Αλέξης Τσίπρας: Έχουμε χρέος εθνικό, να κρατήσουμε ζωντανό το λαό μας (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αλέξης Τσίπρας: Έχουμε χρέος εθνικό, να κρατήσουμε ζωντανό το λαό μας (video)

09:59 | 11/7/15
alekshs-tsipras-exoyme-xreos-ethniko-na-krathsoyme-zwntano-to-lao-mas

Ο πρωθυπουργός ζήτησε θετική ψήφο στο αίτημα για εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών ενόψει Eurogroup. Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και τόνισε ότι "δώσαμε άνισες μάχες", αλλά πλέον έχουμε φτάσε σε "διακεκαυμένη ζώνη"

Ψήφο συνείδησης και υψηλής εθνικής ευθύνης, είναι τα χαρακτηριστικά που απέδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην απόφαση που λαμβάνει απόψε η Βουλή να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Οικονομικών να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας με βάση την ελληνική πρόταση. 

«Καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος, απευθυνόμενος σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είπε ότι «τώρα έχουμε χρέος εθνικό να κρατήσουμε το λαό μας ζωντανό». Ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε πως οι προαπαιτούμενες δράσεις της ελληνικής πρότασης απέχουν πολύ από τις προγραμματικές διακηρύξεις της κυβέρνησης, ωστόσο η επιλογή που έχει σήμερα η κυβέρνηση σε σχέση με την επιλογή του τελεσιγράφου που επιχείρησαν να μας επιβάλλουν στις 25 Ιουνίου είναι καλύτερη. Υπογράμμισε δε ότι μετά από 6 μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης, «φτάσαμε πλέον στη διακεκαυμένη ζώνη και από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο», που πρέπει να αποφύγουμε.

Επιλογή υψηλής εθνικής ευθύνης

«Η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών που ζητούμε αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί απλά μια ψήφο σε ένα νομοσχέδιο, είναι μια ψήφος συνείδησης με βαρύνουσα πολιτική σημασία, διότι αφορά την επόμενη μέρα. Και προφανώς είναι μια επιλογή συνείδησης αλλά και υψηλής εθνικής ευθύνης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Τώρα έχουμε χρέος εθνικό να κρατήσουμε ζωντανό το λαό μας, να συνεχίσει να παλεύει με περηφάνεια για το δίκιο του, και να συνεχίσει να αγωνίζεται με πείσμα για προκοπή και ευημερία. Με βάση αυτό το εθνικό χρέος καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης και θα τα καταφέρουμε, είμαι βέβαιος ότι το πείσμα, το πάθος αυτού του λαού για ζωή, για αξιοπρέπεια θα είναι οδηγός μας και τις επόμενες ημέρες, τα επόμενα χρόνια. Θα τα καταφέρουμε. Θα καταφέρουμε όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά να ζήσουμε ως ισότιμος εταίρος με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια διεκδικώντας το δίκιο μας στην Ευρώπη και ανοίγοντας δρόμους για τους υπόλοιπους λαούς στην Ευρώπη».

Από το τελεσίγραφο στην ελληνική πρόταση

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική πρόταση που θα τεθεί στην κρίση του Eurogroup αύριο περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν πάρα πολύ από τις προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, από αυτό που η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι το κατάλληλο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε όμως ότι η σύγκριση πρέπει να γίνει ανάμεσα στις εναλλακτικές επιλογές που έχει η κυβέρνηση μπροστά της και σε αυτό που είχαμε 15 ημέρες πριν. Όταν δηλαδή η κυβέρνηση «πήρε ένα τελεσίγραφο από το eurogroup» το οποίο προέβλεπε μόνο σκληρά μέτρα χωρίς καμία ανάσα και προοπτική, και το αρνήθηκε και το έθεσε στην κρίση του ελληνικού λαού. Είπε μάλιστα στο σημείο αυτό ότι η κυβέρνηση με την επιλογή του δημοψηφίσματος δεν είχε την πρόθεση να οδηγήσει στην περιπέτεια των κλειστών τραπεζών. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία του δημοψηφίσματος, ζήτησε την παράταση του προγράμματος, η οποία δεν έγινε, «παρά όμως τις κλειστές τράπεζες ο ελληνικός λαός πήρε δύσκολη και γενναία απόφαση, και απέρριψε αυτό το τελεσίγραφο. Δεν έδωσε εντολή ρήξης αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία».

Η ελληνική πρόταση

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του σχεδίου της συμφωνίας που προτείνει η Ελλάδα και που κρίνεται σε λίγες ώρες από το eurogroup, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πέντε στοιχεία που συνθέτουν τον κορμό της. «Η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αποκλειστικά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, «αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι πλέον αντισυμβαλλόμενος, η πιθανή συμμετοχή του θα είναι μόνο τεχνικής υποστήριξης, αυτό σημαίνει ότι τελειώνει η τρόικα, όπως τη γνωρίσαμε», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι η διάρκεια της νέας σύμβασης θα είναι 3ετής, παρέχει δηλαδή χρόνο και χώρο για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, να απαλλαγούμε από την κινδυνολογία του grexit και η Ελλάδα νωρίτερα από την 3ετία να δώσει μάχη για την ξαναεμπιστευθούν οι αγορές. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι επιπλέον θα υπάρξουν ενιαία προαπαιτούμενα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος και συνεπώς «αυτά τα δύσκολα μέτρα που συζητάμε τώρα, δεν θα ξαναβρεθούμε μετά από πέντε για να συζητήσουμε καινούργια».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα πρωτογενή πλεονάσματα που ως το 2018 θα είναι χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των προγραμμάτων λιτότητας και των δημοσιονομικών μέτρων που θα ήμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε. Με το δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, επισήμανε επίσης ο κ. Τσίπρας, θα αποπληρώσουμε τα ομόλογα ελληνικού δικαίου που διακρατεί η ΕΚΤ και λήγουν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. «Αυτή η μετατροπή βραχυπρόθεσμου χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μάλιστα με χαμηλότερα επιτόκια, διότι ο ESM, προβλέπει αυτή τη δυνατότητα, ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό θα επιτρέψει την έστω και μερική συμμετοχή, μετά το Σεπτέμβρη, της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ως συνέπεια των επιπτώσεων στην οικονομία από την τραπεζική αργία και την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων. Στο σημείο αυτό είπε ακόμη ότι «για πρώτη φορά στο τραπέζι έχει ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για το μέγα ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και είναι βέβαιο ότι είναι εφικτό να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε ουσιαστική δέσμευση των εταίρων για την αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στο να γίνει εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο, τουλάχιστον ουσιαστική δέσμευση και χρονικό ορίζοντα για την έναρξη αυτής της συζήτησης και την τελική λήψη απόφασης».

"Έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό"

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε και προσωπικό τόνο στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής. «Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού, ίσως στις κρισιμότερες μέρες της μεταπολιτευτικής ιστορία του τόπου, κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου, προκειμένου να διεκδικήσω με όλες μας τις δυνάμεις το δίκιο του λαού μας, αλλά και να προασπίσω θα εθνικά μας συμφέροντα», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «έξι μήνες τώρα σε αυτή την κατεύθυνση, έχω πράξει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, σε δύσκολες συνθήκες, πολλές φορές σε συνθήκες απειλών και εκβιασμών, όμως νομίζω ότι αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, ούτε πολιτικά φίλοι ή εχθροί, και στις δύσκολες συνθήκες και δύσκολες στιγμές ανέλαβα ρίσκα και δεν το έβαλα κάτω, δεν λογάριασα το προσωπικό πολιτικό κόστος, δε συμφιλιώθηκα με την ιδέα των εύκολων συμβιβασμών, προκειμένου να εξασφαλίσω την εύκολη παραμονή μου στην εξουσία». Έφτασα έως εκεί που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσε να φτάσει ένας πρωθυπουργός, είπε ο κ. Τσίπρας, «και όλα αυτά πάντοτε προσπαθώντας να μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας».

"Φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και εμπρός υπάρχει ναρκοπέδιο"

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έξι μήνες τώρα μπήκαμε σε έναν πόλεμο, δώσαμε μάχες δύσκολες με άνισες δυνάμεις, είχαμε απώλειες, κερδίσαμε όμως και έδαφος, προχωρήσαμε όσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Τώρα όμως έχω την αίσθηση ότι φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο και αυτό δεν έχω το δικαίωμα να το αγνοήσω, ούτε να το κρύψω από τον ελληνικό λαό», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έδωσε μάχη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας. Αναγνώρισε ότι μέσα στο διάστημα αυτό έγιναν και λάθη, «ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ», είπε. Τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας που να είναι πρακτικά στο χείλος της χρεοκοπίας και να διαπραγματεύεται με τόση επιμονή και αξιοπρέπεια.

Ο πρωθυπουργός στο τέλος της συνεδρίασης και αφού η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσει, τόνισε τα εξής:

"Ευχαριστώ τους βουλευτές. Αυτή η διαδικασία εκρίθη απαραίτητη, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών να έχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη, για να πετύχει όσο περισσότερο προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της ελληνικής πλευράς. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση της καθεμιάς βαραίνει. Είναι προφανές ότι η εξουσιοδοτηση στον υπΟικ αποτελεί μία επιλογή υψηλής ευθύνης. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές καλούμαστε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις"


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών