Ν. Κοτζιάς: “Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη” | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ν. Κοτζιάς: “Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη”

11:53 | 2/6/15
n-kotzias-xwris-thn-ellada-den-mporei-na-yparksei-eyrwph

Τον σημαντικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στην Ευρώπη, τόνισε ο υπΕΞ Ν. Κοτζιάς, ο οποίος συμμετείχε σε φεστιβάλ Φιλοσοφίας ,σε γερμανούς δημοσιογράφους, κατακρίνοντας παράλληλα τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα

Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, συμμετέχοντας στο τρίτο φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR), έκανε λόγο για αφόρητες πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τη λανθασμένη συνταγή λιτότητας, αλλά και τα στερεότυπα της γερμανικής πολιτικής που οδηγούν σε προκαταλήψεις μεταξύ δύο λαών με πολύ στενές παραδοσιακά σχέσεις.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ελληνικής έκδοσης της Ντόιτσε Βέλε (dw.de), στο στρογγυλό τραπέζι του κατάμεστου κεντρικού στούντιο του WDR και με «ανακριτή» τον οικονομικό συντάκτη Χάραλντ Σούμαν, γνωστό από το ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Η Τρόικα – Ισχύς χωρίς Έλεγχο» ο Νίκος Κοτζιάς χρησιμοποίησε οπλοστάσιο από την οικονομία, την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη μυθολογία, τη λογοτεχνία και τη ψυχολογία για να αποδείξει πόσο λανθασμένη είναι η συνταγή λιτότητας και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

«Πώς είναι δυνατό να διαπραγματευόμαστε όταν κάθε μέρα υφιστάμεθα πιέσεις, του τύπου, χάνεστε, αύριο θα πεθάνετε, είστε νεκροί, δεν υπάρχετε, δεν μας ενδιαφέρετε, στην Ευρώπη όλα κυλούν όμορφα χωρίς εσάς. Πρόκειται για πιέσεις που έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμπυκνώνονται στη φράση, εάν δεν υπογράψετε θα πεθάνετε. Πώς είναι δυνατό να ορθοποδήσει μια οικονομία, όταν ο κόσμος το ακούει κάθε μέρα; Η οικονομία ξέρετε είναι ψυχολογία. Η αντίδραση είναι να σηκώνει ο κόσμος λεφτά από τις τράπεζες και να τα στέλνει στο εξωτερικό, και αν δεν μπορεί, να τα κρύβει κάτω από το κρεβάτι και να περιμένει την καταστροφή» είπε ο υπουργός.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο αν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να μην υπογράψει τη συμφωνία, να επιλέξει τη χρεοκοπία και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία για να ρωτήσει: «Πώς είναι δυνατό να υπάρχει ΕΕ χωρίς την Ελλάδα, χωρίς αυτή την όμορφη γυναίκα του Δία; Αυτή είναι η ιστορία, πρόκειται για θέμα ταυτότητας». Πέρα όμως από τη μυθολογική διάσταση, όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλε, ο Νίκος Κοτζιάς κατήγγειλε την ΕΕ ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αγνοεί δύο βασικά στοιχεία, το γράμμα του νόμου, προσπαθώντας να κυβερνήσει με παράλληλους μηχανισμούς και παραβιάζοντας την Κοινωνική Χάρτα της Ευρώπης καθώς και την κουλτούρα του συμβιβασμού και της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι στις συζητήσεις στα συμβούλια υπουργών ξεχνιούνται δύο βασικές αρχές:

«Δίνουμε την εντύπωση στις κοινωνίες ότι είμαστε σε θέση να λύσουμε τα προβλήματα; Πώς μας βλέπει ο έξω κόσμος; Από όσα σκοπεύουμε να κάνουμε, θα πουν οι ασιατικές χώρες ότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μοντέλο από το οποίο θα διδαχθούν ή θα πουν αυτοί, οι Ευρωπαίοι, δεν είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματά τους; Όταν λησμονεί κανείς τη μεγάλη εικόνα, όταν ξεχνά ότι λαμβάνει αποφάσεις με ιστορική προοπτική που θα επηρεάσουν τις κοινωνίες, όταν λησμονεί ότι άλλες κοινωνίες με άλλες αρχές μας παρακολουθούν και αναρωτιούνται, μα τι κάνουν με τη κρίση στην Ελλάδα; Είναι σε θέση να λύσουν ένα πρόβλημα, όπως κατάφεραν οι ασιατικές χώρες το 1996, 1997 ή όχι; Στο κόσμο κανείς δεν θα σκεφτεί τι είπε ο Κοτζιάς, αν είχε δίκαιο ή άδικο. Θα πουν, αυτοί δεν τα καταφέρνουν, δεν υπάρχει το μοντέλο Ευρώπη. Και αυτή η μορφή σκέψης που έχει και ο Χάμπερμας θα πρέπει να την ξαναχρησιμοποιήσουμε και να ξαναμάθουμε να σκεφτόμαστε, να συλλογιζόμαστε, να κρατάμε την ψυχραιμία μας»…

Το άρθρο της Ντόιτσε Βέλε καταλήγει με το ακόλουθο συμπέρασμα: Η αντιμετώπιση της ευρωκρίσης είναι υπόθεση που δεν αφορά μόνο μια χώρα και ξεπερνά τα στενά όρια της οικονομικής σκέψης.

Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών