14:43 | 15/6/15
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα από 1η Ιουλίου, εφόσον η κυβέρνηση δεν υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών, σύμφωνα με τον Γκίντερ Έτινγκερ - Πραγματικό κίνδυνο εξόδου, βλέπει η Ισπανία
Σε δηλώσεις του πριν από κομματική συνεδρίαση των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο ο επίτροπος της Γερμανίας στην ΕΕ, Γκίντερ Έτινγκερ ανέφερε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «εάν η Αθήνα δεν υποχωρήσει στην απαίτηση των πιστωτών για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων και αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις» τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται από την 1η Ιουλίου σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»."Γι' αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι, περιλαμβανομένης της Κομισιόν, θα πρέπει, παράλληλα με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, να εκπονήσουν και ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση", πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος επίτροπος προειδοποιεί ότι, εάν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στην ενέργεια, στην αστυνόμευση και στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δηλώνει όμως ότι «οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώνουν τις ελληνικές συντάξεις». Σε κάθε περίπτωση «πρωταρχικός στόχος παραμένει η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», δηλώνει ο επίτροπος.
Απειλή παραίτησης και «όχι» σε νέα βοήθεια
Eνόψει πιθανής συμφωνίας με την Ελλάδα δεν λείπουν και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών. Ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ξεκάθαρα ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και μάλιστα ανέφερε ότι δεν θα περιοριστεί στην απλή άρνηση- εννοώντας προφανώς ότι δεν θα διστάσει να υποβάλει την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Παράλληλα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι «είναι αποκλειστικά στο χέρι της Ελλάδας» η παραμονή της στην ευρωζώνη και ότι η CDU δεν συναινεί στην παροχή περαιτέρω βοήθειας, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα διάσωσης.Τη δική του άποψη εξέφρασε ο γνωστός γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στη γερμανική τηλεόραση: «Η Ελλάδα παίζει μία παρτίδα πόκερ, στην οποία ανεβάζει συνεχώς το κόστος της διάσωσής της, πιέζοντας με την πάροδο του χρόνου τους πιστωτές». Και ενώ εξελίσσεται αυτή η παρτίδα, υποστηρίζει ο Ζιν, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας χρηματοδοτεί τη χώρα, κάτι που κανονικά δεν επιτρέπεται, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να αποτραπεί, γιατί προϋποθέτει σχετική πλειοψηφία 2/3 στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- μία πλειοψηφία που προφανώς δεν υπάρχει.
Ισπανίας: Πραγματικός κίνδυνος εξόδου για την Ελλάδα
"Υφίσταται πραγματικός κίνδυνος εξόδου" της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε σήμερα στη Μαδρίτη και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Μαργκάγιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του."Υφίσταται πραγματικός κίνδυνος εξόδου, κάτι που δεν θα ήταν καλό για την Ευρώπη και προφανώς θα ήταν ακόμη χειρότερο για τον ελληνικό λαό", δήλωσε ο υπουργός ο υπουργός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο που τον συνόδευε.
Σχετικές ετικέτες:Γκίντερ ΕτινγκερΚομισιόνΟικονομίαGrexit
Σχετικά άρθρα