Η Ρωσία θέλει να ενισχύσει τις εμπορικές της σχέσεις με την Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η Ρωσία θέλει να ενισχύσει τις εμπορικές της σχέσεις με την Ελλάδα

22:19 | 10/6/15
h-rwsia-thelei-na-enisxusei-tis-emporikes-ths-sxeseis-me-thn-ellada

Σε νέα βάση επιθυμούν να θέσουν τις εμπορικές σχέσεις τους στον κλάδο των φρούτων και λαχανικών με την Ελλάδα οι ρωσικές Αρχές

Σε νέα βάση, πιο στέρεη, είναι αποφασισμένοι να θέσουν την εμπορική τους συνεργασία με τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου των φρούτων και λαχανικών οι ρωσικές αρχές, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να καταρτίσουν ανάλογα με τις εξελίξεις ένα νέο μητρώο εγκεκριμένων εταιρειών, όπως τόνισε σε συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας "Rosselkhoznadzor", Αλέξι Αλεξένκο (Alexie Alekseenko).

Όπως επισήμανε, ήδη οι αρμόδιες ελληνικές αρχές είναι ενήμερες για τις προθέσεις της ρωσικής πλευράς και το μόνο που απομένει είναι να δώσουν το "πράσινο φως" στα ρωσικά κλιμάκια της υπηρεσίας προκειμένου να έρθουν στη χώρα μας και να διενεργήσουν σχετικούς ελέγχους.

Επαναλαμβάνοντας ότι η ρωσική αγορά έχει αλλάξει και δεν θυμίζει σε τίποτα την προ ρωσικού εμπάργκο εποχή, ο κ. Αλεξένκο γνωστοποίησε ότι "οι όποιες συμφωνίες υπήρχαν πριν από έναν χρόνο δεν ισχύουν πλέον και θα πρέπει να γίνει μια νέα αρχή. Πρόθεσή μας είναι στην αγορά μας να έχουν παρουσία μόνο τα φρούτα και λαχανικά που αποδεδειγμένα θα πληρούν τις απαιτήσεις μας".

"Είμαστε αποφασισμένοι να προσφέρουμε στους καταναλωτές της χώρας μας μόνο άριστα προϊόντα, υψηλής ποιότητας που έχουν αφιχθεί στη ρωσική αγορά νόμιμα και σε καμία περίπτωση με πλαστά πιστοποιητικά", είπε ο κ. Αλεξένκο ο οποίος σε πρόσφατες επισκέψεις του σε χώρες όπως η Σερβία, η Μολδαβία και η ΠΓΔΜ, κατέστησε σαφές ότι οι όποιες παρασπονδίες γίνονταν με τη ρωσική πλευρά να "εθελοτυφλεί, έχουν λάβει τέλος". Σημειώνεται πάντως, ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει βρεθεί φορτίο που έφυγε από τη χώρα μας με πλαστά πιστοποιητικά.

"Πλαστά ελληνικά πιστοποιητικά δεν έχουν βρεθεί ποτέ", επισήμανε με τη σειρά του και ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών "Incofrouit Hellas” Γιώργος Πολυχρονάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "πρέπει επιτέλους οι παραγωγοί να μάθουν να διαχειρίζονται τα προϊόντα τους όχι μόνο εμπορικά, αλλά και με επιχειρηματικό πνεύμα".

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι "πουθενά στην ΕΕ δεν έχει οριστεί ένας ενδιάμεσος ιδιωτικός φορέας στις διμερείς εμπορικές σχέσεις δύο χωρών" και πρόσθεσε: "δεν έχω κάτι προσωπικό με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πιστοποίησης Α CERT, απλώς δεν δεχόμαστε ότι η δική τους πιστοποίηση είναι η μόνη απόδειξη των ποιοτικών μας προϊόντων για να εισέλθουν στην ρωσική αγορά, την οποία και επιθυμούμε να κρατήσουμε, αφού για να την κατακτήσουμε παλέψαμε επί σειρά ετών".

Ο ρόλος του Α CERT

Σε ό,τι αφορά στον ρόλο του A CERT Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πιστοποίησης, ο κ Αλεξένκο σημείωσε: "ο ρόλος του A CERT είναι εποικοδομητικός. Η παροχή επιπρόσθετων πιστοποιήσεων από έναν ιδιωτικό και ανεξάρτητο με τις κρατικές υπηρεσίες, διευκολύνει τη δουλειά και των δύο πλευρών, παρέχοντας επιπλέον εγγυήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε το δεύτερο επίπεδο".

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία οι ρωσικές αρχές επιθυμούν να εμπλακεί ο A CERT. Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και η γενική διευθύντρια του οργανισμού, Κωνσταντία Ναλμπάντη, η οποία επισήμανε ότι "σε κάθε περίπτωση η δική μας πιστοποίηση είναι μια πρόσθετη διασφάλιση για τον Έλληνα παραγωγό, δεδομένου ότι είναι ένα εργαλείο που διασφαλίζει ότι τα φορτία είναι συμβατά με τις ρωσικές απαιτήσεις και θα φτάνουν στον προορισμό τους χωρίς προβλήματα. Στη διαδικασία αυτή είμαστε σύμμαχοι με τον Έλληνα παραγωγό φέρνοντάς τον κοντά με τη ρωσική αγορά και τις απαιτήσεις της".

Ακόμα και τον Ιούνιο μπορούν να ξεκινήσουν οι εξαγωγές στη ρωσική αγορά

Τονίζοντας ότι ακόμα και τον τρέχοντα μήνα θα μπορούσαν να εξάγουν τα φρούτα τους στη ρωσική αγορά οι Έλληνες παραγωγοί, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθεί η αιτούμενη πολιτική απόφαση, ο κ. Αλεξένκο ξεκαθάρισε, "αν και δεν έχουμε λάβει υπογεγραμμένο το πρωτόκολλο που αφήσαμε για υπογραφή στην ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την φυτοϋγειονομική συνεργασία μας, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ελέγχους και να δώσουμε το "πράσινο φως" σε επιχειρήσεις φρούτων και λαχανικών που επιθυμούν να στείλουν τα προϊόντα τους στη χώρα μας, όταν αρθεί το εμπάργκο".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Αλεξένκο σημείωσε ότι "παγκοσμίως αυτό που ζητούν οι αγορές είναι πάνω κάτω το ίδιο αναφορικά με την ποιότητα των προϊόντων που επιτρέπουν να εισέλθουν στις αγορές τους" και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι "ενδεχομένως να χρειαστούν από τις επιχειρήσεις κάποιες μικρές προσαρμογές σε σχέση με τις απαιτήσεις μας".

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι "με δεδομένο ότι θα υπάρξει η πολιτική απόφαση, οι ελληνικές επιχειρήσεις φρούτων και λαχανικών που θα περάσουν τις εξετάσεις, θα πληρούν τις απαιτήσεις μας και με το που δοθεί το σήμα των πολιτικών, οι εμπορικές συνεργασίες θα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα".

Με σκληρή δουλειά, καθορισμό των στόχων που πρέπει να επιτευχθούν, κατάρτιση συγκεκριμένων σχεδίων και συντονισμό των προσπαθειών που καταβάλλονται, οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας θα σταθεροποιηθούν και θα περάσουν σε υψηλότερο τεχνικό επίπεδο, επανέλαβε ο κ. Αλεξένκο, σύμφωνα με τον οποίο, το "τρένο" των εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά δεν θα βγει από τις ράγες, και στόχος, αλλά και πρόθεση των ρωσικών αρχών, είναι να συνεισφέρουν τα μέγιστα για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών