22:34 | 18/6/15
Το κείμενο του οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, το οποίο επικαλέστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup της Πέμπτης
"Επισημάναμε την πρόταση του Ε. Μπλανσάρ. Η λύση θα δοθεί από όλες τις μεριές. Δυστυχώς η προεδρία του Eurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις ευθύνες της ελληνικής μόνο μεριάς. Ξεκαθαρίσαμε πως η πολιτική ευθύνη είναι ευθύνη όλων των ηγετών για να βρουν λύση όπως απαιτούν οι εκλογείς μας.Το άρθρο του Μπλανσάρ μιλάει για τις προσαρμογές και από τις δύο μεριές. Το ερώτημα για εμας, είναι τι είδους προσαρμογές όπως περικοπές και αύξηση συντελεστών φορολόγησης. Από αυτή την άποψη η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πέσει, οι θέσεις στο δημόσιο έχουν μειωθεί και η κατανάλωση το ίδιο".
Τα παραπάνω δήλωσε ο Έλληνας υπ. Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μετά το πέρας του Eurogroup της Πέμπτης.
Ποιο ήταν όμως αναλυτικά το περιεχόμενο του κειμένου του οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;
Ο Μπλανσάρ θεωρεί ότι είναι δυνατόν να βγει η Ελλάδα από την κρίση, όμως οι πιστωτές της θα πρέπει να είναι έτοιμοι να της χορηγήσουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια, κάτι στο οποίο βασίζεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Υπό τον τίτλο "Μία αξιόπιστη συμφωνία απαιτεί δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές", ο Ολιβιέ Μπλανσάρ έγραφε σε άρθρο του στο blog iMFdirect ότι οποιαδήποτε μείωση, τώρα ή αργότερα, του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα θα απαιτήσει, πιθανότατα, κούρεμα του χρέους.
"Πιστεύουμε ότι σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω μίας μακράς επιμήκυνσης της αποπληρωμής με χαμηλά επιτόκια", διευκρινίζει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Ο πυρήνας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, γράφει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, μπορεί να συνοψισθεί στην απλή ερώτηση: Πόση προσαρμογή πρέπει να γίνει από την Ελλάδα και πόση πρέπει να γίνει από τους επίσημους πιστωτές της;
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ θεωρεί ότι οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις κατέστησαν ανέφικτους τους στόχους του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί το 2012 ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι οποίοι θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν μαζί με το συμπεφωνημένο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που όφειλε να εφαρμόσει η Αθήνα με στόχο την αύξηση της μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης και τη διευκόλυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η προσφορά που έγινε στην ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα εκινείτο στις γραμμές της μείωσης των στόχων αυτών, γράφει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Όμως για να είναι μία συμφωνία αποτελεσματική και αξιόπιστη, απαιτείται η εκπλήρωση δύο όρων:
Από την πλευρά της Αθήνας, προσφορά πραγματικά αξιόπιστων μέτρων ως προς τους μειωμένους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, και αντίστοιχα, από την πλευρά των πιστωτών, συμφωνία για επιπλέον χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους ώστε αυτό να διατηρηθεί σε επίπεδα βιωσιμότητας.
Σε άλλο σημείο του άρθρου του αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Γιατί επιμένουμε στις συντάξεις; Οι συντάξεις και οι μισθοί αντιστοιχούν περίπου στο 75% των πρωτογενών δαπανών - το υπόλοιπο 25% έχει περικοπεί μέχρι το κόκαλο. Οι δαπάνες των συντάξεων αντιστοιχούν στο 16% του ΑΕΠ και οι μεταφορές από τον προϋπολογισμό στο συνταξιοδοτικό σύστημα αγγίζει στο 10% του ΑΕΠ. Πιστεύουμε ότι μια μείωση των δαπανών των συντάξεων στο 1% του ΑΕΠ είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει ενώ θα προστατευθούν οι φτωχότεροι συνταξιούχοι. Είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικούς τρόπους για τον σχεδιασμό και του ΦΠΑ και των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά αυτές οι εναλλακτικές πρέπει να είναι αντιστοιχούν και να παρέχουν την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή".Σαν λύση προκρίνει:
"Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση και σε ελάφρυνση του χρέους αρκετή για να είναι βιώσιμο το χρέος. Πιστεύουμε ότι με την υπάρχουσα πρόταση η ανακούφιση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας μακράς αναπροσαρμογής των πληρωμών του σε χαμηλά επιτόκια. Ωστόσο, με οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, τώρα ή αργότερα, πιθανότατα θα χρειαστεί κούρεμα".Ο κ. Μπλανσάρ σημειώνει πως με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει η παρούσα πρόταση των δανειστών, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί απλώς με την επέκταση της διάρκειας του χρέους και με "χαμηλά επιτόκια". Επισημαίνει όμως πως αν οι εταίροι αποδεχτούν – τώρα ή αργότερα – χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, τότε "κατά πάσα πιθανότητα" θα είναι απαραίτητο ένα "κούρεμα".
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επανέλαβε την άποψη ότι οι προτάσεις των θεσμών είναι λογικές και αρκετά χαλαρές για τα δικά τους δεδομένα
"Οι Θεσμοί συνέταξαν λογικές προτάσεις που χαλάρωναν αυτό που θεωρούσαν σφιχτό στο παρελθόν. Συλλογικά και από κοινού πρέπει να δουλέψουμε για να φτάσουμε στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Περιμένουμε γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε διαρκώς με γενικές προτάσεις που έρχονται από την ελληνική πλευρά, είναι αόριστες προτάσεις" επεσήμανε από τη δική της μεριά η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε:"Το ΔΝΤ διαχειρίζεται τα οικονομικά πολλαπλών κρατών και έχει δείξει ευελιξία, κάτι που έγινε και για την Ελλάδα. Και συνεχίζουμε έτσι και το πρόγραμμα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της βιωσιμότητας του χρέους, στη δυνατότητα υλοποίησης, στη χρηματοδότηση και στην ευελιξία από τους Θεσμούς"
"Ελπίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι καλές και θα έρθουν απτές και ρεαλιστικές θέσεις από την Ελλάδα που θα παρουσιαστούν με τρόπο αποδεκτό προς την Κοινότητα" κατέληξε.
Σχετικές ετικέτες:Γιάνης ΒαρουφάκηςδανειστέςδιαπραγματεύσειςκυβέρνησηΟικονομίαΟλιβιέ ΜπλανσάρΣΥΡΙΖΑEurogroup
Σχετικά άρθρα