12:55 | 30/6/15
Για καταστροφή κάνουν λόγο μικροξενοδόχοι και εστιάτορες
Ατελείωτες ουρές μπροστά στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜs) για να πάρουν τα 60 ευρώ που δικαιούνται κάνουν και σήμερα χιλιάδες Βολιώτες. Μέρα και νύχτα οι ουρές δεν μικραίνουν αφού όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών πολιορκούνται από ανθρώπους κάθε ηλικίας που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα λιγοστά χρήματα. Ακόμα και σε ΑΤΜs μέσα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός.Την ίδια ώρα τα ράφια σε όλα τα σούπερ μάρκετ του Βόλου έχουν σχεδόν αδειάσει από προϊόντα φαγώσιμα, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν γίνεται κανονικά ο ανεφοδιασμός τους. Μεγάλες ουρές σχηματίζονται και σε όσα πρατήρια υγρών καυσίμων δεν έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα τους.
Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο Πήλιο, έναν κατ' εξοχήν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όπου όμως έχουν σημειωθεί και αρκετές ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχειακά καταλύματα από Έλληνες τουρίστες που είχαν επιλέξει την περιοχή για τις διακοπές τους.
Στις Σποράδες και κυρίως στη Σκιάθο, όπου είναι και η κύρια πύλη εισόδου τουριστών, οι επαγγελματίες είναι ανάστατοι και μιλούν για καταστροφή. Οι ξενοδόχοι είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, από το μπλοκάρισμα λογαριασμών στις τράπεζες, αφού δεν μπορούν να συνδιαλλαγούν με τουριστικούς πράκτορες, να πληρωθούν προμηθευτές και να γίνει κανονικά ανεφοδιασμός του νησιού. Φοβούνται ότι ο αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγάλος στο εξωτερικό και όπως υποστηρίζουν είναι πλέον θέμα ωρών να αρχίσουν οι ακυρώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο αεροδρόμιο της Σκιάθου μόλις φθάνουν τα αεροπλάνα οι τουρίστες ενημερώνονται για την κατάσταση που επικρατεί και να κάνουν οικονομία στα χρήματα που ξοδεύουν. Προτρέπονται να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες όπου μπορούν και όχι να πληρώνουν με μετρητά.
Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι μικροξενοδόχοι και οι εστιάτορες, που απευθύνονταν κυρίως στους Έλληνες τουρίστες. Στην ίδια δυσχερή θέση βρίσκονται και οι καταστηματάρχες της Σκιάθου, αφού, όπως λένε, χάθηκε οριστικά για φέτος ο Έλληνας τουρίστας.
Η κατάσταση είναι χειρότερη στη Σκόπελο και την Αλόνησο, όπου ο τουρισμός σε ποσοστό 50% ήταν εγχώριος και ήδη γίνονται ακυρώσεις, σύμφωνα με την πρόεδρο των ξενοδόχων Μαίρη Διαμάντη.
Ελλείψεις παρουσιάζονται και στα πρατήρια υγρών καυσίμων των νησιών, αφού ο ανεφοδιασμός τους αναμένεται να γίνει από αύριο, εάν δεν προκύψουν νέες έκτακτες καταστάσεις.
Σχετικά άρθρα