Στο στόχαστρο αποσπασθέντες εκπαιδευτικοί σε θέσεις επιστημονικού προσωπικού του ΙΕΠ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στο στόχαστρο αποσπασθέντες εκπαιδευτικοί σε θέσεις επιστημονικού προσωπικού του ΙΕΠ

18:36 | 9/6/15
sto-stoxastro-apospasthentes-ekpaideutikoi-se-theseis-epistimonikou-prosopikou-tou-iep

Eπισπεύδεται η λήξη της απόσπασής τους

Στο στόχαστρο του Υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι έχουν μπει οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σε θέσεις επιστημονικού προσωπικού, καθώς αν και έχουν αποσπαστεί για τέσσερα χρόνια με βάση το νόμο 4186 του 2013 παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο κόβει τις αποσπάσεις πριν συμπληρωθεί το εν λόγω χρονικό όριο.

Στο συμπέρασμα αυτό μας οδηγεί το γεγονός ότι στο πολυνομοσχέδιο «κουρελού» υπάρχει ρύθμιση που ορίζει ότι «οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Υπηρεσίες και φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, διαρκούν ένα σχολικό έτος και μπορούν να ανανεώνονται κατ’ έτος, μετά από σχετική εισήγηση περί της υφιστάμενης υπηρεσιακής ανάγκης».

Βέβαια προβλέπονται και πολλές εξαιρέσεις από την πιο πάνω ρύθμιση στις οποίες όμως, δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε θέσεις επιστημονικού προσωπικού με τετραετή θητεία στο ΙΕΠ, καθώς δε γίνεται καμιά αναφορά στις ρυθμίσεις του ν.4186 και τις τροποποιήσεις που επέφερε στο νόμο 3966/2011 που παρατίθενται ακολούθως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον προηγούμενο Απρίλιο εκδόθηκε προκήρυξη για την πλήρωση 45 θέσεων επιστημονικού προσωπικού (Σύμβουλοι Α, Β, Γ και εισηγητές) στο ΙΕΠ με 4ετή θητεία «…καλεί τους εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαίδευσης και τους διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλων υπουργείων που επιθυμούν να αποσπαστούν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προκειμένου, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Ε.Π., να επιλεγούν για κενές θέσεις του επιστημονικού προσωπικού του Ι.Ε.Π. και να προσφέρουν υπηρεσία για τα τέσσερα επόμενα σχολικά έτη, να υποβάλουν αίτηση από 10-04-2014 μέχρι 28-04-2014. Οι υποψήφιοι μπορεί να είναι και μέλη του προσωπικού του Ι.Ε.Π»

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί βρίσκονται στον αέρα καθώς αν και κατέθεσαν αιτήσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και γνώριζαν ότι θα παραμείνουν στο ΙΕΠ για τα επόμενα 4 χρόνια, ασκώντας καθήκοντα επιστημονικού προσωπικού, ξαφνικά βρίσκονται προ εκπλήξεως.

Ποιο καθεστώς διέπει τις αποσπάσεις στο ΙΕΠ

1. Στο άρθρο 11 του ν. 3966/2011 (Α΄ 118) επέρχονται οι κάτωθι μεταβολές:

γ) Η παράγραφος 9 αντικαθίσταται ως εξής: «9. Η πλήρωση των κενών θέσεων των Συμβούλων Α΄, Συμβούλων Β΄, Συμβούλων Γ΄ και Εισηγητών γίνεται είτε με πρόσληψη ύστερα από προκήρυξη στην οποία καθορίζεται το γνωστικό αντικείμενο της θέσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί Α.Σ.Ε.Π. και με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 19 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) είτε με τοποθέτηση για τετραετή θητεία, ύστερα από πρόσκληση ενδιαφέροντος, επιλογή και απόσπαση εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τη διαδικασία έγκρισης της επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει. Υποψήφιοι μπορεί να είναι και μέλη του προσωπικού του Ι.Ε.Π.. Κατά την προκήρυξη των θέσεων και την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος λαμβάνεται μέριμνα, ώστε στη σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού του Ι.Ε.Π. να αποφεύγεται η μονομέρεια σε γνωστικά αντικείμενα και σε εκπαιδευτικές βαθμίδες. Επίσης, λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να εξασφαλίζεται επάρκεια του προσωπικού σε θέματα που αφορούν την επιμόρφωση, την αξιολόγηση, την έρευνα, τη διοίκηση της εκπαίδευσης, την ειδική αγωγή και εκπαίδευση και την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών. Στην περίπτωση που η πλήρωση των κενών θέσεων Συμβούλων Α΄, Συμβούλων Β΄, Συμβούλων Γ΄ και Εισηγητών γίνεται ύστερα από πρόσκληση ενδιαφέροντος, επιλογή και απόσπαση εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλων υπουργείων, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ως ελάχιστα τυπικά προσόντα τα ειδικά προσόντα, που προβλέπονται στις παραγράφους 3, 4, 5 και 6, αντίστοιχα.»

2. Στο άρθρο 12 του ν. 3966/2011 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής: «4. Οι ανάγκες που προκύπτουν από την ύπαρξη κενών θέσεων διοικητικού προσωπικού του Ι.Ε.Π., μπορούν να καλύπτονται είτε από διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλων υπουργείων είτε από εκπαιδευτικούς της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αντίστοιχων προσόντων, που αποσπώνται ύστερα από αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται ύστερα από σχετική πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων του Ι.Ε.Π.. Η απόσπαση είναι τετραετής και πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του συναρμόδιου Υπουργού εφόσον πρόκειται για υπαλλήλους άλλων υπουργείων, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Ε.Π.. Με όμοια απόφαση, με την ίδια διαδικασία και για τον ίδιο χρόνο επιτρέπεται να αποσπώνται και μέχρι πέντε (5) εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης, ανά έργο, για τις ανάγκες υλοποίησης των έργων που είναι ενταγμένα στο Ε.Σ.Π.Α. και υλοποιούνται από το Ι.Ε.Π.. Με τον Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας που προβλέπεται στο άρθρο 19 ρυθμίζονται τα θέματα τοποθέτησης σε κενές θέσεις ή ανάθεσης καθηκόντων στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, παρακολούθησης της τήρησης του ωραρίου τους, χορήγησης αδειών μικρής χρονικής διάρκειας, καθώς και κάθε άλλο θέμα που αφορά την εργασία τους στο Ι.Ε.Π.»

Ποιοι εξαιρούνται από τη λήξη των αποσπάσεων στις 31.8.2015


Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε ορισμένες περιπτώσεις που εξαιρούνται της ρύθμισης.

Έχουμε και λέμε άρθρο 18 του ν. 3614/2007 που αναφέρεται στη στελέχωση των ειδικών υπηρεσιών του ΕΣΠΑ 

άρθρο 69 παρ. 6 του ν. 4146/2013 (Α΄ 90):


Για την υποβοήθηση του έργου της Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριακών Κανονισμών (Δ.Ο.Κ.Κ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιτρέπεται η απόσπαση σε αυτήν προσωπικού από το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που την πλειοψηφία των μετοχών κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο ή η διοίκησή τους διορίζεται από αυτό. Η απόσπαση πραγματοποιείται χωρίς γνώμη Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή άλλου οργάνου κατά παρέκκλιση όλων των κειμένων διατάξεων, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Ο χρόνος διάρκειας της απόσπασης λογίζεται, για κάθε συνέπεια, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας του αποσπώμενου στη θέση που οργανικά κατέχει. Η χρονική διάρκεια της απόσπασης δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία (3) έτη, με δυνατότητα παράτασης για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η μισθοδοσία των αποσπώμενων υπαλλήλων γίνεται κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Άρθρο 16 παρ. 6 του ν. 4030/2011 (Α΄ 249):

6. Η ΕΥΕΔΕΝ από της σύστασής της ως ΕΥΕΠΕΝ, στελεχώνεται με: α) μονίμους δημοσίους υπαλλήλους, μετά από διορισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) ή με μετάταξη από το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. ή με μετακίνηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 (Α΄ 26), β) με υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μετά από μετάταξη από το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. ή μετακίνηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 410/1988 (Α΄ 191), γ) με μονίμους δημοσίους υπαλλήλους ή υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά από απόσπαση, με απόφαση του οικείου Υπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς γνώμη Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή άλλου οργάνου κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε τρία έτη και μπορεί να παρατείνεται ή ανανεώνεται για υπηρεσιακές ανάγκες.

Άρθρο 4 του ν. 4148/2013:

1. Η στελέχωση του «Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας» γίνεται με αποσπάσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών και κάθε άλλο Υπουργείο και Υπηρεσία του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ύστερα από εισήγηση του επικεφαλής του «Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας». Οι αποσπάσεις πραγματοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, κατά παρέκκλιση και χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των οικείων Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Η μισθοδοσία των αποσπασμένων στο «Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας» υπαλλήλων βαρύνει τις υπηρεσίες και τους φορείς από τους οποίους αποσπώνται.

2. Ειδικά για τις ανάγκες της Ελληνικής Προεδρίας και κατ’ απώτατο όριο μέχρι τις 31.7.2014, είναι δυνατή η κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων παράταση της απόσπασης των υπηρετούντων στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Για υπαλλήλους που κατά το παρελθόν αποσπάσθηκαν και υπηρέτησαν στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες και συμπλήρωσαν τον προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις χρόνο απόσπασης, είναι δυνατή, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, η εκ νέου απόσπασή τους και κατ’ απώτατο όριο μέχρι τις 31.10.2014.

Άρθρο 7 του ν. 3320/2005

Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται και δεκάδες άλλες περιπτώσεις αλλά όχι οι εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι σε θέσεις επιστημονικού προσωπικού στο ΙΕΠ.

Τι αναφέρει η ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου

Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Υπηρεσίες και φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, διαρκούν ένα σχολικό έτος και μπορούν να ανανεώνονται κατ’ έτος, μετά από σχετική εισήγηση περί της υφιστάμενης υπηρεσιακής ανάγκης, εξαιρουμένων των αποσπάσεων που γίνονται κατά παρέκκλιση σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 30 παρ. 3γ του ν. 3105/2003 (Α΄ 29), του άρθρου 15 παρ. 1 του π.δ. 273/1999 (Α΄ 229), του άρθρου 15 παρ. 1 του ν. 3335/2005 (Α΄ 95), του άρθρου 9 παρ. 3 του ν. 4013/2011 (Α΄ 204) και του άρθρου 1 παρ.6 του ν. 1256/1982 (Α’ 65) και του άρθρου 61 του ν. 4146/2013 (Α΄ 90), του άρθρου 6 παρ. 5 του ν. 3260/2004 (Α΄ 151), του άρθρου 10 παρ. 4 του ν. 3889/2010 (Α΄ 182), του άρθρου 2 του ν. 3907/2011 (Α΄ 7) και του άρθρου 43 παρ. 2 του ν. 4029/2011 (Α΄ 245) και του άρθρου 4 παρ. 1 του ν. 4084/2012 (Α΄ 190), του άρθρου 9 παρ. 3 του ν. 3907/2011 (Α΄ 7), του άρθρου 10 παρ. 1 του ν. 867/1979 (Α΄24) και του άρθρου 2 παρ. 2 του ν. 1190/1981 (Α΄ 203), του άρθρου 7 παρ. 6 του ν. 3854/2010 (Α΄ 94), καθώς και κατ’ εξαίρεση των κατά παρέκκλιση κείμενων διατάξεων του άρθρου 30 και 32 του ν. 1558/1985 (Α΄ 137) και του άρθρου 18 παρ. 16 του ν. 2503/1997 (Α΄ 107) και του άρθρου 55 παρ. 13 και 17 του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98), του άρθρου 10 παρ. 2 του ν. 2801/2000 (Α΄ 46) και του άρθρου 19 παρ. 2 του ν. 2671/1998 (Α΄ 289), του άρθρου 18 του ν. 3614/2007 (Α΄ 267), του άρθρου 7 του ν. 3320/2005 (Α΄ 48),).

Η απόσπαση αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Όταν προκύπτει έκτακτη ανάγκη κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, είναι δυνατό να χορηγηθεί απόσπαση και μετά την 1η Σεπτεμβρίου του έτους.

Με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, ο ανωτέρω χρονικός περιορισμός των αποσπάσεων και η δυνατότητα ανανέωσης αυτών ισχύει

α) και για τους διοικητικούς υπαλλήλους που ανήκουν στο Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., καθώς και

β) για αποσπάσεις εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες και φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, οι υφιστάμενες αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. λήγουν την 31.8.2015 είτε αυτές έχουν γίνει στην Κεντρική Υπηρεσία, στις Περιφερειακές Υπηρεσίες, σε εποπτευόμενους φορείς/οργανισμούς και αυτοτελείς υπηρεσίες του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., είτε σε άλλες υπηρεσίες και φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών