνης βήτα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Το έργο του έχει αναγνωρισθεί με περισσότερα από 120 διεθνή βραβεία, ενώ ο ίδιος έχει αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτωρ πέντε πανεπιστημίων. Είναι μέλος σε Ακαδημίες τεσσάρων χωρών και από το 2013 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Πέρα, όμως από το τεράστιο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό του έργο πάνω στη χημική και βιοϊατρική μηχανική, ο Ν. Πέππας διακρίνεται και για τη συνεισφορά του στις τέχνες και στα γράμματα, καθώς έχει ασχοληθεί με τη συγκριτική γλωσσολογία (με σπουδές στη Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική, Ολλανδική, Πορτογαλική και Ρωσική γλώσσα), τη βυζαντινή ιστορία αλλά και την όπερα, όπου έχει εκδώσει δοκίμια, συγγράμματα και κριτικές για την ευρωπαϊκή ρομαντική όπερα, ενώ μελετά και το λυρικό τραγούδι και τους ερμηνευτές του στην Ελλάδα!

Το έργο και την προσωπικότητα του καθηγητή Ν. Πέππα παρουσίασε ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πέτρος Κουτσούκος, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμώμενου, με θέμα: «Μοριακά Δίκτυα και Υδατοπήγματα στην Χημική και Βιοϊατρική Μηχανική». Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Πέππας εξέπληξε το πολυπληθές κοινό της αίθουσας, αποκαλύπτοντας τους δεσμούς που έχει με την Πάτρα, καθώς ο παππούς του, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Άμβουργερ, εργάστηκε στην Αχάια Κλάους, η μητέρα του γεννήθηκε στην πόλη μας, ενώ ο ίδιος, ως χημικός μηχανικός, είχε συνεργαστεί με την πατραϊκή βιομηχανία ΒΕΣΟ.






Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών