Tα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης καθώς πλησιάζει η Δευτέρα και η ώρα των αποφάσεων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Tα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης καθώς πλησιάζει η Δευτέρα και η ώρα των αποφάσεων

20:43 | 21/6/15
ta-anoixta-metwpa-ths-diapragmateyshs-kathws-plhsiazei-h-deytera-kai-h-wra-twn-apofasewn

Μάχη για ΦΠΑ και συντάξεις. Είμαι αισιόδοξος, πάμε για συμφωνία, δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ο Γ. Βαρουφάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου

Την ύστατη μάχη για να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης δίνει η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την επίτευξη - και τελικώς την επισφράγιση - συμφωνίας στο Εurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Μια μέρα πριν τη μεγάλη μάχη και την ώρα των αποφάσεων, αναζητάται αρχικώς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου τη Δευτέρα να μπει και η πολιτική σφραγίδα στη λύση για την Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος των κρίσιμων συσκέψεων που πραγματοποιούνται την Κυριακή στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο εκπροσώπων των θεσμών.

Πρωτίστως πρέπει να αξιολογηθεί εάν είναι εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος τη Δευτέρα και για πολιτική συμφωνία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το χάσμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών για τον ΦΠΑ παραμένει.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει για τη θέσπιση τριών συντελεστών (6,5%, 13% και 23%), ενώ οι θεσμοί πιέζουν για δύο συντελεστές.

Η μεγάλη μάχη της Αθήνας έχει  στόχο να παραμείνουν στο μεσαίο συντελεστή 13% εστίαση και λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται θετική για την άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς ωστόσο να θιγούν ώριμα δικαιώματα.
Η Ελλάδα διατηρεί τις κόκκινες γραμμές της, αποφασισμένη να μην δεχθεί καμία περικοπή στο ΕΚΑΣ.

Βαρουφάκης: Είμαι αισιόδοξος, πάμε για συμφωνία

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασε το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου.

"Είμαι αισιόδοξος, πάντα είμαι αισιόδοξος. Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος, πάμε σε συμφωνία", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, με το βλέμμα στην αυριανή μέρα.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών