23:17 | 28/6/15
Με τις τράπεζες κλειστές και την πίεση προς τη χώρα να μεγαλώνει ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής
Με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αλλάζει τις προϋποθέσεις και τις χρονικές προθεσμίες, ώστε το δημοψήφισμα να οργανωθεί με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση προχωρά στην διενέργεια του δημοψηφίσματος με την αντιπολίτευση να την κατηγορεί πως προωθεί μια κατάσταση δεδομένης χρεοκοπίας στη χώρα.Με του διαύλους με το εξωτερικό να είναι πλέον κλειστοί και κοινοτικές πηγές να τονίζουν πως η συζήτηση μπορεί να ανοίξει από την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος και μετά από ένα καινούργιο πρόγραμμα, το Μέγαρο Μαξίμου βάζει στο τραπέζι όλα τα δεδομένα στη νέα μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Στο υπουργικό συμβούλιο αυτή την ώρα αναζητείται η φόρμουλα με την οποία θα γίνει η επιβολή περιορισμών στις τράπεζες.
Πιθανό σενάριο είναι η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ ως λύση προκρίνεται και το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο με διαδικασίες εξπρές θα πάρει ΦΕΚ για να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Είχε προηγηθεί το μεσημέρι σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Κάνοντας μια τελευταία προσπάθεια να ανατρέψει την κατάσταση ο πρωθυπουργός απέστειλε νέο αίτημα παράτασης προς την ηγεσία της ΕΕ, αλλά και προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως αν και απομένουν λίγες ημέρες μέχρι το δημοψήφισμα η ψυχολογία του κόσμου με τις τράπεζες κλειστές θα λειτουργήσει αρνητικά κατά του «όχι» που στηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο διάγγελμα του ο Αλέξης Τσίπρας χρέωσε την ευθύνη για την επιβολή των capital controls στην απόφαση του Eurogroup το οποίο όπως είπε «οδήγησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις».
Η κυβέρνηση την ίδια ώρα έχει επιδοθεί τις τελευταίες ώρες σε ένα «μπαράζ» απαντήσεων προς το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο φέρεται να μην θέλησε καν να συζητήσει η Ελληνική πλευρά.
Όπως υποστηρίζεται το κείμενο αφ’ενός δεν έφτασε ποτέ στα χέρια των Ελλήνων διαπραγματευτών, ενώ με δεύτερη διαρροή το Μέγαρο Μαξίμου έρχεται και υποστηρίζει πως και τα νέα μέτρα που προτείνονταν δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά.
Σχετικές ετικέτες:δημοψήφισμαδραχμήευρώκυβέρνησηΜέγαρο ΜαξίμουΟικονομίαΠράξη Νομοθετικού ΠεριεχομένουΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα